UDMR și Guvernul Ungariei, cei mai consecvenți opozanți ai exploatării aurifere de la Roșia Montana

DE Mircea Marian | Actualizat: 28.07.2021 - 22:04
Foto: News.ro

Cu mult înainte de apariția mișcării “Uniți Salvăm“ în toamna lui 2013, UDMR și guvernul de la Budapesta s-au bătut pentru a bloca exploatarea de la Roșia Montana.

SHARE

“În cadrul întâlnirii cu ONG-urile de mediu din Ungaria care a avut loc la Târgu Mureș în dată de 15 decembrie, Marko Bela, președintele UDMR, s-a declarat împotriva proiectului de la Roșia Montană. În cadrul întâlnirii Marko Bela a afirmat că UDMR-ul este împotriva proiectului Roșia Montană și consideră această investiție inutilă și riscantă.

Citește și: Roșia Montană la UNESCO: festivalul politicienilor încântați de succesul de renume mondial

Reprezentanții organizațiilor opozante au atras atenția asupra faptului că proiectul ar distruge valori culturale și naturale și prin utilizarea tehnologiei cu cianuri ar periclita bazinul hidrografic al Mureșului afectând și teritoriul Ungariei“, arată o știre din decembrie 2006. 

În septembrie 2011, Peter Eckstein Kovacs a demisionat din funcția de consilier prezidențial urmare a disensiunilor cu Traian Băsescu pe acest subiect: “Demisia mea are la bază punctul meu de vedere exprimat în legătură cu investiţia de la Roşia Montană, care nu coincide cu cea a preşedintelui Traian Băsescu“.

În 2012, Laszlo Tokes sugera că Roșia Montana Gold Corporation a cumpărat demnitarii UDMR: “Nu prea pot să spun nici că firma canadiană ne-a cumpărat miniștrii...”. 

În 2013, UDMR a anunțat că va vota împotriva proiectului inițiat de guvernul Ponta privind exploatarea aurului de la Roșia Montana. “Nu mi-am schimbat punctul de vedere. Atunci când am plecat de la Ministerul Mediului nu eram convins de investitor 100% că problemele de mediu sunt rezolvate şi de aceea nu am dat drumul la avizul de mediu, care era răspunderea mea’, a declarat Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului și, la acel moment, vicepreședinte UDMR. 

Ungaria apără Apusenii 

În ceea ce privește Guvernul Ungariei, încă din 2004, premierul Ferenc Gyurcsany i-a transmis omologului de la București, Adrian Năstase, că se opune exploatării aurifere: "Doar crearea de slujbe nu e un motiv suficient de întemeiat pentru a distruge un mediu natural și cultural de mii de ani. (Ceea ce s-ar putea întâmplă la Roșia Montană) este o crimă împotriva naturii, o crimă împotriva oamenilor. De aceea, Ungaria este hotărâtă să-i încurajeze pe investitorii ungari să vină în Apuseni, să creeze slujbe peste granița Ungariei". 

În 2005, Fidesz, aflat în opoziție, a cerut guvernului socialist să folosească dreptul de veto al Ungariei ca să împiedice intrarea României în Uniunea Europeană dacă proiectul firmei canadiene ar fi pus în practică.

În 2013, au avut loc proteste la Budapesta, în favoarea salvării patrimoniului cultural din zona Roșia Montana. 

Citește și: Șoșoacă cere Guvernului să nu sprijine Ucraina în fața agresiunii Rusiei: vom fi carne de tun

Tot în acel an, guvernul Ungariei a transmis României că se aşteaptă ca autorităţile române să se plieze legislaţiei europene privind extragerea aurului şi să respecte bunurile de mediu şi culturale puse în pericol de proiectul minei de la Roşia Montană. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te