Turcan: Pensiile ar putea fi crescute şi cu 25% şi nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.10.2022 - 15:19
Raluca Turcan bate obrazul PSD: „O temă incorectă”- Foto: Digi 24

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a afirmat că, în cazul în care ar fi existat o decizie politică, atunci în prezent, pensiile în România ar putea fi modificate şi cu 25%, şi nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR.

SHARE

„Dacă ar exista o decizie politica, astăzi, pensiile în România ar putea fi modificate şi cu 25%, şi nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4 % din PIB, inclus în PNRR.

Tema procentului din PIB de 9,4% care trebuie modificat la Bruxelles, pentru a creşte pensiile, este una falsă şi incorectă pentru milioane de pensionari.

Este o manipulare politică prin care ministrul muncii încearcă să se derobeze de responsabilităţile funcţiei.

Ministrul PSD al Muncii aruncă fumigene ştiind bine că ministrul PSD al Finanţelor nu are de unde să îi dea banii pentru o creştere foarte mare a pensiilor.

PNRR nu conţine altceva decât obligaţiile de reformă ale guvernului României. De aceste obligaţii nu poate fugi niciun ministru. La sfârşitul anului 2020, la prima variantă a PNRR, Ministerul Muncii nu primea niciun ban din PNRR”, a scris Raluca Turcan, luni pe Facebook.

Ea a reamintit că, în numai câteva luni, au fost realizate două obiective - „Reforme: pensii, salarii, asistenţă socială; - Investiţii în infrastructura socială şi digitaliazare. În felul acesta, oricine devine premier şi ministru al muncii are obligaţii majore legate de modernizarea legislaţiei naţionale. E simplu: bani contra muncă!”.

Turcan a adăugat că viziunea ei este de a sprijini oamenii cu venituri mici afectaţi de creşterile de preţuri şi a avansat o serie de măsuri în acest sens.

„Viziunea mea, şi accentuez, a mea, întrucât coaliţia nu s-a pronunţat pe varianta finală, este ca pentru a sprijini oamenii cu venituri mici afectaţi de creşterile de preţuri pot fi luate următoarele masuri:

- Până la finalizarea proiectelor mari de lege pe pensii publice şi speciale, să fie modificat rapid plafonul de impozitare, prin creşterea plafonului de la care se plăteşte impozit, pentru a face o diferenţiere constituţională între pensiile aflate în plata;

⁃ Creşterea de la 1 ianuarie a punctului de pensie cu maximum posibil. Atenţie! Cu această majorare, cresc cu acelaşi procent şi cele foarte mici şi cele mari, de 20.000 de exemplu;

- Acordarea chiar de anul acesta a unor ajutoare de tipul one-off, ca o singura plată, pentru cei cu venituri mici - fie că vorbim de pensionari, fie că vorbim de angajaţi sub un anumit plafon;

Citește și: HARTA Pe unde va trece trenul care va înconjura, dar va avea și stații în interiorul Bucureștiului

- Creşterea beneficiilor de asistenţă socială, prin majorarea ISR (Indicele Social de Referinţă). Beneficiile raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia lunară de plasament, prestaţiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulţi şi copii), nivelul minim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi al indemnizaţiei de acomodare, sprijinul pentru adoptatori şi ajutorul pentru refugiaţi);

Citește și: Județul unde la fiecare 80 de copii născuți, unul își pierde familia. 8.600 de abandonuri în 2021

- Aducerea pensiilor speciale cât mai aproape de contributivitate;

- Majorarea salariului minim care îi sprijină în special pe angajaţii din mediul privat!”, a conchis Raluca Turcan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te