Trump face presiuni să fie Călin Georgescu lăsat să candideze. „România, avertizată la nivel înalt”

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.02.2025 - 11:51
Șeful CCR, primele indicii despre candidatura lui Călin Georgescu. În ce condiții mai poate candida - Foto: IQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Șeful CCR, primele indicii despre candidatura lui Călin Georgescu. În ce condiții mai poate candida - Foto: IQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Șeful CCR, primele indicii despre candidatura lui Călin Georgescu. În ce condiții mai poate candida - Foto: IQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Șeful CCR, primele indicii despre candidatura lui Călin Georgescu. În ce condiții mai poate candida - Foto: IQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Trump face presiuni să fie Călin Georgescu lăsat să candideze. Autoritățile române se află sub o presiune intensă din partea administrației președintelui Donald Trump. Acesta vrea să se asigure că extremistul Călin Georgescu poate candida.

SHARE

Călin Georgescu este candidatul extremist și pro-rus care se pregătește să își depună din nou candidatura la alegerile prezidențiale. Nu este clar dacă va trece de filtrul CCR, care ar putea împiedica o andidatură.

Trump face presiuni să fie Călin Georgescu lăsat să candideze. „România, avertizată la nivel înalt”

Administrația Trump a pus gând rău UE și sprijină toate partidele și candidații extremiști. Spre exemplu, în Germania Trump sprijină partidul de extremă dreapta AfD. În România, Trump pare să îl sprijine pe Georgescu pentru a dinamita UE. Adică, din interes meschin și propriu.

Citește și: Șeful CCR, primele indicii despre candidatura lui Călin Georgescu. În ce condiții mai poate candida

Călin Georgescu se pronunță violent contra străinilor și a multinaționalelor, indiferent că sunt din UE sau SUA. El nu vrea scut la Deveselu și nici soldați SUA. Nu a fost la depunerea jurământului lui Trump în SUA, pentru că nu vrea să fie sclav.

Atunci când SUA se amestecă în treburile interne ale României ca să îl sprijine, Georgescu primește fără probleme. 

În ultimele zile, în cadrul întâlnirilor private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, un susținător al lui Putin care a denunțat NATO și l-a lăudat pe Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile, dar care au refuzat să fie identificate.

Citește și: Donald Trump, după reuniunea SUA-Rusia: „Există riscul celui de-Al Treilea Război Mondial”

Călin Georgescu e împotriva multinaționalelor din SUA

Insistența echipei Trump asupra crizei politice din România a fost pusă în evidență de vicepreședintele JD Vance, care a folosit un discurs la München săptămâna trecută pentru a critica decizia României din decembrie de a anula un vot prezidențial după ce oficialii de securitate au stabilit că interferența rusă l-a ajutat pe Georgescu să obțină o victorie uimitoare în primul tur pe 24 noiembrie, scrie bloomberg

Oficialii de la București au fost prinși cu garda jos de atacul lui Vance la Conferința de Securitate de la Munchen de vineri, în care acesta a condamnat liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, și au fost dezorientați de insistența SUA cu privire la Georgescu, a declarat unul dintre oficiali.

Consecințele victoriei repurtate de Georgescu și decizia instanței de a anula alegerile au devenit un punct de adunare pentru extrema dreaptă din Europa. În timp ce autoritățile române se pregătesc pentru alegeri repetate în luna mai, vicepreședintele a catalogat hotărârea drept un exemplu al puterilor stabilite care reprimă ascensiunea politică a grupurilor populiste.

De ce Trump e aliat cu extrema dreaptă din UE și cu Călin Georgescu?

La conferința de la München au avut loc schimburi de replici între ministrul român de externe Emil Hurezeanu și trimișii lui Trump, Keith Kellogg și Richard Grenell. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris la începutul acestei luni.

Dincolo de acestea și de alte puncte de contact, guvernul de la București s-a străduit să deschidă un canal susținut de comunicare cu administrația Trump, cu ajutorul căruia ar putea atenua îngrijorările legate de buletinul de vot, a declarat persoana respectivă. Casa Albă a trimis o cerere de comentarii Departamentului de Stat al SUA, care a refuzat să comenteze în mod oficial.

România se adaptează la schimbările lui Trump

Jurnaliștii de la Bloomberg fac și o istorie a alegeilor din România.

Georgescu, un fost inginer agronom în vârstă de 62 de ani, a fost cotat cu sub 10% până când o campanie pe rețelele de socializare, care a inclus videoclipuri TikTok de înaltă calitate, l-a ajutat să obțină o victorie șocantă în primul tur în noiembrie. Rezultatul a fost însă anulat în urma deciziei instanței, care a invocat constatări conform cărora campania digitală a fost sprijinită de ajutoare externe.

Georgescu rămâne candidatul favorit pentru scrutinul din mai. A criticat strident anularea alegerilor despre care a spus că e o „lovitură de stat” sprijinită de Bruxelles.

Vance, al cărui discurs de la Munchen abia a menționat securitatea europeană sau războiul din Ucraina, a declarat că hotărârea instanței s-a bazat pe informații „slabe” - și a pus în discuție stabilitatea instituțiilor democratice din România.

Șeful CCR, primele indicii despre candidatura lui Călin Georgescu. În ce condiții mai poate candida - Foto: IQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Dacă democrația poate fi distrusă cu câteva mii de dolari în publicitate de la o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică pentru început”, a declarat vineri vicepreședintele american.

România se teme de agresivitatea lui Trump

La fel ca omologii din UE, oficialii guvernamentali de la București se tem că manevrele agresive ale Washingtonului și interferența directă în procesul electoral ar putea duce la o ruptură a relațiilor cu un aliat crucial, a declarat unul dintre oficiali. România găzduiește mii de trupe la o bază NATO poziționată pentru a proteja flancul estic al Europei.

La o zi după discursul lui Vance, cancelarul Olaf Scholz a condamnat deschiderea acestuia către extrema dreaptă din Germania ca fiind o intervenție directă, cu puțin peste o săptămână înainte ca germanii să meargă la urne pe 23 februarie. După discursul său de la München, vicepreședintele s-a întâlnit în capitala Bavariei cu Alice Weidel, co-lider al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.

„Nu vom accepta ca străinii să intervină în democrația noastră, în alegerile noastre, în formarea democratică a opiniilor în favoarea acestui partid”, a declarat Scholz la aceeași conferință. „Asta nu se face - cu siguranță nu între prieteni și aliați”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te