Tensiuni PNL-PSD: Motreanu, despre Mina: „Un pesedist de la Giurgiu, fost taxator la barieră”

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 24.03.2023 - 12:12
Dan Motreanu și Marian Mina. - Foto: cdep.ro/colaj

Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu a reacționat după liderul PSD Giurgiu, Marian Mina, l-a criticat pentru că a votat, în Parlamentul European, pentru ridicarea taxelor vamale pentru cerealele ucrainene: „Un pesedist de la Giurgiu, fost taxator la barieră”.

SHARE

Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu afirmă că liderii PSD trebuie să anunţe public ”dacă mai susţin sprijinirea Ucrainei”, după ce liderul PSD Giurgiu, Marian Mina, ”fost taxator la barieră şi fără şcoală”, l-a criticat pentru că a votat, în Parlamentul European, pentru ridicarea taxelor vamale pentru cerealele ucrainene.

”El lasă să se înţeleagă că este vocea preşedintelui PSD şi, din astfel de afirmaţii, reiese că votul pentru sprijinirea Ucrainei ar fi fost ceva negativ.

Îi amintesc că nici lui Vladimir Putin nu-i place faptul că Europa a ridicat taxele vamale pentru cerealele ucrainene”, a afirmat Motreanu, relatează News.ro.

”Liderii PSD sunt datori să spună opiniei publice dacă mai susţin sprijinirea Ucrainei.

Un pesedist de la Giurgiu, fost taxator la barieră şi fără şcoală, pe numele său Mina (zis Scheletul sau Barieră), care crede că se pricepe la toate, ne-a acuzat că am votat în Parlamentul European pentru eliminarea taxelor vamale pentru cerealele ucrainene.

Citește și: Radu Mazăre ar putea ieși mai repede din pușcărie. I s-au contopit pedepsele pentru mită și abuz

Acest reprezentant de seamă al PSD-ului, care mai nou este vocea publică a PSD-ului şi îi atacă pe toţi miniştrii PNL, spune de fapt că PSD nu este de acord cu coridoarele de solidaritate pentru Ucraina.

Acest personaj care dă o palmă bunului-simţ la fiecare ieşire, a ajuns, mai nou, portavocea oficială a PSD-ului”, a scris Dan Motreanu pe Facebook.

El îl numeşte pe liderul PSD Giurgiu, Marian Mina, ”prototipul Omului Nou promovat de PSD”.

”Un personaj care a devenit cunoscut la nivel naţional doar prin includerea sa ca subiect principal în reportajul ”Recorder” cu titlul elocvent: «Pe aici nu se trece fără şpagă».

Un taxator, la propriu şi la figurat (de urmărit reportajul), care nu ştie nimic despre instituţiile europene (şi se poate verifica public acest fapt), măcar ce atribuţii au dacă nu cum funcţionează acestea, dar îşi dă cu părerea despre orice.

Citește și: Beizadeaua lui Bădălău a scos-o în oraș pe Drăgușanca. El a băut și a condus, ea a mâncat cu mâna

El lasă să se înţeleagă că este vocea preşedintelui PSD şi, din astfel de afirmaţii, reiese că votul pentru sprijinirea Ucrainei ar fi fost ceva negativ. Îi amintesc că nici lui Vladimir Putin nu-i place faptul că Europa a ridicat taxele vamale pentru cerealele ucrainene”, a mai afirmat Motreanu.

Eurodeputatul PNL precizează că, în 19 mai 2022, a votat, alături de majoritatea europarlamentarilor, ”inclusiv colegii din PSD ai «taxatorului»”, liberalizarea temporară a comerţului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene în temeiul Acordului de asociere UE-Ucraina (care permitea încă din 2016 importul de grâne din Ucraina fără taxe până la anumite praguri cantitative, iar taxele vamale se aplicau după depăşirea acestor cote). 

Potrivit acestuia, Comisia pentru comerţ internaţional a prezentat plenului un raport favorabil pentru liberalizarea comerţului, votat inclusiv de Mihai Tudose (PSD). Printre cei care au votat ”pentru” în plen s-au numărat şi o serie de reprezentanţi ai PSD: Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, Rovana Plumb, Claudiu Manda, plus Maria Grapini de la PUSL, care a candidat pe listele PSD. Niciun europarlamentar PSD nu a votat împotrivă.

”Soluţia nu era să îi lovim pe ucraineni, ci să apărăm interesele fermierilor români. De aceea, văzând pierderile suferite de fermierii români, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale.

Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecinate.

Am convins Comisia Europeană să deblocheze bani din rezerva de criză a UE, ceea ce se întâmplă rar.

Am făcut tot ceea ce a depins de noi, în calitate de europarlamentari. Mai departe, cuantumul sumei a fost stabilit pe baza documentelor prezentate de Ministerul Agriculturii din România.

De aici, dezamăgirea mea faţă de faptul că ministrul Agriculturii nu a reuşit să finalizeze demersurile în chip avantajos, deşi avea toate premisele pentru o reuşită”, conchide Dan Motreanu.

Marian Mina i-a transmis lui Motreanu că „a ieşit din dulap ca Nicuşor şi ne dă lecţii pe agricultură”

Deputatul şi liderul PSD Giurgiu Marian Mina i-a transmis europarlamentarului PNL Dan Motreanu că el însuşi a votat ridicarea taxelor vamale pentru cerealele ucrainene, iar acum „a ieşit din dulap ca Nicuşor şi ne dă lecţii pe agricultură”.

Social-democratul a adăugat că spre deosebire de PNL, miniştrii PSD au dat întotdeauna subvenţiile la timp fermierilor.

”Motreanu a ieşit din dulap ca Nicuşor şi ne dă lecţii pe agricultură. Tocmai tu care ai stat ministru la Agricultură două săptămâni şi ai spart uşile la minister de «competent» ce ai fost.

Motreanu, ai prins muşte ani de zile în Parlamentul European, n-ai făcut nimic pentru agricultura românească.

Din contră, ai sabotat-o sistematic! Tu, cu mâna ta fină, ai votat ridicarea taxelor vamale pentru cerealele ucrainene.

De asta suferă azi fermierii români, Motreanu!”, a scris Marian Mina, pe Facebook.

Anterior, eurodeputatul PNL şi prim-vicepreşedinte al partidului Dan Motreanu a anunţat că a discutat cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, despre faptul că România va primi doar 10,05 milioane euro compensaţii pentru producătorii supuşi şocului importurilor de cereale din Ucraina şi i-a transmis că propunerea CE nu respectă principiile agriculturii UE. Comisarul european i-a explicat liberalului că România, prin Ministerul Agriculturii, nu a putut demonstra pierderile avute.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te