SURSE Iohannis vrea să cheme la consultări PSD, USR și AUR la pachet și să le ceară un premier

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.10.2021 - 14:19
SURSE Iohannis vrea să cheme la consultări PSD, USR și AUR la pachet și să le ceară un premier. Foto Inquam Photos/George Călin

Președintele Klaus Iohannis a anunțat consultări cu partidele parlamentare, pentru desemnarea unui nou premier, abia pentru săptămâna viitoare. Șeful statul a invocat că e nevoie de timp pentru ca spiritele să se domolească.

SHARE

UPDATE: Președintele României nu va chema la consultări PSD, USR PLUS și AUR împreună, a declarat șeful statului într-o conferință de presă de joi. 

„Partidele vor fi chemate separat, ca și până acum. Voi ține consultări și voi trage concluziile după”, a menționat Klaus Iohannis. 

Totuși, sursele Newsweek România menționează că această variantă, a consultării celor trei formațiuni la pachet, s-a aflat printre scenariile politice luate în calcul de președinte. 

____________________________

 

„Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature şi să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate şi responsabilitate”, a anunțat marți Klaus Iohannis, după ce guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. 

Moțiunea de cenzură împotriva Executivului, inițiată de PSD, a trecut cu 281 de voturi, inclusiv de la USR PLUS și de la AUR.

Ulterior anunțului făcut de președintele României, Biroul Naţional al USR PLUS a transmis că a luat act cu „neplăcută surprindere” de faptul că preşedintele Klaus Iohannis „nu se grăbeşte" să organizeze consultări cu partidele parlamentare şi îl îndemană pe şeful statului „să nu tragă de timp”.

Citește și: Iohannis, după moțiune: O criză provocată de politicieni cinici. Consultări, săptămâna viitoare

Strategia lui Klaus Iohannis este, în acest moment, potrivit surselor Newsweek România, să cheme săptămâna viitoare la consultări, la pachet, PSD, USR PLUS și AUR, în ideea că dacă aceste partide s-au coalizat în Parlament, atunci să vină și la Cotroceni împreună. 

De asemnea, spun sursele, președintele ar urma să ceară celor trei partide aliate împotriva Guvernului Cîțu să propună și o variantă de premier, ca soluție pentru criză. 

„Votul USR PLUS a generat criza, din orgoliu USR s-a aliat cu PSD și AUR pentru a da jos guvernul în plină pandemie, fără să aibă o altă soluție. În plus, PNL nu vrea să mai lucreze într-un nou guvern cu parlamentari ai USR PLUS care au votat împotriva cabinetului Cîțu și acum și-ar dori să fie din nou miniștri”, este motivația neoficială, potrivit surselor Newsweek România.

CITEȘTE ȘI: Anca Surugiu, partenera de afaceri a miliardarului Dan Petrescu, îi va prelua averea

După anunțul de marți al președintelui României, Dan Barna a declarat că USR PLUS va merge la consultările de la Cotroceni cu o alternativă de premier în persoana lui Dacian Cioloş. 

Vicepreședintele partidului a mai spus că toate alternativele sunt pe masă pentru a rezolva această criză politică mai repede şi a subliniat că nu se pune nicio secundă problema ca USR PLUS să guverneze cu PSD sau AUR.Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, tot marţi, că partidul său merge cu varianta alegerilor anticipate la consultările de la Palatul Cotroceni şi că, dacă se va reuşi formarea unei majorităţi în Parlament, se va putea veni cu un guvern de specialişti, cu acordul preşedintelui, care să guverneze până în martie, când se pot organiza anticipatele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te