Impozitarea pensiilor speciale, declarată neconstituțională de CCR. Privilegiile rămân neatinse

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.12.2020 - 17:15
Foto Inquam Photos/George Călin

Curtea Constituţională dezbate marţi obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

SHARE

UPDATE: Legea privind impozitarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională în integralitatea sa. 

„În ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va redacta într-un termen scurt și se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a transmis CCR într-un comunicat de presă.

________________________

 

Judecătorii constituționali vor accepta impozitarea pensiilor speciale, la nivelul propus în legea care a fost adoptată de Parlament. Dar va exista o categorie exceptată, magistrații, potrivit surselor Newsweek România.

Altfel spus, legea care prevede impozitarea o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare va fi declarată constituțională, mai puțin prevederile privind magistrații.

CCR a amânat de patru ori până acum pronunţarea pe proiectul adoptat încă din iunie. 

Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au contestat legea. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege.

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, spunea atunci Weber.

„În plus, vine această taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal.

Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, arăta Renate Weber.

Printre cei care beneficiază de pensii speciale se numără și șase din cei nouă judecători ai Curții Constituționale.

Deputatul USR Claudiu Năsui a semnalat luni că, în decurs de cinci luni, Curtea Constituţională nu a luat o decizie în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor speciale, susţinând că, în perioada iunie - septembrie, au fost alocate 3,36 miliarde lei pentru plata acestora.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te