Surpriză la europarlamentare: Diaspora Europeană sprijină pe George Simion, un independent!

DE Newsweek România | Actualizat: 22.05.2019 - 07:56

Pe 26 mai 2019 vor avea loc alegeri europarlamentare. Românii vor trebuie să aleagă între listele de partide și cei trei candidați independenți.

SHARE

Am încercat să aflăm și care este punctul de vedere al românilor plecați în afara graniței și am ales pentru acest lucru să discutăm cu Mihai Tămaș, unul din cei mai vocali reprezentanți ai Diasporei Europene.

Ei sunt cei care au reușit o mobilizare de succes la alegerile precedente și care aveau să schimbe de multe ori ecuația politică internă.

În primul rând ce este Diaspora Europeană?

Diaspora Europeană reprezintă o platformă civică fondată de un grup de români din Diaspora, probabil cea mai mare, independentă de spectrul politic. Aceasta promovează patriotismul, dragostea de țară, valorile naționale, onestitatea, integritatea și curajul de sta neclintit împotriva unui sistem corupt afectat de incultură, indecență, lăcomie și grupuri de interese.

Cum se simt românii dincolo de granițele Țării?

Cu siguranță nu se simt ca acasă iar majoritatea ar dori să se întoarcă în țară. Din păcate acest lucru nu se poate întâmpla pentru că ceea ce i-a determinat să plece: sărăcia, nepăsarea, problemele, sistemul politic corupt, încă există.

Chiar dacă, din punct de vedere material, românii din diaspora o duc mai bine decât în Țară, dorul de casă și depărtarea de familie și prieteni își spun cuvântul.

Românii nu au plecat pentru că așa și-au dorit ci pentru că au fost alungați de o clasă politică plină de interese meschină.

Care este principalul motiv pentru care românii au plecat?

Greutățile, nivelul de salarizare, nepotismul, lipsa posibilităților de a evolua pe plan profesional în funcție de merite și de a lucra în anumite domenii i-au alungat pe mulți. Există de asemenea și dorința de a le putea oferi un viitor mai bun, mai multe oportunități, propriilor copii.

Cum vede diaspora viața politică din România?

Considerăm că politicienii au uitat că sunt reprezentanții poporului. Privim cu dezamăgire cum se gândesc numai la propriile interese și nu la modul în care își pot face mai bine treaba, în folosul cetățenilor.

Am ajuns să fim conduși de oameni corupți și e foarte îngrijorător faptul că toate partidele politice par să fie părtașe la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Lipsa de acțiune și indiferența nu sunt scuze – cei ce stau pe margine și observă, fără a face nimic, sunt la fel de vinovați.

Vin alegerile europarlamentare. Sunt românii plecați reprezentați prin actualele partide politice?

Cu siguranță nu. Partidelor politice „le pasă” de diaspora doar în momentul în care vor să-și atragă capital electoral. Până acum nici un partid nu a venit cu un plan concret de a aduce diaspora înapoi în țară și nici unui politician nu i-a păsat cu adevărat de problemele românilor din diaspora, cel puțin nu îndeajuns încât să încerce să facă ceva pentru rezolvarea lor.

Ce vor românii de la Țară și de la politicienii lor? Mai au credința că se poate mai bine?

Dorim să fie mai bine și, cu siguranta, poate fi mult mai bine. Dorim să se lucreze la îmbunătățirea nivelului de trai, să fie apărat statul de drept, să fie garantată independenta justiției, să nu mai existe incompetenți în funcții publice (la orice nivel), să dispară corupția, să se dezvolte infrastructura, sănătatea și educația. Pe scurt, vrem o clasă politică ce luptă pentru România.

Liste de partid sau candidați independenți?

Aici răspunsul este evident. Din moment de nu există vot uninominal alegem să sprijinim un candidat idependent care să nu fie influențat de interese de grup și care să faca numai ceea ce îi dictează conștiința, nu ceea ce îi dictează partidul.

De unde susținerea pentru candidatul independent George Simion?

George Simion este o figură publică neafiliata politic, care provine din societatea civilă. Mesajul său graviteaza în jurul atenției spre diaspora ca principal investitor în România, oprirea tăierilor ilegale de păduri, construirea urgentă de autostrăzi și stoparea jafului național (companii străine care exploateaza aur, gaze, petrol) la care asistăm de 30 de ani. Unirea tuturor celor care gândesc și simt românește, indiferent de locul în care trăiesc (în tara, peste Prut sau în Diaspora) reprezintă un obiectiv central al campaniei lui George Simion – cu toții trebuie să avem același țel.

Poate fi George Simion un bun reprezentant al Românilor din afara țării?

Luptă împotriva sistemului politic actual, reprezentat de partidele politice clientelare, este ceea ce a determinat orientarea diasporei către George Simion. De asemenea, el cunoaște problemele cu care se confruntă românii din diaspora și dorește să ajute la rezolvarea lor.

Dați-mi cinci motive pentru care un român are trebui să facă această alegere.

Motivele sunt multe, dar am sa încerc să le sintetizez în câteva fraze:

În primul rând trebuie reîmprospătată clasa politică și un candidat tânăr și competent, cu portofoliul Domnului Simon, este opțiunea perfectă.

George Simion nu este compromis, nu poate fi atacat și nici șantajat politic: este o persoană integră și onestă.

El este un luptător împotriva corupției și pentru idealurile de unire și de conservare a identității și valorilor naționale.

George Simion are o viziune clară asupra lucrurilor care trebuie eliminate sau schimbate în bine și nu va da niciodată înapoi – va face toate eforturile ca să  reprezinte interesele tuturor românilor, nu doar pe ale celor care l-au votat.

Actualul sistem de vot permite românilor plecați să participe la alegerile europarlamentare?

Cu anumite limite. Suntem extrem de dezamăgiți de faptul că înca nu s-a implementat votul electronic, chiar dacă există infrastructura necesară pentru aceasta. Este îngrijorator faptul că guvernul pune bețe în roate desfășurării corecte a alegerilor în străinătate. Asta pentru că diaspora a identificat întotdeauna demagogia și măsurile populiste și mereu va vota împotriva lor.

Au cei plecați aceleași drepturi politice ca și cei rămași acasă?

Pe hârtie, da. Dar până și în țară există probleme: nu se poate să existe cerințe la acest nivel pentru un idependent (100,000 de semnături pentru înscriere) comparativ cu ceea ce trebuie să facă un partid pentru a-și înscrie candidații la alegerile europarlamentare. Diferența de resurse face ca lucrurile să fie mult mai simple pentru partide. Până și timpul de emisie acordat de principalele canale de televiziune din România este în favoarea partidelor, în funcție de resursele de care dispun.

Sunt secțiile de votare corect distribuite în lungul Europei? Se oferă real un acces corect la dreptul de vot?

Din păcate nu. Numărul de secții de votare a scăzut față de anii precedenți și asta face dificil accesul celor ce locuiesc în localități mici și chiar și al celor din orașe, din cauza distanței dar și a timpului petrecut la secția de votare, asteptându-și rândul.

Ar fi sistemul de vot electronic mai bun?

Dat fiind faptul că, așa cum am spus mai sus, există mai puține secții de vot, ar fi benefică introducerea votului electronic pentru că ar ușura accesul multor oameni care altfel poate vor alege să nu se deplaseze la urne. Este dezamăgitor faptul că cei ce organizează alegerile nu doresc implementarea votului electronic pentru că se tem de cei ce vor folosi acest drept, de cei care și-au deschis mintea și care văd dincolo de demagogie și de pomeni electorale.  

Îi indemnăm pe toți românii cu drept de vot, oriunde s-ar găsi, să se îndrepte spre secțiile de votare în 26 mai și să aleagă un viitor mai bun pentru România, să aleagă un independent și nu liste de partid.

(Plătit din Fondul Electoral al candidatului George Simion, Cod unic de identificare: 44190001)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te