Sprijinul PSD pentru guvernul PNL, un „șantaj” de 141 miliarde: pensii și alocații crescute cu 40%

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.10.2021 - 22:35
Sprijinul PSD pentru guvernul PNL, un „șantaj” de 141 miliarde: pensii și alocații crescute cu 40% / gov.ro

Partidul condus de Marcel Ciolacu cere PNL să adopte mai multe măsuri pentru a susține guvernul minoritar al liberalilor.  Două dintre aceste măsuri ar implica un efort bugetar foarte mare și datează din vremea Dragnea-Dăncilă.

SHARE

Două dintre aceste măsuri ar implica un efort bugetar foarte mare și datează din vremea Dragnea-Dăncilă. Cele două măsuri pe care PSD le-a impus viitorului guvern condus de Nicolae Ciucă pentru a-l sprijini sunt:

Citește și: Oamenii de știință au descoperit o metoda de blocare a infecției cu SARS-CoV-2 (studiu)

1. Creșterea alocațiilor pentru copii - cu 40,2% pentru copiii cu vârste între 2-18 ani și cu 40,5% pentru copiii între 0-2 ani și cei cu handicap;

2. Creșterea pensiilor, conform Legii 127/2019;

Citește și: STUDIU 70% dintre români cred că există un leac al cancerului, ascuns de oculta mondială

 Liberalii s-au exprimat, deja, pe cele două chestiuni de mai sus, iar „oferta” lor este mult mai slabă:

1.     PNL a anunțat că va crește alocațiilor dar numai cu 20%,  jumătate din valoarea de indexare cerută de PSD.  De altfel, în iunie 2021, premierul Florin Cîțu anunța că Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie amânată creșterea alocațiilor pentru copii, următoarea majorare fiind cea de anul viitor (1 ianuarie 2022 cu 20%).

Potrivit unui document ce poate fi găsit AICI, o creștere cu 40% a alocaților ar însemna un efort financiar de 3 miliarde de lei pe an. O creștere de 20% pentru 5 luni costă bugetul 500 milioane lei.

2.      Legea 127/2019 prevedea majorarea pensiilor cu 40%.

Actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan spunea că nu se poate admite o asemenea indexare. Efortul bugetar pentru aplicarea Legii 127/2019 prin care punctul pe pensie ar trebui să crească cu 40% este de 138 de miliarde de lei pe an, ceea ce în momentul de faţă este greu de suportat de către bugetul statului, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan. 

Legea a fost inițată în timpul guvernului Dăncilă. Ea nu s-a mai aplicat după venirea la putere a guvernului Orban în toamna lui 2019.

"În Parlament, pe legea prin care noi am decis să crească pensiile cu 14% majoritatea PSD de la vremea respectivă a decis nu 14%, noi vrem în continuare 40%, fără să indice resursele cu care să putem suporta această majorare. Acum, în contextul deciziei Curţii Constituţionale, aşa cum Parlamentul a decis anul trecut menţinerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40%, la fel Parlamentul, după decizia Curţii Constituţionale, în actul legal de punere în acord a legislaţiei cu deciziile CCR se va pronunţa cu ceea ce este de făcut pe viitor", a mai spus ministrul Muncii. Detalii AICI

Curtea Constituțională a considerat corectă creșterea cu 40% a pensiilor.

Actualul ministru al Finanțelor, Dan Vâlceanu a spus că pensile vor crește cu doar 6% de la începutul anului viitor. Detalii AICI

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te