Senatorii juriști au votat, pe șest, o inițiativă a lui Pleșoianu care amenință societatea civilă

DE Mircea Marian | Actualizat: 02.06.2019 - 13:54
Liviu Plesoianu Foto: Facebook

Comisia juridică din Senat a votat, la 29 mai, o inițiativă legislativă a deputatului PSD Liviu Pleșoianu care permite dizolvarea unei organizații non-guvernamentale pe criterii subiective. Comisia nu s-a consultat cu societatea civilă înainte de acest vot.

SHARE

Un grup de 10 ONG-uri a scris tuturor liderilor de grup din Senat, protestând față de adoptarea în comisia juridică a inițiativei lui Pleșoianu. În scrisoare se arată că „o prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește “un alt scop decât cel pentru care s-a constituit”, presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire”. 

În plus, semnatarii scrisorii critică dur modul netransparent în care comisia juridică adoptă rapoarte la proiectele de lege: „Dezbaterea proiectului de lege, ca de altfel întreaga activitate a Comisiei Juridice a Senatului, este marcată de opacitate. Comisia nu publică niciodată minutele ședințelor și nu informează despre poziționarea membrilor și votul fiecăruia. Niciodată nu este clar care sunt proiectele de lege de pe agendă ce vor fi efectiv discutate într-o ședință, și Comisia nu invită pro-activ actorii sociali interesați direct de un proiect sau altul. Faptul că acest proiect de lege a fost dezbătut de membrii comisiei fără ca aceștia să discute cu organizații neguvernamentale reprezintă o sfidare la adresa cetățenilor ce s-au prezentat în număr mare la vot și a societății în ansamblul ei”. 

Cele zece ONG-uri apreciază că raportul de admitere este „o nouă încercare de a afecta libertatea de asociere și spațiul civic de participare pe care îl au la dispoziție cetățenii României” și cer respingerea, în plen, a acestei inițiative. 

Seemnatarii scrisorii sunt Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki, Asociaţia CIVICA, Centrul FILIA, Asociația pentru Tehnologie și Internet ApTI, Asociația Civică Miliția Spirituală, Atlatszo Erdely Egyesulet/Asociația Transilvania Transparentă, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, ActiveWatch. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.