Un grup de 10 ONG-uri a scris tuturor liderilor de grup din Senat, protestând față de adoptarea în comisia juridică a inițiativei lui Pleșoianu. În scrisoare se arată că „o prevedere precum dizolvarea organizației atunci când aceasta urmărește “un alt scop decât cel pentru care s-a constituit”, presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire”.
În plus, semnatarii scrisorii critică dur modul netransparent în care comisia juridică adoptă rapoarte la proiectele de lege: „Dezbaterea proiectului de lege, ca de altfel întreaga activitate a Comisiei Juridice a Senatului, este marcată de opacitate. Comisia nu publică niciodată minutele ședințelor și nu informează despre poziționarea membrilor și votul fiecăruia. Niciodată nu este clar care sunt proiectele de lege de pe agendă ce vor fi efectiv discutate într-o ședință, și Comisia nu invită pro-activ actorii sociali interesați direct de un proiect sau altul. Faptul că acest proiect de lege a fost dezbătut de membrii comisiei fără ca aceștia să discute cu organizații neguvernamentale reprezintă o sfidare la adresa cetățenilor ce s-au prezentat în număr mare la vot și a societății în ansamblul ei”.
Cele zece ONG-uri apreciază că raportul de admitere este „o nouă încercare de a afecta libertatea de asociere și spațiul civic de participare pe care îl au la dispoziție cetățenii României” și cer respingerea, în plen, a acestei inițiative.
Seemnatarii scrisorii sunt Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki, Asociaţia CIVICA, Centrul FILIA, Asociația pentru Tehnologie și Internet ApTI, Asociația Civică Miliția Spirituală, Atlatszo Erdely Egyesulet/Asociația Transilvania Transparentă, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, ActiveWatch.