Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID, o nebuloasă: nu se știe în ce comune vor fi făcute centre

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 15.01.2021 - 15:41
Primarul Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România. Sursa: acor.ro

Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, primarul din Vulcana Băi, Dâmbovița, a declarat, pentru Newsweek România, că vor fi amplasate câteva centre de vaccinare și în comune, dar nu știe în ce comune și nici cât va costa amenajarea unui centru.

SHARE

Edilul Emil Drăghici a criticat modul în care este organizată activitatea centrelor de vaccinare în proiectul de OUG, el explicând că „nu există raport juridic între primar și medicul de familie”. 

În proiectul de OUG consultat de Newsweek România, se precizează că „Plata personalului medico-sanitar și registrator care îşi desfăşoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate în alte locații decât cele din cadrul unităților sanitare care se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate se face în baza contractelor de prestări servicii încheiate de către aceste categorii de personal cu reprezentantul legal al autorităților administrației publice locale în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, care se aprobă în termen de maximum 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei
ordonanţe de urgenţă”. 

Centrele de vaccinare „vor fi amenajate acolo unde primarilor li s-au dat liste de amenajare, dar după părerea mea întreaga amenajare a centrelor nu trebuia să fie dată la local”, a declarat primarul Emil Drăghici, pentru Newsweek România. 

Citește și: Cu trei ore înainte de programarea la vaccinare anti-COVID, nu se știu centrele de imunizare

Întrebat câte comune din România ar trebui să amenajeze centre de vaccinare, edilul a răspuns: „Nu știu, înțeleg că vor fi cu precădere în municipii și orașe și din loc în loc în comune. La nivel central s-a stabilit numărul lor” (total, n.r.). 

Legat de costurile amenajării unui centru de vaccinare anti-COVID într-o comună, Emil Drăghici a declarat, pentru Newsweek România, că nu se cunosc costurile încă: „Nu există un standard, în această ordonanță de urgență. Cum să dai legătura primarului cu medicul de familie, care nu există instituțional? De la centru, când nu se știe, se dau decizii”. 

În total, vor fi organizate circa 930 de centre de vaccinare anti-COVID în întreaga țară, iar costul total pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea lor se ridică la 112,78 milioane de lei, conform Notei de fundamentare a proiectului de OUG  privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, consultată de Newsweek România. 

De asemenea, în aceste centre ar urma să lucreze aproximativ 2000 de medici, 6000 de asistenți medicali și 2000 registratori medicali, costurile estimate pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care va fi implicat în activitatea de vaccinare se ridică la suma de 1,18 miliarde de lei pentru o perioadă de șase luni. 

Citește și: Centrele de vaccinare anti-COVID - peste 112 mil. lei, salariile pentru medici - 1,1 mld. lei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te