Șefa Partidului European „dă de pământ” cu Austria: României i s-a interzis cel mai bun lucru al UE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.09.2023 - 13:01
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European și cancelarul Austiei Karl Nehammer - Foto: Profimedia Images

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a anunțat s-au pus în derulare evaluări privind prejudiciile financiare generate de decizia Austriei de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

SHARE

Aceste consecințe nu se limitează doar la aspectul financiar, ci includ și neacordarea uneia dintre cele mai importante beneficii europene: libertatea de mișcare.

Șefa Partidului European „dă de pământ” cu Austria: României i s-a interzis cel mai bun lucru al UE

„Sigur, când se întâmplă astfel de evenimente, se efectuează estimări ale prejudiciilor financiare. Cât costă așteptarea la granițe? Nu e vorba doar de implicațiile financiare.

Acum 12 ani, Comisia Europeană a hotărât că aceste țări ar trebui să intre în spațiul Schengen, iar Parlamentul European a subliniat că nu există niciun motiv legal sau politic pentru excluderea acestora de la beneficiul libertății de mișcare oferit de Uniunea Europeană”, a punctat Roberta Metsola la Strasbourg.

Citește și: Liderul PMP, despre procesul deschis la CJUE privind Schengen: Austria să plătească despăgubiri

Grindeanu: Prejudiciul ajunge la aproximativ 2% din PIB-ul României

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor din România, a cerut o analiză a costurilor adiționale pentru țară din cauza respingerii intrării în spațiul Schengen de către Austria, care a folosit dreptul de veto.

Conform afirmațiilor ministrului, prejudiciul total ar putea ajunge la aproximativ 2% din PIB, adică aproximativ 6 miliarde de euro.

Citește și: Despăgubiri pentru pierderile transportatorilor, din cauză neintrării în Schengen. Ce vrea ministrul

„În decembrie, când s-a luat această decizie (de către Austria - n. red.) de a respinge aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, s-a luat o decizie în privința țărilor care așteptaseră ani de zile pentru un răspuns negativ.

Citește și: De ce nu ne vrea de fapt Austria în Schengen, nici în 2024. ”Nu mai e loc de menajamente”

Cum putem justifica un astfel de mesaj, noi, ca europeni?”, a adăugat Metsola în deschiderea sesiunii parlamentare europene de la Strasbourg.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a mers personal în Parlamentul de la Viena pentru a lăsa factura blocării României la Schengen. Potrivit unui document publicat de Podul.ro, factura pe un singur an este în cuantum de 11 miliarde de euro pe care Guvernul  lui Karl Nehammer trebuie să o plătească României pentru faptul că ne ține nejustificat în afara Schengen.

Motivul principal pe care îl învocă Austria este faptul că deschiderea granițelor ar favoriza migrația ilegală, iar România este una dintre căile de tranzit. Nimic mai fals. O arată și datele europene care spun că ruta migraților este prin Balcanii de Vest și nu prin țara noastră. Mai mult, țara vecină, Ungaria permite migranților ilegali să meargă mai departe spre Austria.

Ungaria a raportat un număr record de migranți ilegal

„Numărul celor care încearcă să treacă în mod ilegal frontiera de stat a Ungariei este în continuă creştere; în 2022, autorităţile maghiare au prins 269 254 de migranţi, ceea ce înseamnă o medie de 738 de persoane pe zi, a declarat pentru presă consilierul principal pentru securitate internă al premierului Ungariei, György Bakondi, miercuri, la Budapesta.

Pentru a ilustra creşterea, György Bakondi a spus: în 2021 au fost prinşi 122 239 de astfel de persoane, ceea ce reprezintă o medie de 335 de persoane pe zi.

Ungaria somează Austia să primească România în Schengen

Ministrul Afacerilor Externe ungar, Péter Szijjártó, a cerut la Timișoara, Austriei, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen.

"De aceea, aș dori să îi rog politicos, dar ferm – să nu folosim cuvântul îndemn – pe prietenii noștri austrieci, să nu obstrucționeze aderarea României la Schengen, în această toamnă". a declarat oficialul maghiar.

Ruta migranților NU este prin România

Potrivit unor informații obținute de Newsweek România, ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Din răspuns mai aflăm că „la nivelul IT.P.F. Oradea în cursul anului 2022 au fost depistat 5 cazuri de trafic ilicit de tutun și țigarete, dintre care un caz a fost predat spre soluționare la D.R. V Timișoara și un caz cu bunuri care sunt susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală. Valoarea totală a acestora este de 22,8 milioane de lei.”

În timp ce în primele 9 luni ale anului 2022 s-a înregistrat o creștere de aproximativ 170% pe ruta Balcanilor de Vest, în România, în aceeași perioadă, s-a înregistrat o scădere cu 43% a intrărilor ilegale.

Datele FRONTEX arată cu claritate că migranții ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest. România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele FRONTEX arată că doar o foarte mică parte din migrația de pe Ruta Balcanilor de Vest trece prin România.

Conform Frontex, în 2022 au fost înregistrate 330.000 de intrări ilegale, dintre care 45% pe ruta Balcanilor de Vest.

Numărul cetăţenilor sirieni vizaţi s-a dublat, ajungând la 94.000.

"Este al doilea an consecutiv cu o creştere puternică a numărului de intrări ilegale", a precizat Frontex într-un comunicat, adăugând că sirienii, afganii şi tunisienii reprezintă împreună 47% dintre intrările ilegale din 2022.

Pe ruta Balcanilor de Vest, au fost înregistrate 145.600 persoane, o creştere cu 136% faţă de anul precedent.

Pe ruta Mediteranei Centrale, a doua cea mai folosită, numărul traversărilor a depăşit 100.000, adică o creştere de peste 50%.

Austria, coșmarul României și după 2024

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, se opune aderării României la spațiul Schengen. Contracandidatul său la funcția de cancelar și care conduce în sondaje este un adversar și mai înverșunat împotriva migrației. O victorie a lui Herbert Kickl ar putea amâna aderarea cu câțiva ani.

Până acum coșmarul României a fost cancelarul Karl Nehammer care s-a opus aderării țării noastre. Cum alegerile parlamentare din Austria în toamna lui 2024, Karl Nehammer a scos de pe agenda sa o posibilă aderare a României.

Rivalul său Herbert Kickl, al cărui aprtid conduce în sondaje, este și mai vehement în privința migrației. Aspect care ar îngreuna și mai mult aderarea României la Schengen dacă Kickl ar ajunge cancelar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te