Liderul PMP, despre procesul deschis la CJUE privind Schengen: Austria să plătească despăgubiri

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.08.2023 - 17:34
Eugen Tomac și Karl Nehammer - Foto: Profimedia Images (Colaj)

Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a anunțat că toate companiile românești care sunt afectate de blocada Austriei au oportunitatea de a se alătura procesului intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la respingerea aderării României la Schengen.

SHARE

Într-o conferință de presă susținută marți, Eugen Tomac a explicat că firmele românești pot solicita despăgubiri Austriei, susținând că acestea sunt împiedicate să acceseze piața europeană din cauza deciziei discriminatorii.

Liderul PMP, despre procesul deschis la CJUE privind Schengen: Austria să plătească despăgubiri

Eugen Tomac a inițiat procesul la CJUE pe 6 februarie. În cadrul acțiunii, eurodeputatul a contestat decizia din 8 decembrie, prin care Croația a fost admisă în spațiul Schengen, în timp ce România și Bulgaria au fost excluse.

„Orice companie românească, care se consideră discriminată pentru că nu are acces pe piața unică europeană, se poate alătura acestui proces și poate cere despăgubiri Austriei.

Citește și: Austria, de neclintit: „România nu intră în Schengen”. Le putem cere despăgubiri de 10 miliarde €

Este extrem de important să subliniez acest aspect, și anume că acest nou proces pe care l-am deschis le permite persoanelor juridice din România să se alăture acestui demers pe care l-am deschis și, evident, să ceară despăgubiri pentru faptul că le este îngrădit accesul pe piața unică europeană”, a declarat Eugen Tomac.

În plus, eurodeputatul a declarat că va formula o nouă acțiune împotriva Consiliului UE, reclamând încălcarea prevederilor Tratatelor prin inacțiunea acestuia cu privire la integrarea României în spațiul Schengen.

Citește și: România are o șansă uriașă să adere la Schengen. Parlamentul European a adoptat o decizie istorică

Tomac a subliniat importanța participării persoanelor juridice din România în acest demers și le-a încurajat să ceară despăgubiri pentru discriminarea și restricțiile pe care le întâmpină pe piața unică europeană.

De asemenea, el a mulțumit celor peste 50.000 de cetățeni români care au semnat petiția inițiată pentru intrarea țării în spațiul Schengen și a menționat că este o premieră faptul că un deputat din Parlamentul European solicită instituției să se alăture într-un astfel de demers împotriva Consiliului Uniunii Europene.

Un moment important în acest context a fost votul în luna iulie, în cadrul căruia Parlamentul European a adoptat o rezoluție care condamnă Austria pentru comportamentul său antieuropean și pentru discriminarea a 27 de milioane de cetățeni europeni.

Această rezoluție solicită, de asemenea, Parlamentului European să sprijine acțiunea deschisă la CJUE de către Eugen Tomac, deschizând astfel o nouă cale care va accelera procesul de integrare a României în spațiul Schengen.

Practic, se deschide o nouă cale care va schimba fundamental cursul acestui proces pe care l-am deschis și, evident, al proceselor pe care le-am inițiat, pentru că singura cale prin care putem să ne atingem acest obiectiv mult mai rapid este exact calea justiției”, a mai spus liderul PMP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te