Sebastian Burduja: „Aplicaţia pentru platforma ''ghişeul.ro'', menită să uşureze viaţa”

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.01.2023 - 19:36
Sebastian Burduja - Foto: gov,ro

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Autoritatea pentru Digitalizarea României au lansat, joi, aplicaţia mobilă a platformei ''ghişeul.ro'' prin intermediul căreia se pot efectua peste 400 de tipuri de plăţi.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Lansarea aplicaţiei mobile "ghişeul.ro", o aplicaţie simplă uşor de folosit, menită să uşureze viaţa. (...) Cred că orice român care va descărca aplicaţia va descoperi că e mult mai uşor să plăteşti din câteva click-uri taxe şi impozite locale, amenzi. Peste 400 de tipuri de plăţi se fac prin această aplicaţie, fără comision", a afirmat, joi, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Ministrul a explicat că "ghişeul.ro" are în prezent 1,5 milioane de utilizatori, din care o treime şi-au făcut cont în anul 2022, peste 65.000 în luna ianuarie a acestui an, fiind efectuate anul trecut peste 3,7 milioane de plăţi prin această platformă.

"Peste 300 de instituţii sunt interconectate la platforma ghişeul.ro.(...) Prin această aplicaţie, cifrele se vor îmbunătăţi semnificativ şi creşterea numărului de utilizatori va fi şi mai mare. (...) Au fost efectuate peste 600 de teste de securitate cibernetică. Ghişeul.ro este rezultatul unui parteneriat public privat de succes. Platforma a fost dezvoltată de un partener privat pe o infrastructură ce a fost pusă la dispoziţie de statul român", a adăugat Sebastian Burduja.

Autoritatea pentru Digitalizarea României are rolul de a susţine mentenanţa sistemului, iar primăriile îşi plătesc costurile pentru interconectare la platformă.

El a precizat că 98% dintre municipii se regăsesc pe ghişeul.ro, doar o treime dintre comune fiind interconectate la această platformă.

"Deşi anul trecut 61 de comune erau prezente în 2022 pe 'ghişeul.ro', au avut zero plăţi pe această platformă. (...) Este o problemă de informare a funcţionarilor publici şi a cetăţenilor. Avem o campanie de informare în ţară şi oferim primăriilor sprijin tehnic. Costurile de conectare la platformă nu sunt mari: 10.000-12.000 lei până la 10.000- 20.000 de euro pentru acele primării care sunt mult în urmă din perspectiva procesului de transformare digitală (...) Nu sunt sume mari, câteva mii de euro. Dacă nu vor avea resurse, vom gândi un program la nivelul ministerului pentru primăriile care fac astfel de solicitări", a spus Burduja.

La aplicaţia ghişeul.ro, utilizatorul are posibilitatea să se autentifice şi prin recunoaştere facială.

Printre plăţile care se pot efectua, ministrul a menţionat taxele şi impozitele locale, obligaţiile ANAF, amenzile, taxele de admitere la ASE, taxele de timbru pentru unele tribunale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te