Ședința de Guvern programată pentru ora 11 a fost suspendată și va fi reluată la ora 19.
Însă, surse guvernamentale au explicat pentru Digi24.ro că proiectul poate fi adoptat fără avize în baza HG care reglementează procedura de avizare și care „nu lasă loc pentru a bloca activitatea executivului”.
Legea prevede că „Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe în prezența majorității membrilor săi. Hotărârile și ordonanțele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăște prim-ministrul”
Problema este că, în cazul în care Florin Cîțu decide să adopte proiectul fără acordul celor de la USR PLUS, acest lucru va arunca în aer Coaliția de guvernare.
Citește și: Britanicii, după retragerea SUA: „Suntem gata să lansăm atacuri împotriva ISIS-K”
Programul de investiții „Anghel Saligny” a fost discutat și în ultimele ședințe ale coaliției, fără să existe o decizie luată de liderii politici. USR PLUS a contestat de la bun început programul, despre care a spus că este o continuare a programului PNDL. Aceștia au cerut mai multe amendamente și au condiționat susținerea proiectului de un acord în coaliție pentru desființarea secției speciale.
Potrivit unor surse participante la ultima ședință a coaliției, cei din USR PLUS le-au transmis partenerilor de guvernare că ei nu sunt printre beneficiarii programului „Anghel Saligny” pentru că au puțini primari, și prin urmare vor să le fie deblocat unul dintre proiectele lor. „Atunci au dat exemplu Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”, susțin sursele citate.
„Au adus în discuție o chestie de principiu, că ei trebuie să aibă o satisfacție că obțin ceva, că se materializează ceva și din proiectele lor”, spun surse din PNL, despre cum au decurs discuțiile.
Citește și: Interlopul Mircea Nebunu către Bebino: 50 de ani să-ți dea ăștia, sclavule. Tu i-ai legat pe toți
De altfel, în ședințele de partid, cei din USR PLUS au discutat despre condiționarea susținerii programului „Anghel Saligny” de un acord în coaliție pentru desființarea SIIJ în forma dorită de ministrul Justiției, Stelian Ion. Astfel, liderii partidului, în special cei din USR, vor să livreze „electoral” înaintea Congresului din octombrie.
După ședința de săptămâna trecută, președintele PNL Ludovic Orban a declarat că discuțiile privind Planul Național de Investiții „Anghel Saligny” – PNDL 3 vor continua cu cei de la USR PLUS care au venit cu o serie de amendamente.
„Colegii de la USR PLUS au formulat propuneri legate de introducerea de standarde de cost. Știm că se finanțează investiții în infrastructura de apă, canal, gaz și rutieră. Deci solicitarea de introducere de standarde de cost, procedură transparentă, confințarea, toate cererile să fie depuse online și să se înființeze o platformă digitală în care să se poată urmări evoluția fiecărui proiect de la faza de derulare până la faza de execuție a proiectelor, inclusiv situația decontărilor. S-au acceptat dintre propunerile USR PLUS și o serie de alte propuneri care țin de neincluderea în PNDL3 a proiectelor care au fost depuse prin PNDL1 și PNDL2 care au stadiu zero de realizare, de asemenea, chiar dacă se semnează contractul de finanțare, dacă nu se depun documentațiile solicitate în termeni de maxim 2 ani, cel care a semnat contractul de finanțare pierde dreptul de finanțare a proiectului respectiv. Discuțiile vor continua asupra acestui subiect. Sigur există deschidere pentru a îmbunătăți acest proiect, pentru a exista un control al costurilor prin itermediul standardelor de cost, existența unor criterii de finanțare”, a declarat Ludovic Orban.
De aprobarea proiectului depinde și adoptarea rectificării bugetare.