S-au împărțit funcțiile de conducere la Camera Deputaților. Ce privilegii au șefii deputaților

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.09.2022 - 16:18
Plenul Camerei Deputațillor a ales conducerea - FOTO: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Camera Deputaţilor a ales, joi, noua componenţă a Biroului Permanent: vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii.

SHARE

S-au înregistrat 222 voturi "pentru", 13 "contra" şi două abţineri pentru lista propusă de liderii grupurilor parlamentare.

A fost păstrată configuraţia politică în Biroul Permanent, astfel încât PSD deţine două funcţii de vicepreşedinţi, una de secretar şi una de chestor, PNL are o funcţie de vicepreşedinte, una de secretar şi una de chestor, USR - una de vicepreşedinte şi una de secretar, UDMR şi AUR câte o funcţie de chestor, iar minorităţile naţionale - o funcţie de secretar.

În acest sens, Biroul Permanent va fi format din: vicepreşedinţii Vasile-Daniel Suciu (PSD), Ciprian-Constantin Şerban (PSD), Florin Alexe (PNL), Dan Barna (USR), secretarii Alexandra Presură (PSD), Cristian Buican (PNL), Daniel-Codruţ Blaga (USR), Ovidiu Ganţ (minorităţi) şi chestorii Mitică-Marius Mărgărit (PSD), George-Cristian Tuţă (PNL), Georgel Badiu (AUR) şi Dénes Seres (UDMR).

Citește și: VIDEO România ia sisteme de rachete și radare pentru aviație de 5 miliarde lei. Cum funcționează

Liderii grupurilor parlamentare sunt: Alfred Simonis - PSD, Gabriel Andronache - PNL, Ionuţ Moşteanu - USR, Csoma Botond - UDMR, Antonio Andruşceac - AUR, Varujan Pambuccian - minorităţi.

Beneficiile de care se bucură un parlamentar

Un parlamentar primește în mână la sfârșitul lunii 10.500 de lei (circa 2000 euro n.r.). Cei care sunt în Biroul Permanent sau conduc comisii parlamentare permanente mai primesc în plus 1.000 de lei în plus față de suma de bază.

La salariul net de bază de 10.500 de lei se adaugă suma forfetară sau diurna pentru ședere în București de 260 de lei pentru fiecare zi de lucru în Parlament.

Apoi se adaugă o sumă forfetară pentru cazarea în București dacă parlamentarul nu deține o proprietate în București. Fiecare ales primește 4.400 de lei pentru chirie.

La acestea se adaugă o sumă forfetară pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală de 1.400 de lei.

Citește și: Cristoiu, conspiraționist: Halep a primit ordin să piardă cu o ucraineancă. S-a supus. E patrioată

Pentru fiecare drum din București în circumscripție se acoperă transportul în trei formate diferite: ori cu autoturismul și se acoperă numărul de kilometri, fie printr-un un carnețel de tren pentru CFR care permite călătoria în circumscripție și în țară, fie un transport dus-întors o dată pe săptămână cu avionul la cel mai apropiat aeroport de circumscripția în care a fost ales.

Mai există suma dată la dispoziție pentru cabinetul parlamentar de 25.000 de lei, din care se plătesc absolut toate cheltuielile cabinetului: personal, chirii, contracte de colaborare, consumabile, tot ce înseamnă facturi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te