Românii, mai îngrijoraţi de pericolul unui război, decât de lipsa banilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.04.2024 - 09:29
Românii, mai îngrijoraţi de pericolul unui război, decât de lipsa banilor - Foto: Flickr/Ministry of Defense of Ukraine

Românii, mai îngrijoraţi de pericolul unui război, decât de lipsa banilor. Cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru români are legătură cu situaţia internaţională.

SHARE

Românii, mai îngrijoraţi de pericolul unui război, decât de lipsa banilor. Cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru români are legătură cu situaţia internaţională, nu cu lipsa banilor.

33% dintre români sunt îngrijoraţi cel mai mult de posibilitatea unui conflict/război, în care să fie implicată România (comparativ cu 9,9%, în mai 2014), în timp ce creşterea preţurilor este menţionată de 28,6% (faţă de 24,5%, în mai 2014).

Românii, mai îngrijoraţi de pericolul unui război, decât de lipsa banilor

Înrăutăţirea stării de sănătate reprezintă cea mai importantă sursă de îngrijorare, pentru 18,5% dintre cei intervievaţi, faţă de 17%, în mai 2014.

5,5% dintre români sunt îngrijoraţi cel mai mult de deteriorarea mediului înconjurător (faţă de 2,4%, în mai 2014).

4,9% se tem de diminuarea veniturilor (faţă de 16%, în mai 2014), 4,7% de pierderea locului de muncă (faţă de 22,7%, în mai 2014).

Citeşte şi: NATO și UE încurajează sprijinul SUA pentru Ucraina

1,7% sunt îngrijoraţi de producerea unor calamităţi naturale (2,6%, în mai 2014), iar 1,9% de alte probleme (3,7%, în mai 2014).

Sunt îngrijorate de creşterea preţurilor în special persoanele cu vârsta între 18 şi 29 de ani, persoanele cu studii primare şi persoanele care lucrează la stat.

Înrăutăţirea stării de sănătate este o îngrijorare împărtăşită semnificativ peste medie mai ales de persoanele în vârstă, inactivi potenţial activi, care au cont pe Facebook şi care locuiesc în urbanul mic.

Citeşte şi: VIDEO Israel atacă Iranul. Explozii la baza militară iraniană din Isfahan. Teheranul: „Vom răspunde”

Persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani, gulerele albe şi locuitorii din regiunea Sud Est sunt categoriile socio-demografice cele mai îngrijorate de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România.

”Percepţia privind direcţia în care se îndreaptă ţara înregistrează o uşoară îmbunătăţire, aşa cum se întâmplă aproape întotdeauna la trecerea din iarnă spre primăvară.

Rusia şi Gaza - Hamas

Apropierea sezonului cald influenţează conjunctural opiniile românilor prin creşterea optimismului. De regulă, după o scurtă perioadă, tendinţa este de revenire la cifrele care s-au stabilizat pe o perioadă mai lungă de timp.

Creşte puternic teama cu privire la posibilitatea unui conflict/război în zonă în care să fie implicată România. Ofensiva Rusiei în Ucraina, războiul din Gaza dintre Israel şi Hamas, precum şi suprapunerea culegerii datelor cu atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului au amplificat masiv temerile românilor faţă de război.

Creşterea preţurilor şi problemele de sănătate cresc în importanţă comparativ cu situaţia din urmă cu 10 ani, în timp ce diminuarea veniturilor şi pierderea locului de muncă îşi pierd contextual din importanţă comparativ cu situaţia din urmă cu 10 ani şi chiar de anul trecut, pe fondul creşterii puternice a temerilor de război”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te