Românii au reprezentanți și în rândul eurodeputaților conspiraționiști: cazul Terheș (PNȚCD, ex-PSD)

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.11.2021 - 12:05
Europarlamentarul PNȚCD, ex-PSD, Cristian Terheș, a ajuns celebru la Bruxelles pentru diseminare de informații false. Sursă imagine: Facebook

Europarlamentarul PNȚCD (ex-PSD) Cristian Terheș a ajuns subiect de știri în Uniunea Europeană, pentru diseminare de informații false în Parlamentul European, alături de doi aleși de extremă dreapta, unul de extremă stânga, doi conservatori și un independent.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Europarlamentarul conservator din România Cristian Terheș, de 42 de ani, le-a spus reporterilor din Bruxelles, într-un protest organizat săptămâna trecută, că Parlamentul le răpește „dreptul oamenilor de a decide ce să facă cu propriile corpuri”, scrie EUObserver.

De la începutul lunii noiembrie, parlamentarii și staff-urile acestora trebuie să prezinte un certificat verde pentru accesul în instituție. Certificatul dovedește fie vaccinarea, fie că persoana respectivă nu este infectată (prin test PCR nu mai vechi de 48 de ore) sau că a trecut prin boala COVID-19.

Citește și: De ce s-a prăbușit vaccinarea anti-COVID? Aleșii conspiraționiști și cei ce fentează legea, decisivi | Newsweek Romania

Nici unul din cei șase europarlamentari care au protestat în Parlamentul European nu au purtat măști, deși Belgia a reimpus o serie de măsuri, după ce numărul cazurilor noi de COVID și spitalizările au început să crească, notează EUObserver.

„Terheș se prezintă ca preot în cea mai recentă declarație de interese depusă, din 2019, și provine din România, țară cu cea mai mare rată de decese din Uniunea Europeană. Potrivit datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), rata de decese a României în ultimele 14 zile este de 246 la un milion de persoane. În Belgia, este 16 la un milion de locuitori.

Ca procent al vaccinărilor, România este pe penultimul loc din UE, cu 37% din populație vaccinată, notează jurnaliștii de la EUObserver, în articolul publicat în  29 octombrie”, amintesc jurnaliștii de la EUObserver.

Citește și: Conspirații românești despre vaccinuri: Nu ne dă apă caldă, ca să răcim și să ne treacă la COVID | Newsweek Romania

Nu doar Terheș a intrat în atenția jurnaliștilor de la Bruxelles pentru diseminare de informații false. Alături de el, se află și eurodeputata Christine Anderson, de la partidul de extremă dreapta AfD din Germania. Aceasta le-a spus jurnaliștilor că nu va fi vaccinată „cu nimic care nu a fost testat corespunzător și pentru care nu există nici o dovadă științifică”.

Anderson a adăugat că preferă să facă închisoare decât să se vaccineze, susținând că ea luptă pentru „libertate”. Ea a refuzat să fie testată, deși poate beneficia de testare gratuită ca europarlamentar.

Și Ivan Villibor Sincic, eurodeputat independent din Croația, a susținut că certificatul verde urmărește „șantajarea” oamenilor și „erodarea” drepturilor lor.

Citește și: CEDO respinge solicitarea lui Terheș: izolarea în context COVID nu este arest la domiciliu | Newsweek Romania

Mai mulți europarlamentari au trimis și o scrisoare deschisă către președintele Parlamentului European, David Sassoli, în care au susținut că persoanele angajate la PE sunt discriminate prin introducerea certificatului verde, pentru că unele refuză vaccinarea sau au contraindicație la vaccin. Cu toate acestea, PE nu le-a cerut angajaților să se vaccineze, ci pune la dispoziție și varianta testării și recunoaște trecerea prin boală.

Europarlamentarii care au trimis scrisoarea sunt: Michele Rivasi (Franța, Partidul Verzilor), Francois-Xavier Bellamy (Franța, extrema dreaptă), independenta Francesca Donato, Virginie Joron (extrema dreaptă, Franța), Anne-Sophie Pelletier (extrema stângă, Franța), conservatorii olandezi Rob Rooken și Robert Roos.

Citește și: Ce au înțeles românii despre certificatul verde: „semnul fiarei”, „dictatură”, „stăpânii de afară” | Newsweek Romania

La sfârșitul lunii septembrie 2021, aproximativ 563 de milioane de doze le-au fost administrate cetățenilor din țările UE. Vaccinurile anti-COVID sunt dovedite ca sigure și eficiente, reducând simptomele care îi pot trimite în spital sau chiar omorî pe cei nevaccinați. Vaccinurile sunt testate înainte de a fi aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor.

Au fost raportate circa 360.000 de reacții adverse, unele însă nefiind corelate cu vaccinul, din cele 420 de milioane de dose administrate doar în UE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te