Conspirații românești despre vaccinuri: Nu ne dă apă caldă, ca să răcim și să ne treacă la COVID

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.11.2021 - 22:48
Conspirații românești despre vaccinuri: Nu ne dă apă caldă, ca să răcim și să ne treacă la COVID.. Foto Getty Images

Românii nu s-au mulțumit cu teoriile conspirației care au circulat la nivel mondial despre pandemia de coronavirus și despre vaccinul anti COVID.

SHARE

Inventivi, antivacciniștii locali au distribuit și minciuni locale, care pornesc de la probleme nerezolvate în România.

Cei 60% dintre români care refuză încă să se vaccineze anti-COVID-19 își justifică reticența prin teorii ale conspirației care circulă la nivel mondial, dar și prin minciuni inventate la nivel local. 

Antivacciniștii autohtoni au depășit faza progragandei în care se vorbea despre faptul că vaccinurile înseamnă inocularea unui cip, faptul că rudele sunt plătite ca morții să fie declarați cu COVID-19 sau faptul că oculta mondială vrea să reducă populația îmbătrânită.

Acum, toate problemele nerezolvate ale României sunt puse pe seama pandemiei de coronavirus. 

Ambulanțele vin greu la persoanele care suspectează că s-au infectat și sună la Direcțiile de Sănătate Publică pentru a cere un test PCR. Conspiraționiștii nu acceptă explicația logică a faptului că numărul mare de solicitări, venite o datăt cu miile de infectări zilnice din valul al patrulea, a depășit capacitatea de răspuns a autorităților. 

Conspiraționiștii au găsit o explicație mai pe placul lor: „Ambulanța de la DSP vine greu ca să îți treacă boala și să nu mai ieși pozitiv la PCR și în felul ăsta să trebuiască să te vaccinezi pentru certificat verde, să nu ți-l dea că ai trecut prin boală”, este cel mai recent fake-news distribuit cu privire la introducerea restricțiilor de acces pentru persoanele nevaccinate și care nu au certificat verde. 

Citește și: 

Morții unei campanii de vaccinare moarte. Cine sunt cei care au îngropat imunizarea României

Cei mai slabi la științe, ultimii la vaccinare: cât de neîncrezători sunt românii în cunoaștere

Teoria apei calde lipsă și a sterilității pe trei generații

O altă teorie a conspirației pornește de la o problemă locală: lipsa apei calde. Din nou, conspiraționiștii nu acceptă explicația reală că sistemele centralizate de termoficare se prăbușesc din cauza lipsei de investițiii și a creșterii prețurilor la gaze naturale. 

În schimb, afirmă că „autoritățile nu ne dau căldură ca să facem COVID-19”.

Cea mai tare teorie a conspirației locale a fost lansată de senatoarea Diana Șoșoacă. Aceasta a afirmat într-un interviu cu Adriana Bahmuțeană că persoanele care se vaccinează rămân „sterile până la a treia generație”. Evident, politiciana nu a explicat cum ajunge la a treia generație o persoană sterilă, iar Adriana Bahmuțeanu, o altă conspiraționistă, nu a întrebat. 

Citește și: Vaccinarea unui membru al familiei reduce cu 45% șansa ca ceilalți membri să facă boala COVID

O altă aberație: vaccinații, mai bine tratați în spital

Câteva sute - între 300 și 500 - de persoane bolnave de COVID-19 mor zilnic de când a început valul al patrulea al pandemiei de coronavirus. Peste 90% dintre aceștia sunt nevaccinați. 

Românii reticenți nu pun procentul mare de morți din rândul nevaccinaților pe seam faptului că aceștia au refuzat singura protecție la forme severe care există în prezent în lume, respectiv vaccinul anti-COVID-19.

În schimb, conspiraționiștii locali susțin că o dată ajunși în spital, pacienții vaccinați sunt tratați mai bine decât cei nevaccinați, cu același scop final: să îi sperie pe românii care nu vor să se imunizeze printr-una dintre cele patru doze existente, cu același scop de a îi determina să obțină certificatul verde, văzut mai nou ca răul suprem, cel care „îngrădește libertatea și limitează drepturile”. 

„Acuma am ajuns exact ca la Auschwitz, dacă te duci în spital nu mai ieși viu de acolo”, a declarat, în fața elevilor, o profesoară din Botoșani. Aceasta a fost filmată chiar de copii, care au făcut publice teoriile ei aberante.

Evident, teoria este falsă, iar zeci de studii efectuate la nivel mondial arată deja fără urmă de îndoială că vaccinarea te protejează de formele medii și severe ale bolii, respectiv te ține deoparte de spitalizare și de secțiile ATI. Doctorii îi tratează pe toți pacienții la fel, doar că cei nevaccinați riscă mai mult să ajungă la deces.

Citește și: Experții confirmă: Vaccinarea reduce cu 90% riscul de spitalizare pentru Covid

Atac la mașina de dezinsecție

O mare isterie a fost creată de imaginea unui autovehicul care făcea dezinsecția la Brașov, într-un program inițiat de primăria locală. Mii de persoane au scris pe Facebook că, de fapt, respectiva mașină „împrăștie COVID-19” și au îndemnat la acțiuni violente împotriva angajaților municipalității. 

Filmarea a fost făcută în cartierul Stupini din Brașov și arată o mașină a primăriei care execută lucrări de deratizare, împrăștiind substanţe pe străzi. După ce a ajuns în mediul online, postarea a strâns peste 8.000 de distribuiri.

„Criminalilor, voi omorâţi populaţia", a comentat un internaut. „Împrăştie Covidul, aşa ne omoară”, a scris altul.

Citește și: Vaccinarea reduce de 5 ori riscul de infecție și de 14 ori riscul de a ajunge la terapie intensivă

Girocopterul cu COVID-19

În comuna Marga din Caraș Severin, sătenii s-au panicat după ce, în urma unui girocopter, un elicopter de mici dimensiuni, a ieșit fum alb. Localnicii s-au temut că așa se răspândesc bolile, intenționat, de sus, cu aparatul de zbor, a scris Europa FM.

„S-a făcut un nor alb cu ceva pulverizat și din momentul ăsta a fost o pandemie în comună Marga. Se poate întâmpla orice, te omoară în casă. Dă un praf pe tine și, cum ai ieșit din casă, ești gata. Avem așa oarecum teamă.", a spus un bărbat. 

„Rămânea în urmă alb. Lumea e speriată, normal că e speriată, la orice.. păi așa ceva nu se face în criza în care suntem acum, nu?", a spus o femeie. 

„Să vezi că eu l-am filmat că a dat cu praf din ăla. Lumea toată e speriată, cum să nu.", a spus o vârstnică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te