România nu va abandona R. Moldova dacă va fi atacată de Rusia. Ce i-a promis Iohannis Maiei Sandu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.07.2022 - 16:57
Maia |sandu și Iohannis / twitter

„Dacă Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor", a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă, vineri, la București. „Rămânem cei mai apropiați. Republica Moldova, nu vă abandonăm", a punctat Klaus Iohannis.

SHARE

Președintele R. Moldova a declarat că există îngrijorare în legătură cu securitatea țării. Ea a spus că R. Moldova se pregătește „pentru toate scenariile".

„Suntem îngrijorați. Admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste. Ne pregătim pentru toate scenariile. În situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor", a spus Maia Sandu.

Citește și: VIDEO Oferta serviciilor secrete ucrainene pentru Moldova: Soldații ruși izgoniți din Transnistria

Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război, a adăugat Maia Sandu. Potrivit ei, vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova.

„Instituțiile noastre urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care suntem expuși din interiorul țării. Dar cel mai important, aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea, în condițiile de creștere a prețurilor, în mod special la resursele energetice.

Apreciem faptul că, la începutul acestei luni, în Republica Moldova a fost creat un hub european pentru securitate și managementul frontierelor, care ne conectează la sistemul de securitate al Uniunii Europene.

Și totuși situația volatilă de pe câmpul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est crește gradul de incertitudine. Crește numărul provocărilor lansate de forțe interne, ce urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova.(...

Sprijinul României este cu atât mai prețios cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult. De mai bine de 5 luni, trăim cu ororile războiului alături. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea noastră în incertitudine.

Războiul a destabilizat piața energetică și, cu ea, securitatea energetică a Moldovei. Inflația record, datorată în special creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți, afectează capacitatea de cumpărare a cetățenilor și pune presiune mare pe producătorii noștri, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est. În acest an suntem loviți și de secetă, care pune în pericol munca agricultorilor.

Combinația de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru țara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri", a declarat Maia Sandu.

Ca răspuns, președintele României a afirmat: „Cele spuse sunt adevărate, noi rămânem cei mai apropiați de Republica Moldova și nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toții prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te