Mai exact, PSD este nemulțumit după ce Guvernul doar a informat Parlamentul de prelungirea stării de alertă, nemaicerând încuviințarea Legislativului.
Atunci, Guvernul a explicat că a prelungit starea de alertă în baza articolului 4 al Legii 55/2020, care precizează că „Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”.
Citește și: UPDATE Guvernul ocolește Parlamentul, prelungind starea de alertă. PSD, scrisoare către Orban
Parlamentarii PSD voiau să înjumătățească această perioadă și să adopte mai multe măsuri de relaxare.
Duminică, Romașcanu a declarat, într-o confeirnță de presă, că „din știința mea, a fost deja sesizată Curtea pe un posibil conflict (între Parlament și Guvern privind starea de alertă – n.red) și așteptăm data la care se va pronunța”, conform Digi24.ro.
Întrebat ce mai poate face PSD după ce a fost prelungită deja starea de alertă, dacă CCR va stabili că Parlamentul nu poate să încuviințeze o Hotărâre de Guvern, Romașcanu a susținut că „suntem pe teritoriul speculațiilor. O asemenea decizie trebuie cumulată cu legea care spune că restrângerea drepturilor fundamentale nu se poate face decât prin lege adoptată în Parlament. În acest moment, dacă Parlamentul nu va putea încuviința o Hotărâre de Guvern, va trebui cu certitudine ca starea de alertă să fie dată, chiar și prelungirea stării de alertă să fie date prin legi adoptate în Parlament”.
Joia aceasta, CCR va dezbate o sesizare depusă de Avocatul Poporului, privind câteva articole din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.