Protocol secret între Parchetul General, condus de Nițu, și Interne, sub Gabi Oprea

DE Mircea Marian | Actualizat: 13.12.2018 - 14:34

Din 2005 în 2015, direcția de informații a Ministerului de Interne a încheiat trei protocoale de colaborare cu Parchetul General, dar Carmen Dan susține că au fost denunțate.

SHARE

Ultimul protocol a fost încheiat în 2015 și desecretizat în iunie 2018. Potrivit unei comparații făcute de deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu, membru al comisiei de control a SRI, acest document secret încheiat între direcția de informații a Internelor, reprezentată de ministrul Gabriel Oprea, și Parchetul General (PG), condus de Tiberiu Nițu, conținea prevederi asemănătoare cu cel dintre SRI și Parchetul General.  

„Parchetul comunică, în mod operativ, nu mai târziu de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării sesizării, modul de valorificare a sesizărilor primite de la Departament”, scrie în protocolul DIPI-PG. În protocolul SRI-PG, termenul era de 60 de zile.

„Prin structurile specializate, Departamentul acordă sprijin pentru (...): b) desfăşurarea activităţilor necesare punerii în aplicare a prevederilor Codului de procedură penală, care implică utilizarea mijloacelor tehnice specifice”, mai prevede documentul de colaborare DIPI-PG. 

Cel dintre SRI și PG era aproape identic, dar făcea trimitere la prevederi din Codul de Procedură penală: „Acorda sprijin tehnic, prin compartimentele specializate pentru activitati necesare punerii in aplicare a prevederilor art. 91 1 -91 5 si art.98 Cod Procedura Penala, care implica utilizarea mijloacelor tehnice specifice”. 

„PSD a atacat la CCR protocolul cu SRI, cu scopul evident de a elimina din dosarele lor de corupție informațiile incriminatorii colectate pe baza protocoalelor. Însă, pentru că DIPI nu a fost implicat în mod real în lupta împotriva corupției, PSD nu este interesat de protocolul semnat de aceștia cu Parchetele”, a explicat deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu. El a susținut că dacă DIPI ar fi susținut activitatea parchetelor în zona de anti-corupție probabil că liderii PSD ar fi atacat la CCR și aceste protocoale. „Nu au făcut acest lucru pentru că DIPI nu s-a implicat aproape deloc în lupta împotriva corupției iar astăzi serviciul este <securizat> prin faptul că numirea directorului este făcută politic de către Ministrul de Interne”, a afirmat deputatul Lucian Viziteu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.