Surse. Protejatul lui Dragnea, numit ministru la Afaceri Europene

DE Petru Zoltan | Actualizat: 12.11.2018 - 20:38
George Ciamba este noul ministru al Afacerilor Europene. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Protejatul liderului PSD din Ministerul Afacerilor Externe, secretarul de stat George Ciamba, va fi numit în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene, potrivit unor surse politice, chiar dacă a fost avansat ilegal în gradele diplomatice.

SHARE

Până în vara acestui an, George Ciamba a fost consiliat de Ioana Gheorghiaș, fiica lui Mugurel Gheorghiaș, fost acționat la compania Tel Drum și prieten cu Liviu Dragnea. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a emis o Hotărâre de Guvern prin care Ioana Gheorghiaș a fost numită Consul General al României la Torino. 

Promovat de PSD

Înainte ca PSD să câștige alegerile parlamentare din decembrie 2016, George Ciamba a lucrat la programul de guvernare al partidului. Pentru realizarea documentului, a cerut sprijin de la direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Nu degeaba: liderul PSD, Liviu Dragnea, îi promisese șefia Ministerului Afacerilor Externe. Ciamba, însă, a ajuns doar secretar de stat cu atribuții sporite, iar fotoliul de ministru i-a revenit lui Teodor Meleșcanu, de la ALDE. Acum pare că visul lui Ciamba s-a împinit parțial. Din postura de ministru delegate pentru Afaceri Europene, Ciamba va gestiona Președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.  

Avansat ilegal

Secretarul de stat din Ministeru Afacerilor Externe, George Ciamba, îi datorează cariera actualului ministru de externe, Teodor Meleșcanu, care l-a avansat ilegal în gradele diplomatice la începutul carierei diplomatice. De la Meleșcanu, Ciamba a trecut sub protecția lui Liviu Dragnea. 

Citește și Tel Drum în C.V. garantează post în M.A.E.

George Ciamba a absolvit Facultatea de Inginerie Electronică București în anul 1989. Un an mai târziu, imediat după Revoluția din ’89, a fost încadrat ca atașat la Direcția de Protocol a Ministerului Afacerilor Externe. După ce și-a făcut „stagiatura” la Protocol timp de un an, a fost transferat la Direcția Controlului Armamentelor și Dezarmare.

În 1994, Ciamba a fost promovat în gradul diplomatic de secretar III. Un an mai târziu, ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleșcanu, l-a numit pe Ciamba în funcția de șef al Cancelariei Ministerului Afacerilor Externe. Odată cu această numire, Ciamba a fost promovat în gradul diplomatic de secretar II. Ordinul de avansare a fost semnat tot de ministrul Meleșcanu. În perioada 1990-2003, avansările în gradele diplomatice se făceau în baza Hotărârii de Guvern nr. 1070 din 6 octombrie 1990, care aproba Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României. Acest cadru legislativ reglementează, la articolul 8, „stagiile minime care sunt necesare pentru avansarea de la un grad la altul”. Conform acestui articol, George Ciamba putea fi avansat de la gradul de secretar III la gradul de secretar II abia după patru ani.

Citește și Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a demisionat într-un moment cheie pentru România

Anul 1996 i-a adus lui Ciamba gradul diplomatic de secretar I. Și de această dată avansarea ilegală a fost semnată de ministrul Meleșcanu. Conform legii, stagiul minim pentru avansarea de la gradul de secretar II la gradul de secretar I se putea face după trei ani. În cazul avansării “la excepțional”, stagiul minim se reducea la un an și jumătate. Adică George Ciamba putea să primească gradul de secretar I de abia în toamna anului 1997. Nu în 1996.

Fiica lui „Melcu”, consul general la Torino

Ioana Gheorghiaș l-a consiliat pe secretarul de stat George Ciamba. Aceasta a pătruns în MAE în 2015, la Direcția de Armonizare Legislativă, acum lucrează în Direcția Europa Occidentală și Europa Centrală. 

Înainte de Externe, Ioana Gheorghiaș a fost angajată la Cotroceni (în al doilea mandat al lui Traian Băsescu), dar și la Palatul Victoria (sub premierii Boc, MRU, Ponta și Cioloș). 

Tânăra diplomat este fiica lui Mugurel Gheorghiaș „Melcu’“, fost coleg de facultate și trupă rock cu actualul lider al PSD, Liviu Dragnea. 

„Melcu’“ a fost și unul dintre acționarii Tel Drum SA. O anchetă a Riseproject.ro a scos la iveală că Mugurel Gheorghiaș a înființat în Brazilia o firmă, M&J Investimentos Turísticos, pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare, încă din 2010. 

Timp de un an, Gheorghiaş a introdus de cel puțin șase ori în Brazilia importante sume de bani descrise drept „investiții directe din România“. Liviu Dragnea este un împătimit al vacanțelor în Brazilia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te