De la 1 ianuarie 2020, România a interzis instituționalizarea copiiilor abandonați în centre de plasament clasice, astfel încât minorii pot merge doar la asistenți maternali.
Deputații PSD Marius Budăi și Dan Șlincu susțin că e nevoie de mărirea alocației de creștere plătită asistentului maternal pentru copiii în grija sa, pentru că valoarea actuală nu acoperă cheltuielile pentru aceasta.
„Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulti și doi copii pentru luna septembrie 2020 este de 7.278 lei pe lunăă, în creștere cu +4,7% față de anul precedent, când era 6.954 lei pe lună, în creștere cu 2.8% față de 2018.
Cea mai mare majorare în structura de cheltuieli a coșului a fost înregistrată la capitolul locuință. Cheltuielile pentru locuință au crescut cu +8.8% în septembrie 2020 față de septembrie 2019. Prin comparație, în 2019 creșterea cheltuielilor legate de locuință era de doar +2,3% față de septembrie 2018.
De asemenea, creșteri mai mari decât anul precedent s-au înregistrat la capitolul cbeltuieli pentru alimentație cu +5,5% mai mult în septembrie 2020 față de septembrie 2019, comparativ cu +3,8% în septembrie 2019 față de septembrie 2018”, se arată în expunerea de motive la proiect.
În medie, costurile necesare pentru creșterea unui copii într-o familie cu doi adulți era la nivelul anului 2020 de 1.597 de lei/lună (6.194 lei/lună - 4.597 lei/lună), adică mai mult decât dublul alocației de plasament care se alocă in prezent pentru fiecare copil aflat în îngrijirea unui asistent maternal (600 lei/lună).
„Aceasta inițiativă legislativă propune o reglementare prin care să crească factorul de multiplicare al ISR pentru stabilirea valorii alocației de plasament. Astfel, o creștere de la 1,2 ISR la 1,5 ISR reprezintă o majorare de la 600 de lei la 750 de lei pe lună. În mod evident, nu este suficientă nici aceasta sumă, dar conteaza foarte mult pentru acești copii”, menționează cei doi deputați.
De asemenea, inițiatorii doresc reglementarea concediului de odihnă pentru asistenții maternali, care este necesară pentru a înlătura tratamentul discriminatoriu dintre asistenții maternali care își petrec concediul de odihnă fără a fi însoțiți de copiii pe care îi au în grijă și cei care continuă ingrijirea acestora și în perioada cuvenită de concediu.
Reglementarea din prezent nu acordă niciun beneflciu asistentului maternal care asigură continuitatea îngrijirii copilului
și în perioada cuvenită de concediu și încurajează separarea de copil pe perioada concediului de odihnă.