Proiectul PSD privind finalizarea hidrocentralelor din ariile protejate, votat inclusiv de AUR

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.03.2022 - 17:01
Răstoliţa – hidrocentrală realizată în proporţie de 92%. / Foto: digi24.ro

Proiectul PSD privind finalizarea hidrocentralelor ridicate în arii protejate și abandonate în 2007, după intrarea României în UE, a fost adoptat în Parlament de PSD, PNL, UDMR și AUR, trecând fără probleme și de votul de Camera Deputaților.

SHARE

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, după adoptarea în Parlament a proiectului de lege privind finalizarea hidrocentralelor abandonate, că ”este absolut necesar să creştem rapid capacitatea energetică a României, mai ales a producţiei de energie ieftină şi curată”. 

”Proiectul PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate a fost adoptat astăzi în Parlament. Este absolut necesar să creştem rapid capacitatea energetică a României, mai ales a producţiei de energie ieftină şi curată. România nu îşi mai poate permite să piardă investiţii în energie de sute de milioane de euro, bani publici, în actualul context când deficitul de energie a aruncat toate preţurile în aer”, a scris, pe Facebook, Marcel Ciolacu.  

Citește și: România: infringement dacă schimbă limitele ariilor protejate pentru a face hidrocentrale

Potrivit acestuia, acest proiect permite să fie reluate şi finalizate următoarele investiţii majore:  
 
- Răstoliţa – hidrocentrală realizată în proporţie de 92%, pentru care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro şi care poate produce lunar peste 9000 MWH;
 
- Valea Jiului – hidrocentralele Bumbeşti – realizată 90%, Dumitra - realizată 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro şi care pot aduce în sistem peste 21.000 de MWH, în fiecare lună. 

”Peste 300.000 de locuinţe ar putea fi alimentate cu energie electrică, tot timpul, prin producţia acestor hidrocentrale. PSD apără românii, USR vrea ca populaţia şi mediul de afaceri românesc să plătească şi mai mult la energie! Este singurul motiv pentru care s-au opus, sub aparenţa falsă a protejării mediului, acestui proiect care va aduce zeci de mii de megawatti lunar în sistemul energetic”, a mai scris Ciolacu.  

Citește și: Vitezoman fără permis, prins de radar pe centura Brașovului cu 155 km/h

USR: PSD, PNL, UDMR şi AUR au intrat cu buldozerul peste deciziile instanţelor din România. Au ignorat procedura de infringement

Coaliţia PSD-PNL-UDMR, ajutată de AUR, a decis că ariile naturale protejate pot fi sacrificate doar pentru a scăpa de răspundere penală pe cei care au cheltuit circa 300 de milioane de euro în proiecte ilegale şi pentru a proteja interesele băieţilor deştepţi din energie, arată un comunicat de presă al partidului. USR este singurul partid care a votat, în şedinţa de miercuri a plenului Camerei Deputaţilor, pentru ariile protejate şi pentru domnia legii, notează news.ro.

„PSD, PNL, UDMR şi AUR au intrat, astăzi, cu buldozerul peste deciziile instanţelor din România. Au ignorat procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană fix pentru astfel de hidrocentrale construite în arii protejate, ceea ce înseamnă că, pe lângă prejudiciile de mediu uriaşe, incalculabile, riscăm şi amenzi. Amenzi pe care România le va avea de plătit din banii noştri, ai tuturor.

Pentru cine nu ştie, aceste hidrocentrale mici pe care vor cu orice preţ să le vadă finalizate în arii protejate au capacitate de producţie de doar 0,4% din totalul naţional, ceea ce înseamnă că argumentul cu scăderea facturilor românilor este o mare minciună. Şi, atunci, pentru ce au votat această lege? Pentru ca firmele lor de casă să poată fura linişte. Pentru ca unii să se îmbogăţească şi să scape de răspundere penală”, a precizat şi deputatul USR de Mureş Adrian Giurgiu.

Citește și: Un militar rus și-a vândut tancul ucrainenilor pentru 10.000 de dolari

Adoptat de Senat săptămâna trecută, proiectul PSD care distruge ariile protejate ale României a fost dezbătut, pe repede-înainte, marţi, în Comisia pentru politică economică şi Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Apoi, a fost introdus, la fel de rapid, pe ordinea de zi a plenului de miercuri, iar pentru că jocurile din coaliţia la putere nu s-au aliniat de la prima oră a zilei, şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost prelungită până când PSD, PNL, UDMR şi AUR au bătut palma.

Potrivit ultimelor modificări convenite în comisii, în paralel cu plenul, vor fi considerate ca fiind „proiecte de interes public major şi de siguranţă şi securitate naţională” toate obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie cu un procent de realizare mai mare de 60% la data de 1 mai 2022.

„Hidrocentralele în cauză ar urma să fie puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2025. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că reprezintă doar 0,4% din totalul producţiei, nici vorbă să fie vreun ajutor în rezolvarea actualei crize a facturilor la energie, aşa cum în mod fals argumentează marea coaliţie PSD-PNL-UDMR-AUR.

Efectele dezastruoase asupra mediului vor începe, însă, să se vadă cu mult înaintea punerii în funcţiune a hidrocentralelor. Se vor defrişa sute de hectare de pădure, care dau oxigen românilor, pentru a face lacuri de acumulare. La nivel mondial, lacurile de acumulare sunt considerate responsabile pentru 7% din gazele cu efect de seră.

Coaliţia sărăciei, susţinută de preşedintele Iohannis, dacă ar fi aşa de preocupată de facturile la energie ale românilor ar trebui, în primul şi în primul rând, să-l schimbe din funcţie pe incompetentul ministru Virgil Popescu şi să adopte soluţiile propuse de USR încă din octombrie 2021. Restul sunt minciuni şi populisme ieftine”, conchide sursa menţionată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te