Programul de neguvernare - Progamul care încurajează abandonul școlar

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.05.2019 - 07:19
Inițiativele Ecaterinei Andronescu, în dezacord cu Programul de Guvernare al PSD

Chirii și rechizite subvenționate, pachete financiare pentru repatrierea tinerilor, promisiuni SF.

SHARE

PSD a promis „Implementarea programului național de consiliere și orientare în carieră în parteneriat cu Ministerul Muncii și Ministerul Educației“.

După aproape trei ani de la preluarea puterii, PSD nu a reușit să rezolve problema inadecvării pregătirii tinerilor la piața forței de muncă.

Actualul ministru al Educației a făcut primii pași pentru repornirea școlilor profesionale abia în acest an, la zece  ani după ce tot Ecaterina Andronescu le desființase. România are una dintre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor – 19%, cu cinci procente mai mare decât media din UE.

Eșecul primei chirii

Dragnea a promis „Deschiderea unui fond locativ pentru tineri“, dar și „Finanțarea unui proiect național de construcție de locuințe pentru tineri cu subvenționarea chiriei“.

Nu a mai auzit nimeni de aceste proiecte. Singurul proiect care ajută la achiziția de locuințe este Programul „Prima casă“.

În 2017, a fost demarat Proiectul „Prima chirie“ prin care se acordă o primă de relocare şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, care îşi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 de kilometri pentru a se încadra în muncă. Nu există date despre succesul acestui Program.

„Stabilirea unei sume anuale ce poate fi dedusă din impozitul datorat de fiecare persoană pentru cheltuielile educaționale (rechizite, taxe școlare, cursuri de formare, participare la conferințe)“ ar fi ajutat foarte mult familiile cu venituri reduse.

Cadrele didactice ne-au spus că această promisiune nu a fost pusă în practică. Urmarea: creșterea abandonului școlar. Potrivit INS, aproape 30% dintre copiii români de până la 18 ani au renunţat la studii (obligatorii, conform legii).

Să sacrificăm ora de sport

PSD a promis că Educația fizică va fi disciplină obligatorie în întregul sistem de învățământ: „pentru grădinițe: minimum 1 oră pe zi, în ciclul primar și gimnaziu, minimum 3 ore, pentru licee: 4 ore pe săptamână“.

În răspăr față de aceste promisiuni, ministrul Ecaterina Adronescu a anunțat că vor dispărea două ore de sport de la clasa pregătitoare, două ore de la clasa I și o oră de la clasa a II-a. Ele vor fi înclocuite cu materia „Joc și mișcare“.

Dragnea a promis „generarea unui set de stimulente financiare în vederea atragerii tinerilor înapoi în țară, precum subvenționarea chiriei, garantarea unui fond de investiții, scutirea de impozit pentru o anumită perioadă de timp“. Un studiu arată că jumătate din tineri vor să plece din țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te