Președintele Klaus Iohannis: Moțiunea de cenzură este neavenită, PSD este iresponsabil

DE Octavia Constantinescu, Valentin Mirică | Actualizat: 19.08.2020 - 23:47
Președintele Iohannis. Sursa foto: Administrația Prezidențială

"Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că PSD nu e doar cinic, este și iresponsabil. PSD vrea să arate că mai este acolo", a spus președintele în conferință de presă.

SHARE

Conferința de presă a început:

Iohannis:

- Militarii români din Mali sunt în siguranță.

- Moțiunea mi se pare neavenită. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică nu vii să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că PSD nu e doar cinic, este și iresponsabil. PSD vrea să arate că mai este acolo. Nu are soluții, caută probabil soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Există dubii cu privire la constituționalitatea demersului. Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară o moțiune. Sunt specialiști care spun că e discutabil. Avem o temă care trebuie clarificată. Vom vedea dacă e neconstituțională sau nu. Ce se întâmplă după discutăm după vot. După părerea mea, e un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD.

- (Despre majorarea pensiilor) Nimeni nu și-a dorit această epidemie care global s-a dezvoltat în pandemie, nimeni nu și-a dorit criză economică. Dar această epidemie a venit și a apărut și criza. Evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine și guvernanții doresc să dea bani mai mulți. Pentru a face posibil acest lucru, trebuie să existe acești bani. Nu este posibil să împarți bani care nu există. Totuși, am spus de la bun început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru această epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a specialiștilor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici salariile, am solicitat guvernului să găsească soluții atât cât se poate. Au găsit majorarea alocațiilor în etape iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, guvernul a venit cu o soluție. Nu vorbim de altceva. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare.

- (Ce ar face dacă un elev ar avea febră, în clasa sa) Când un elev acuză simptome evident că trebuie trimis la doctor să vadă care este problema. Este însă foarte clar că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși că începe școala. Nu se vor aduna, dar școlile se vor deschide, pentru a evita o generație pierdută. Copiii trebuie să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Măsurile nu sunt complicate, regulile de bază sunt aceleași - masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate, ce se face când în școală apar cazuri de boală, care școală se închide, care nu

- (Despre racolările de primari PSD de către PNL) Nu le-am girat, ba dimpotrivă, și săptămâna trecută m-a exprimat clar împotriva traseismului politic. Acea parte din întrebare mi se pare extrem de tendențioasă și chiar greșit exprimată. Eu sunt împotriva traseismului politic. Cei care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce a făcut-o, ci propriului electorat. 

- (Dacă îl va menține pe Orban premier, dacă trece moțiunea de cenzură) Discutăm atunci

- (Despre amenințarea sindicatelor din educație de a boicota anul școlar) Nu cred că se va boicota începerea anului școlar, dar înțeleg îngrijorările lor. A fost vorba de niște creșteri salariale anticipate. Din motive regretabile, care țin de epidemie și de criza economică, bugetul s-a micșorat, însă reamintesc tuturor că acea creștere de 8% de la începutul anului s-a realizat. Este un fapt, ușor de verificat. Această creștere din toamnă din păcate nu mai este posibilă acum și a fost amânată pentru la anul. Este regretabil, așa cum e regretabil că nu au putut crește pensiile, alocațiile pentru copii însă banii ăștia sunt.

 
 
Joi, în Parlament, va fi citită moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, depusă de PSD și susținută de ALDE și Pro România. 
 
 
 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te