Președintele CJ Iași, acuzat că a lansat o informație falsă privind fondurile pentru cultura locală

DE Andrei Mocanu | 10.05.2020 - 17:40
Maricel Popa, președintele CJ Iași

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, este acuzat de secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu că a lansat informația falsă că, la rectificarea bugetară, Guvernul ar fi procedat la „ștergerea banilor alocați segmentului cultural (local – n.n)“

SHARE

În realitate, Ministerul de Finanțe a procedat la deblocarea unor sume care nu ar fi putut fi cheltuite și ar fi rămas nefolosite în Trezorerie, fără ca instituții precum CJ Iași să se mai poată atinge de ele pe termen nedefinit, arată Liviu Brătescu.

„E ca în bancurile de la Radio Erevan, Guvernul nu a luat, ci a dat, dar deja nu ne mai miră nivelul politic și financiar al lui Maricel Popa“, a declarat secretarul de stat.

Liviu Brătescu arată că Maricel Popa a încercat să își ascundă intenția dovedită de a proceda la disponibilizări în cadrul instituțiilor de cultură subordonate CJ Iași, plan dejucat de către consilierii județeni liberali și de către sindicatele artiștilor și angajaților, prin pasarea la nivel guvernamental a unor tăieri de fonduri care nu există.

„Ori Maricel Popa nu știe să citească Ordonanța de rectificare bugetară, fapt deosebit de grav, ori pur și simplu a crezut că poate acoperi cu o minciună propria lui meschinărie.

În fapt, prin Legea 5/220, instituțiile de spectacole (opere, teatre, filarmonici) aflate în subordinea autorităților locale au alocată o cotă de 3% din sumele strânse din impozitul pe venit care se virează într-un cont special din Trezorerie și nu se pot folosi decât pentru finanțarea de piese de teatru, concerte sau spectacole de operă.

La rectificarea bugetară, Ministerul de Finanțe a decis să le deblocheze consiliilor locale și județene aceste sume, care să poată fi folosite pentru alte cheltuieli urgente.

Din acești 3% nu se pot plăti, evident, salarii, care sunt în sarcina primăriilor sau consiliilor județene în subordinea cărora se află instituțiile culturale vizate!

În lipsa unei perspective viabile de a relua spectacolele cu public în viitorul imediat, acești bani ar fi rămas necheltuiți, blocați poate până la finalul anului în cont și ulterior întorși la bugetul central în decembrie. Ordonanța Guvernului nu se referă la sumele strânse până acum în contul special, ci la cele viitoare. Prin urmare, Maricel Popa a primit niște bani pe care să îi folosească, în loc să rămână blocați. 

Așadar, domnule Popa, cine este cinic și nesimțit? Eu, cel acuzat de domnia voastră că alături de colegii mei v-am «dat în fapt» planurile de a concedia pe capete angajați din Muzeul Literaturii, Biblioteca Județeană sau Filarmonică sau chiar Dumneavoastră?

În vreme ce noi, liberalii, trebuie să gestionăm de unii singuri și integral criza sanitară, umanitară și financiară fără precedent în istoria recentă a țării noastre, politruci precum Maricel Popa lansează minciuni sfruntate pe subiecte aride, de ordin fiscal, mințind că i se ia ceva, când, de fapt i se dă!“, a susținut Liviu Brătescu.

Secretarul de stat mai amintește că „pentru Maricel Popa cultura se reduce la finanțarea unui ansamblu folcloric din bugetul CJ nu pentru a aduce faimă națională și mondială județului Iași, „ci pentru a-i tîrî pe artiști în fața Teatrului Luceafărul, ca să-i cânte pușcăriașului Liviu Dragnea, șeful lui de partid de acum un an, și ca să acopere cu muzică huiduielile oamenilor strânși să denunțe sinistrul regim PSD girat de Popa”.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.