„Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie.
Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge în achiziții medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia”, a anunțat deputatul liberal Florin Roman.
Propunerea PNL vizează impozitarea cu:
-10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;
- 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;
- 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.
„PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii.
Amendamrntul poate trece intr-o săptămâna maxim de parlament, dacă exista voința politica”, a precizat Florin Roman.
Deputatul a precizat că în categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus:
- parlamentarii și funcționarii parlamentari;
- magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR;
- funcționarii Curtii de conturi;
- Avocatul poporului;
- personalul navigant;
- personalul diplomatic.
Nu intra in categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare, a menționat Florin Roman.
USR: 90% impozit pentru pensiile peste 3.500 de lei
Tot miercuri, Uniunea Salvați România, la inițiativa deputaților Claudiu Năsui și Cristina Prună, a depus în Parlament un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare față de pensia contributivă.
Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei.
Pensiile speciale sunt o boală grea a României și nu numai. Chiar și în parlamentul european și-au votat pensii speciale. Zicala «cine împarte parte își face» se aplică foarte bine peste tot. Întrebarea e ce facem cu ele?
Zilele trecute vorbeam despre câte spitale am fi putut construi dacă nu dădeam bani pe pensii speciale în doar ultimii 4 ani. Nu le-am construit și acum plătim prețul pentru pasivitatea noastră”, a declarat Claudiu Năsui.
PSD e de acord cu tăierea pensiilor speciale
În urmă cu o săptămână, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, propune în criza generată de coronavirus ca pensiile speciale să fie „drastic impozitate”.
„Pensiile speciale trebuie tăiate! Iar banii economisiți să meargă la Sănătate! Foarte mulți români suferă în aceste momente din cauza crizei. Mulți au fost deja trimiși în șomaj tehnic, alții își văd afacerile năruite și un viitor deloc fericit în față.
Ei nu trebuie lăsați singuri să suporte efectele grave ale acestei crize, în timp ce alții se bucură în continuare de pensii speciale de zeci de mii de lei.
Voi merge până la capăt și vreau ca acest proiect să treacă cât mai repede prin Parlament. Pentru că solidaritatea nu trebuie doar declarată, ci demonstrată prin fapte!”, a transmis Alfred Simonis pe Facebook.