Partidul Mișcarea Populară cere Parlamentului sesiune extraordinară pentru votarea desființării SIIJ

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.07.2021 - 22:04
Cristian Diaconescu, președintele PMP. / Foto: gandul.ro

PMP solicită Parlamentului, printr-o scrisoare deschisă către președinții Camerei Deputatilor și a Senatului, să organizeze o sesiune extraordinară pentru votarea, de urgență, a proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justitie (SIIJ).

SHARE

„Acum în al 12 ceas, coaliția de la putere trebuie să depășească orgoliile și interesele de partid și   să dea dovada de responsabilitate și voință politică pentru înfăptuirea reformei din justiție.

Blocarea statului de drept  nu poate avea decât efecte negative pe plan intern și extern, cu consecinte grave asupra imaginii României pe plan european. Partidul nostru aduce aminte alianței guvernamentale că desființarea SIIJ a fost una dintre cele mai importante promisiuni electorale, pentru care, românii i-au acordat votul în lupta cu PSD.

PMP atrage atenția că există numeroase semnale venite din UE, care prevăd apariția, în scurt timp, a unor reacții dure din partea factorilor de decizie europeni privind neîndeplinirea  promisiunilor luate, în mod repetat,de instituțiile românești, în special de Ministerul Justiției, referitoare la reforma în justiție.

În acest context, există o temere la Bruxelles cu privire la lipsa de voință politică a actualei puteri pentru desființarea SIIJ. Astfel, numeroase surse din instituțiile europene semnaleaza o creștere a imixtiunii politice în actul de justiție, susținand că în Parlamentul României, există numeroase voci care se opun independenței puterii judecătorești.

Parlamentul are obligația să elimine toate suspiciunile instituțiilor europene și să voteze proiectul de desființare a SIIJ, ca un act de resposabilitate politică. Pe această cale, s-ar putea desăvârși procesul de reformare a justiției, început în 2017, dar care a fost întârziat de diferite grupuri de interese , cu mare influență în partidele politice.

PMP amintește faptul că UE a întocmit, anul acesta,  un Raport privind standardele europene ale statului de drept, care vor trebui a fi aplicate în toate statele membre. Astfel, pe baza acestui document, Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European vor deschide o serie de dezbateri privind implementarea acestor standarde în toate țările membre și adoptarea lor in parlamentele naționale.

Acest set de norme referitoare la independența justiției se vor regăsi în Mecanismul european privind statul de drept, care va cuprinde măsuri concrete ce trebuie luate de fiecare stat membru. În caz contrar, există riscul activarii automate a unor măsuri punitive, conform articolului 7 din Tratatul UE,  prin care țările ar putea fi blocate în accesarea fondurilor europene”, se arată în scrisoare deschisă trimisă de PMP președinților Camerei Deputatilor și a Senatului. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te