Nicușor Dan nu poate candida din partea unei alianțe USR PLUS, arată Autoritatea Electorală

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.12.2019 - 11:02
Nicușor Dan Foto: Epoch Times

Partidul lui Dacian Cioloș a cerut lămuri la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) privind o eventuală candidatura a lui Nicușor Dan ca independent din partea USR, dar pe liste comune cu PLUS.

SHARE

Solicitarea a venit în contextul în care Nicușor Dan se luptă cu candiatul PLUS Vlad Voiculescu pentru candidatura la Primăria Capitalei.

PLUS a cerut Autorității Electorale Permanente să lămurească dacă un independent poate candida din partea unei alianțe politice din care nu face parte.

Răspunsul oferit de AEP arată că nu pot participa la alegerile locale de anul viitor, pe liste comune ale unei alianțe, decât membrii unuia dintre partidele care formează respectiva alianța, potrivit Digi24.

În acest moment, Nicușor Dan este candidat independent, susținut de USR București, prin urmare, potrivit AEP nu poate fi susținut de USR și PLUS în comun.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, în ceea ce privește candidatul la funcția de primar susținut de alianța politică, acesta nu poate candida independent, fiind obligatoriu să facă parte dintr-un partid politic membru al alianței”, se arată în adresa semnată de președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, și transmisă PLUS.

AEP își argumentează prin faptul că alianței politice îi sunt aplicabile prevederile art. 30 din legea nr. 14/2003 potrivit cărora „în cazul în care alianța politică se va prezenta în alegeri cu liste comune, candidații trebuie să facă parte dintr-un partid politic membru al alianței”.

Nicușor Dan este susținut drept candidatul USR pentru funcția de primar general, în vreme ce din partea PLUS este propus Vlad Voiculescu. La începutul anului viitor, alianța va trebui să își aleagă candidatul comun, alegând dintre cei doi.

În cazul în care se va opta pentru Nicușor Dan și el va rămâne independent, Alianța USR PLUS nu va putea face campanie în numele său, nu va putea deconta cheltuieli electorale și nici nu va apărea pe buletinul de vot.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -