Patriarhul Daniel blochează depesedizarea dorită de Iohannis. Cazul Victor Opaschi

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 18.02.2020 - 11:58
Patriarhul Daniel    Foto: Facebook
Patriarhul Daniel Foto: Facebook

Depesedizarea anunțată de președintele Klaus Iohannis, proces în care alegerile anticipate sunt doar o etapă, s-a împiedicat în... Patriarhul Daniel.

SHARE

Surse confidențiale au declarat Newsweek România că liderul Bisericii Ortodoxe Române s-a împotrivit înlocuirii de la șefia Secretariatului de Stat pentru Culte a lui Victor Opaschi, umbra lui Ion Iliescu și demnitar acuzat de simpaatii filoruse.

Victor Opaschi și este, din 2013, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC).

Cel care l-a adus pe Opaschi în guvern este Victor Ponta, în mai 2012, când l-a instalat secretar de stat pentru cultură si culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar în februarie 2013 l-a transferat la șefia Secretariatului de Stat pentru Culte.

Anterior, Victor Opaschi a fost consilier de stat pentru cultură și culte în ambele mandate de președinte al României ale lui Ion Iliescu și consilier personal al acestuia, în perioada în care a fost președinte al PDSR.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prezența lui Victor Opaschi în fruntea Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC) este o ciudățenie, având în vedere că, înainte de 1989, el a lucrat la instituția comunistă al cărei scop era oprimarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a cultelor religioase de pe teritoriul României: Departamentul Cultelor.

Citește și: „Umbra” lui Ion Iliescu este de neclintit din Guvernul Orban

Sursele Newsweek Romania susțin că, înainte ca guvernul său să fie demis de parlament prin moțiune de cenzură, fostul premier Ludovic Orban s-a arătat dispus să-l schimbe pe Opaschi, dar „Patriarhul Daniel nu a dat undă verde pentru o astfel de decizie”. Sursele noastre nu au precizat cum a explicat lideru BOR atitudinena sa, dar ne-au dat asigurări că el a fost principalul obstacol în calea înlăturării lui Opaschi.

Până la moțiune, Orban a evitat să facă o astfel de mutare, deoarece guvernul său depindea de o majoritate foarte fragilă în parlament. În această configurație, voturile minorităților naționale, altele decât cea maghiară, erau foarte importante pentru stabilitatea guvernării.

Opaschi a profitat de această situație politică, cu sprijinul consistent al deputatului Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale din Camera Deputaților, spun sursele citate.

Pe de altă parte, sursele Newsweek au precizat că, recepția dedicată Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, organizată anul trecut la Palatul Cotroceni, a fost contextul în care s-a făcut lobby intens pentru menținerea lui Victor Opaschi în fruntea SSC.

Unul dintre susținătorii fervenți ai lui Opaschi a fost fostul premier Adrian Năstase, a cărui participare la recepție a generat un scandal în rândul opiniei publice, din cauza fapului că a făcut pușcărie pentru corupție. Din informațiile noastre, Năstase a discutat această chestiune inclusiv cu Patriarhul Daniel, fiind, ssusin sursele noastre, destul de convingător.

Unul din avocații surprinzători ai lui Vitor Opaschi a fost Monseniorul Ioan Robu, fostul arhiepiscop Mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice.

Acesta s-a retras din funcție după ce a pierdut definitiv procesul cu CNSAS, în care a atacat decizia de necolaborare cu Securitatea, decizie care conținea un preambul în care erau prezentate documente din care reieșeau relațiile sale cu poliția politică din perioada comunistă.

Tot la recepția de 1 Decembrie, monseniorul Robu i-ar fi cerut explicit premeierului Ludovic Orban să-l păstreze pe Victor Opaschi în funcție.

Cu Rusia în suflet

Victor Opaschi este printre puținii demnitari ai statului român, poate singurul, care a participat la un eveniment internațional desfășurat în Rusia, la doar câteva luni după anexarea ilegală a Crimeei, în martie 2014.

După acest eveniment care a șocat opinia publică internațională, Rusia a fost supusă imediat sancțiunilor internațioanle, oficialilor Moscovei li s-a interzis libera circulație prin Europa, iar oficialilor europeni li s-a recomandat să nu participe la evenimente organizate de Rusia, pentru a nu legitima asfel, în plan  internațional, această țară.

Cu toate acestea, la trei luni după Crimeea, Victor Opaschi a dat curs unei invitații la Conferința ASEM (The Asia-Europe Meeting) la nivel înalt pe tema dialogului intercultural și interreligios, desfășurată între 3-4 iulie 2014 la Sankt Petersburg. Cu acest prilej, Opaschi a ținut și o alocuțiune.

„The Asia-Europe Meeting” (ASEM) este un cadru interguvernamental de cooperare stabilit în 1996 pentru a încuraja dialogul și cooperareadintre Asia și Europa.

De cealaltă parte, Opaschi a refuzat inițiativele Departamentului de Stat în materie de libertate religioasă, inclusiv derularea unor proiecte în acest domeniu finanțate din Fondul Internațional pentru Libertate Religioasă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te