Parlamentul dezbate de urgență un proiect despre autonomia Ţinutului Secuiesc. „O inițiativă toxică”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.12.2023 - 15:06
Parlamentarii vor dezbate proiectul ce vizează autonomia Ținutului Secuiesc - Foto: Facebook - cu rol ilustrativ

Parlamentul dezbate de urgență un proiect despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Deputații se vor aduna, în plenul Camerei, joi, 28 decembrie, pentru a analiza respectivele inițiative legislative ale unor parlamentari UDMR și considerate „toxice” de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

SHARE

Parlamentul dezbate de urgență un proiect despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Plenul Camerei Deputaților se va reuni, joi, 28 decembrie, pentru a dezbate și, cel mai probabil, a respinge, proiecte de lege ce vizează autonomia Ținutului Secuiesc. Despre aceste inițiative legislative, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, săptămâna trecută, că sunt „inițiative toxice”.

Parlamentul dezbate de urgență un proiect despre autonomia Ţinutului Secuiesc. „O inițiativă toxică”

Deputații se vor reuni joi, 28 decembrie, într-un format hibrid, pentru a respinge trei proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, depuse la finalul sesiunii parlamentare. 

Este vorba de o propunere legislativă privind Statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România, o propunere legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi o Propunere legislativă „LEGE CADRU privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale”.

Cele trei proiecte sunt semnate de parlamentarii Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán, conform news.ro.

Decizia conducerii Parlamentului de a convoca şedinţa de plen vine după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţa săptămâna trecută că a propus preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis să ia măsuri rapide cu privire la „iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”.

Citește și: Cum a funcționat Ferma Dacilor fără autorizații în ultimii 10 ani. Complicii tragediei, autoritățile

„Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

Preşedintele PSD a adăugat că „astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”. „Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul”, a completat Ciolacu.

Sedinta de plen de joi va incepe la ora 14.00, în format hibrid, potrivit deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. 

Citește și: Atenție la artificii și pocnitori de Revelion. Când pot fi folosite? Anunțul Poliției

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen se află şi vacantarea a doua locuri de deputat, Gabriel Avramescu şi Maria Gabriela Horga, care au fost aleşi recent la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te