Papahagi și Baconschi critică AUR în termeni duri și anunță că nu se înscriu în partid

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.12.2020 - 13:08
Teodor Baconschi și Adrian Papahagi. Sursa: Captură foto YouTube
Teodor Baconschi și Adrian Papahagi. Sursa: Captură foto YouTube

Intelectualii Adrian Papahagi și Teodor Baconschi au anunțat public că nu se vor înscrie în Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), criticând „falsul conservatorism cu accente retorice neo-legionare” al AUR.

SHARE

Profesorul Adrian Papahagi, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a scris despre AUR că „e ultimul loc în care aș putea fi găsit. Părerea mea despre George Simion și AUR e execrabilă. Sunt creștin și cred în transformarea apei în vin și a vinului în sânge, nu a drojdiei în aur”. 

Pe de altă parte, Papahagi a ironizat excluderea lui Sorin Lavric, senatorul AUR dezgustat de femei și care ar vrea să „disloce” partidele din Parlament, din Uniunea Scriitorilor, remarcând că abia acum i-au „descoperit scrierile”. 

„L-am întâlnit o singură dată pe intelectualul din AUR, dl. Sorin Lavric: la o conferință clujeană unde îl însoțeam pe vechiul meu prieten, Radu Preda. Dl. Lavric critica vehement și injust UE, eu am apărat-o. Nu mai comunicaserăm până atunci, n-am mai comunicat de atunci.
Aflu ieri că dl. Lavric mă invită în AUR. Hahaha, cât de puțin mă cunoaște! AUR e ultimul loc unde aș putea fi găsit. Oricum, am încheiat-o de mult cu politica și mai accept să-mi alătur numele doar unora de la care nu pot avea surprize neplăcute (de pildă, Shakespeare). Părerea mea despre George Simion și AUR e execrabilă. Sunt creștin și cred în transformarea apei în vin și a vinului în sânge, nu a drojdiei în aur. Ca să închei acest subiect, mai aflu că USR (Uniunea Scriitorilor, nu cea a Salvatorilor) l-a exclus prompt pe dl. Lavric, descoperindu-i acum scrierile. Cât curaj, câtă promptitudine, câtă vigilență!

Dl. Lavric, care a scris remarcabil despre Noica, a exprimat probabil și destule gogomănii, unele benigne, altele mai jenante. Nu pot să nu remarc, totuși, că Varujan Vosganian e în continuare în conducerea USR, deși a făcut o politică abjectă și are condamnări penale.
Va fi multă confuzie în următorii ani. Mă bucur că am rămas liber: așa nu trebuie să mă înscriu în delirul colectiv al unora sau al altora”, a explicat profesorul Adrian Papahagi, pe contul său de Facebook

Teodor Baconschi, doctor în antropologie religioasă și fost ministru de Externe al României, a arătat că nu se va înscrie în AUR, descriind formațiunea ca „fals conservatorism cu accente retorice neo-legionare”. 

„Eu unul nu mă mai înscriu în niciun partid. Nu cred nici că ”Dumnezeu e român”, nici că ”Românul e Dumnezeu”. Voi continua să pledez pentru o Ortodoxie latină, pro-ecumenică, vivace intelectual și urbană, pentru o Românie bine instalată în valorile UE și NATO, pentru un patriotism constituțional, ilustrat prin fapte, nu prin declarații incendiare, pentru libertatea și demnitatea fiecărei persoane și pentru luciditatea menită să prezerve civilizația euro-americană, de matrice iudeo-creștină. Cred că modelul teologico-politic bizantin al simfoniei Stat-Biserică e anacronic. Susțin principiul creștin-democrat al unei Biserici libere, într-un stat liber. Consider de asemenea că excesele corectitudinii politice inhibă gândirea critică, așadar trebuie stopate, prin dezbatere democratică, ironie și bun simț”, a explicat Teodor Baconschi,  pe contul său de Facebook

Teodor Baconschi mai face și o serie de observații despre apariția Alianței pe scena politică, scriind că AUR ar fi mișcarea opusă ideologic USR: „Un sociolog orădean, d-l Adrian Hatos, observa că USR reprezintă revolta centrului, așa cum AUR ilustrează revolta periferiei. Primii au un electorat urban, educat, indignat de incompetență și corupție. Ceilalți, un electorat mai puțin educat, radicalizat de pandemie (cu trena ei de efecte socioeconomice și psihologice negative), dar și de lățirea unui discurs public anti-creștin.

Ambele denotă o criză a societății democratice, un deficit de încredere în instituții, o carență a solidarității comunitare. Două fracturi care se vor adânci reciproc, printr-o radicalizare în oglindă, transportată acum pe scena noului parlament (unde USR evolua deja din 2016).

Anticlericalismul USR - bazat pe generalizări sumare și reducții ideologice - și-a găsit acum contraponderea într-un discurs filetist, etnicist, eurosceptic și suveranist. Oricum, ambele partide sunt parlamentare, deci anti-sistem, dar în sistem... Și ambele rămân de nișă, disputând–și forme simetrice de mesianism revoluționar, salvaționist.

Problemele și sensibilitățile reale, marcate de cele două formațiuni, pot fi rezolvate prin revitalizarea centrului, reasumarea unei linii doctrinare în partidele ”vechi“ și dialog social real, care să inspire politici publice menite să atenueze, pe rând, corupția, contraselecția, afectul anti-creștin și naționalismul anti-european.

Presa a demonizat instantaneu AUR, contribuind, așa cum avertiza dl Dragoș Paul Aligică, la răspândirea unei imagini negative despre România, vezi Doamne derapată subit în faimosul ”iliberalism”. Adică dă muniție acelor cercuri politico economice și mediatice europene (sau din alte zone) care adună argumente pentru a demonstra, chipurile, eșecul extinderii UE. Numai că, după ultimul scrutin, AUR are sub 9 procente (și 3% din electoratul general) în vreme ce Frontul Național sau AfD - cu discursuri similare (în Franța și Germania) au scoruri mult mai mari...

Notez aici și eroarea elitei intelectuale liberal clasice sau de centru-stânga, care i-a băgat în aceeași oală pe intelectualii publici de orientare pro-occidental conservatoare, nedându-le ”voie” să existe decât sub eticheta de “extremiști”. Nu au apreciat și nici măcar tolerat atitudinea noastră întemeiată cultural, moderată și realistă, lăsând acum loc pentru o apariția unui fals conservatorism cu accente retorice neo-legionare. Culmea e că atât stângiști resentimentari, cât și d-l Sorin Lavric ne invită, simultan, să ne înscriem în AUR...”, a scris Baconschi, pe Facebook. 

Amintim că și scriitorul Radu Paraschivescu a refuzat invitația AUR de a se înscrie în formațiune: „Lucrurile care ne despart sunt mai multe decât cele care ne apropie. Pe lângă asta, port mască, nevrednicul de mine”. 

Citește și: Radu Paraschivescu anunță că refuză să se înscrie în AUR, unde a fost invitat

Sorin Lavric, scriitor și filosof, proaspăt senator AUR, a lansat, luni seară, un apel într-un text de opinie publicat în R3Media: „Îi rog pe intelectualii de dreapta, adversari pînă de curînd în aceste alegeri, a căror decepţie după alegeri le-o înţeleg, să-şi revină de pe urma şocului şi să privească la viitor. Vreţi o Dreaptă unită care să dreneze mlaştina castei politice? Puteţi să ieşiţi din amărăciunea unei dezamăgiri de moment spre a pune umărul la o renaştere în spirit? Voi, Mihai Neamţu, Mircea Platon, Adrian Papahagi, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Radu Paraschivescu, puteţi fi lîngă noi, pentru binele României? Voi, Pompiliu Diplan, Iulian Capsali, Răzvan Codrescu, Răzvan Bucuroiu şi toţi oamenii de dreapta, pe care vă am la suflet fiindcă sîntem din aceeaşi stirpe, puteţi să intraţi într-o mişcare menită a schimba din temelii falanga politică? Tu, Victor Roncea, poţi să te dezbari de obsesii pentru a înţelege că Dreapta nu se clădeşte pe diatriba sterilă împotriva lui Liiceanu, Patapievici şi Boia? Vreţi concordie întru Hristos sau vreţi discordie întru nimicul urii? Ce vreţi? Să fierbem la infinit în otrăvuri meschine, sau să ridicăm condiţia de român creştin la un prag de mare elevaţie?”. 

Lavric a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor, după ce fragmente dintr-o carte a acestuia, dar și declarații publice sau fragmente din textele sale de opinie au început să circule în spațiul public.

Citește mai multe aici: Sorin Lavric, senator AUR, dat afară din Uniunea Scriitorilor pentru sexism, rasism și șovinism

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te