Consultări la Cotroceni, pentru un nou premier. Orban: „Luni vom decide componența guvernului”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.02.2020 - 20:21
Ludovic Orban, la consultările de la Cotroceni. FOTO: Octav Ganea / Inquam Photos

Ludovic Orban, liderul PNL și premierul demis al României, a declarat joi, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că partidul pe care îl conduce va demara săptămâna viitoare discuții cu partenerii din Parlament, în perspectiva alegerilor anticipate.

SHARE

„I-am prezentat președintelui decizia conducerii PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate. România are nevoie de o bună guvernare, de un Parlament cu adevărat format din oameni onești, competenți și dedicați servirii interesului public.

România are nevoie de un Parlament care să fie oglinda fidelă a opțiunilor actuale ale românilor. I-am prezentat președintelui acest obiectiv”, a declarat liderul PNL.

Ludovic Orban a mai precizat că lunea viitoare, în ședința Biroului Executiv al PNL, va fi stabilită componența viitorului guvern și programul de guvernare, dând astfel să se înțeleagă că președintele îl va numi tot pe el drept candidat la funcția de prim-ministru.

”I-am prezentat președintelui deciziile care au fost luate azi de conducerea PNL, anume ca parlamentarii liberali să participe la procedurile de învestire a celor două guverne care vor fi rezultatul propunerilor făcute de președinte, dar să nu voteze învestirea.

Pentru a se întruni condițiile constituționale care să-i permită președintelui să dizolve Parlamentul este necesară respingerea a două propuneri de guvern”, a declarat Ludovic Orban după consultările cu șeful statului.

Întrebat despre strategia PNL pentru a contracara planurile PSD de a tergiversa procedurile parlamentare astfel încât să nu se ajungă la anticipate, Orban a spus că social-democrații sunt obligați să respecte prevederile regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului.

„Spune clar că, din momentul prezentării în Parlament a listei guvernului și a programului de guvernare, votul trebuie dat în maximum 15 zile. Am încredere că se vor respecta aceste prevederi (…) Nu cred că se poate face de râs un partid să torpileze procedura de învestire a unui guvern, adică să boicoteze, pentru că asta ar duce la consecințe catastrofale pentru acel partid”, a precizat el.

Ludovic Orban l-a acuzat pe Victor Ponta de faptul că s-a răzgândit în privința alegerilor primarilor în două tururi, despre care a spus anterior că le susține, dar a votat moțiunea de cenzură care a dus la respingerea legii și la demiterea guvernului.  

Reacția liderilor PSD, după consultările de la Cotroceni

Marcel Ciolacu, care a condus delegația PSD la Cotroceni, a declarat, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis:

„Așteptăm decizie președintelui României și o să venim cu decizia PSD, am convocat deja colegii mei de partid, luni, într-o ședință. PSD are un plan comun cu Pro România.

Eu consider că... am luat act din presă de autopropunerea domnului Orban de a fi din nou prim-ministru după ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moțiune post-decembristă.

Nu știu cât este de legală tot propunerea domnului Orban de a fi desemnat prim-ministru. Vom vedea, nu sunt specialist în Constituție. Cu certitudine vom cere lămuri până se va ajunge la un vot în Parlament.

Domnul Orban dovedește în continuare că nu iese din logica abuzului de putere și, mai nou, din logica ordonanțelor date noaptea fără avize și a încălcării Constituției. Domnul Orban ar trebui să respecte Parlamentul și legile țării, mai ales Constituția.

Domnul profesor Pricopie chiar este o propunere serioasă și președintele României a luat act de propunerea noastră. Momentan, decizia aparține președintelui România. Președintele decide cât de scurtă sau lungă este această criză guvernamentală.

PSD este de acord cu orice variantă (de alegeri, n.red.), respectând legea și Constituția. Eu cred că sunt un pic cam devreme aceste discuții (ca alegerile locale să fie în același timp cele anticipate, n.red.). N-am avut discuții nici cu domnul Orban, nici cu absolut nimeni.”

De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că ia în calcul o sesizare la CCR dacă președintele Iohannis îl va propune prim-minstru tot pe Ludovic Orban. 

Declarațiile liderilor USR, după întâlnirea cu Klaus Iohannis

Dan Barna, liderul USR, a declarat că susține scenariul anticipatelor, dar dacă acesta nu va fi materializat, atunci cer ca viitorul premier să își asume revenirea prin OUG la alegerea primarilor în două tururi și ca USR să intre la guvernare.

„I-am transmis președintelui poziția USR, declarată timp de doi ani de zile - alegerile anticipate sunt soluția morală, etică, corectă și necesară pentru România.

Vom susține scenariul alegerilor anticipate. Dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, i-am solicitat președintelui ca indiferent de premierul pe care-l va desemna să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență.

Este o solicitare foarte clară. Iar a doua solicitare este ca USR să facă efectiv parte din propunerile de guvern care s-ar realiza dacă nu vom avea anticipate, tocmai pentru a ne asigura că acest obiectiv va fi realitate”, a declarat Barna.

Președintele USR a precizat că propunerea de premier făcută de partidul său este Dacian Cioloș.

Declarațiile liderilor UDMR, după consultările de la Cotroceni

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat miercuri că Uniunea va participa la consultările cu şeful statului, dar nu va avea o propunere de prim-ministru.

"Nu vrem să formăm o nouă majoritate în Parlament. (...) Nu vom avea o propunere de premier, vom aştepta pe cine va propune preşedintele pentru această funcţie", a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Tanczos Barna, Csoma Botond, Benedek Zakarias.

Reacția liderilor PMP, după consultările de la Cotroceni

Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate.

"I-am explicat că parlamentarii PMP au preferat să nu participe la votul pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, pentru că am pus, înainte de toate, nevoia de stabilitate a ţării. Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom stabili în Consiliul Executiv Naţional al PMP, care va avea loc duminică, poziţia noastră în raport cu această posibilitate", a declarat Paşcan.

El a adăugat că o condiţie pentru susţinerea unui nou guvern o reprezintă promovarea unei ordonanţe de urgenţă privind alegerile primarilor în două tururi.

"În ce priveşte învestirea viitorului guvern, vom negocia din nou, aşa cum am asumat printr-un protocol iniţial, pentru a impune promovarea prin ordonanţă de urgenţă a alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Iar acest deziderat ne reprezintă şi îl vom promova în continuare, chiar dacă are şanse în acest moment pur teoretice", a precizat preşedintele executiv al PMP.

Delegaţia PMP i-a transmis preşedintelui, potrivit acestuia, că formaţiunea politică susţine în continuare reducerea numărului de parlamentari la 300, eliminarea pensiilor speciale şi eliminarea subvenţiilor pentru partidele politice.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moţiune de cenzură. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te