Operațiunea PSD “Boicotăm Parlamentul“: acum patru ani, Dragnea lăsa Opoziției comisiile fără miză

DE Mircea Marian | Actualizat: 15.12.2020 - 16:38
Marcel Ciolacu Foto: Facebook

Amenințarea PSD că va boicota noul Legislativ pentru că PNL, USR-PLUS și UDMR își împart structurile parlamentare este lipsită de o bază constituțională.

SHARE

Într-adevăr, funcțiile se împart în Parlament în funcție de ponderea fiecărui partid, dar întotdeauna puterea și-a păstrat comisiile importante. 

În 2016, Dragnea a luat, pentru PSD, toate comisiile importante: Juridică, Apărare, Finanțe (unde se face raportul final la bugetul de stat), Muncă și Sănătate. 

USR a preluat comisia pentru tehnologia informațiilor, iar PNL, comisia pentru abuzuri. 

În comisiile comune Senat - Camera Deputaților, PSD a pus președinte la cele pentru controlul SRI și SIE, iar PNL a primit relația cu UNESCO.

În consecință, funcțiile în Parlament se vor împărți conform algoritmului stabilit acum peste 25 de ani, dar asta nu împiedică PNL, USR-PLUS și UDMR să-și adjudece și să negocieze între ele comisiile importante.  

"Am informat pe toată lumea, vedeţi, avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21. Există în regulament - în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie. Fiecare poate să aibă o problemă în acceaşi zi sau, dacă nu respectăm, există toate pârghiile. (...) Eu nu instig, nu am nicio problemă, dar există această portiţă în regulament şi se poate întâmpla să nu se constituie Parlamentul României. Trebuie să respecţi democraţia şi votul românilor. Dacă vrei să joci în extreme, şi iei în batjocură votul românilor, şi te duci la vila Lac 1 şi faci aranjamente şi împarţi tu după cheremul tău, cum îţi vine ţie tot ce reprezintă Parlamentul, atunci este normal ca şi reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură", a amenințat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la România TV.

În schimb, președintele Consiliului Național PSD, Vasile Dîncu, nu este de acord cu boicotul.

„În niciun caz. Am văzut undeva știrea cum că noi am vrea să boicotăm, dar nu, în niciun caz. Am vorbit despre acest lucru în discuția cu președintele, doar în sensul următor: în mod normal, în negocierile pe care PNL și partenerul ales, USR PLUS, au discutat în weekend despre împărțirea comisiilor parlamentare, a funcțiilor din Parlament, acesta este un lucru care nu este corect, nici constituțional. Aceste lucruri se întâmplă în Parlament, după constituirea Parlamentului. ȘI am spus că noi nu vrem ca din cauza unor asemenea lucruri să fim nevoiți să avem asemenea soluții care nu sunt legale și nici constituționale. În niciun caz nu am vorbit despre boicotarea formării Parlamentului”, a spus Vasile Dîncu la Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te