Oliver Păiuși (USR PLUS): „Fără schimbarea sistemului, dreptatea va fi doar o excepție”

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.09.2020 - 18:19
Oliver Păiuși

Oliver Păiuși, candidatul USR PLUS la Consiliul Local Sector 1, este economist şi antreprenor, cu peste 10 ani de activism civic ȋn urbanism şi mediu.

SHARE

Oliver Păiuși are deja experiență în lupta cu administrația PSD a lui Dan Tudorache și cu numeroasele sale încercări de a mutila spațiul verde, pentru că din 2016 este consilier local al Primăriei Sectorului 1, lider al consilierilor USR Sector 1 și Secretar al comisiei de urbanism.

27 septembrie este o zi importantă pentru România și pentru București, pentru că alegătorii au o singură șansă de a decide care va fi viitorul lor pentru următorii patru ani. Care credeți că fi rezultatul USR PLUS în alegerile locale?

Oliver Păiuși: Vom câștiga mai multe primării dacă oamenii se vor mobiliza așa cum au făcut-o la europarlamentare. Dacă vor avea aceeași dorință de schimbare cu care s-a mers în Piața Victoriei!

Miza principală a contracandidaților noștri a fost să încurajeze absenteismul. Au incercat să creeze impresia că toți suntem la fel, că ne complacem în aceeași mizerie politică, că avem în spate aceleași scandaluri. Dar nu este deloc așa.

Noi toți am demonstrat că nu suntem la fel. Nu am trăit din politică, avem meserii din care am trăit confortabil, nu avem de plătit datorii unei hidre pesediste care ne-a pus în funcții. Nu depindem de nimeni, suntem oameni integri.

Cum îi puteți convinge pe bucureșteni să iasă la vot?

Le pot spune un adevăr. Oameni buni, azi erau cu 65% mai multe construcții ilegale în Sectorul 1, dacă nu s-ar fi opus, în mod repetat, consilierii USR; afirm acest lucru din poziția de lider al consilierilor și activist cu sute de cazuri de acest tip în portofoliul asociației pe care o conduc.

Pot să le amintesc apoi achizițiile suspecte numai din ultimele luni: holtere, telefoane, garduri, un spot despre spitalul-fantomă, difuzat de peste 500 de ori la televiziuni, interzis apoi chiar de către CNA.

Am întrebat cât a costat din banii contribuabililor, dar nu am primit niciun răspuns.  

Haideți să înlăturăm acest sistem corupt din administrație și să demarăm acțiunile pentru dezvoltarea acestui oraș! Nu vă bazați pe faptul că dreapta are candidați comuni. E vital să ne reamintim că sunt mize mari în joc, iar cei care activează în zecile de firme-căpușă ale Primăriei nu vor renunța ușor la deturnarea banului public. Fiecare vot contează!

Care credeți că sunt primele demersuri pe care contribuabilul din Sectorul 1 le așteaptă de la o nouă administrație?

Rezolvarea urgențelor în primul rând – apă caldă și termoficare și relocarea gropii de gunoi din oraș. Apoi demararea proiectelor de termen mediu: creșe, extinderea școlilor, transport verde, parcări, cadastrarea domeniului public. Concomitent se vor demara și proiectele mari care se află în cerințele oamenilor de mai bine de 10 ani: spitalele la standarde europene, reabilitarea clădirilor, ameliorarea traficului, reducerea poluării.

Proiectul nostru de guvernare locală abordează problemele cartier cu cartier, chiar stradă cu stradă unde este cazul, datorită diferențelor de dezvoltare ale diverselor zone din sector.

Aș menționa canalizarea la Complexul Felicity și zona aferentă, execuția de noi drumuri și întreținerea lor, iluminat și instalarea camerelor video, apoi școala, grădinița și creșa la Greenfield (proiect care trebuie început până în decembrie). În cartierul Henri Coandă trebuie finalizate drumurile și ridicarea deșeurilor pe fracție uscată și umedă și trebuie demarată construcția unei școli și a unei grădinițe.

Tot ceea ce vom întreprinde va fi 100% transparent. Cetățeanul va avea acces oricând la statusul cheltuielilor din Primărie prin publicarea online a tuturor documentelor financiare. Noi suntem primii care au acționat pentru deplină transparență în Consiliul local. După cum poate știți, toate ședintele Consiliului sunt acum filmate datorită intervenției noastre.

De ce ați intrat în politică? Activați de peste 10 ani în zona civică, de ce nu ați continuat din această poziție?

Pentru că fără schimbarea sistemului, dreptatea va fi doar o excepție, iar lucrurile vor fi luate mereu de la zero de către toți cei nedreptățiți.

Am avut zeci de cazuri în care am reușit oprirea unor construcții cu avize care nu respectau legea, dar aceste reușite se datorau în bună măsură și reputației asociației pe care o conduceam (știau că vom lupta până la capăt și se temeau de infinitele demersuri pe care urma să le facem), însă nu acesta este modul în care se face dreptatea și nici nu este valabil pentru toată lumea.

Este nevoie de schimbări ample, de implementarea unui nou sistem de management, de identificarea zonelor vulnerabile și a riscurilor.

Care considerați a fi cea mai mare problemă a actualei administrații PSD din București?

Corupția dublată de lipsa pregătirii și a expertizei în domeniul pentru care candidatul se prezintă. Este nevoie de integritate, competență și experiență. Nu poți fi primar doar pentru că ai avut ca invitați candidați la primărie atunci când erai moderator la Antena 3.

Ar fi bine ca toți candidații să aplice pentru poziții care le reflectă activitatea de zi cu zi și experiența. Eu nu m-am trezit peste noapte cu dorința de a ajunge consilier în primărie sau în Comisia de urbanism.

Sunt activist de peste 10 de ani și am făcut exact aceleași lucruri pe care le-am făcut și din poziția de consilier, printre care verificarea legalității avizelor pentru construcții, lupta împotriva ilegalităților prin care răsar blocuri pe spații verzi sau între casele oamenilor.

Cred că există o toleranță prea mare a oamenilor față de incompetență, ilegalități și minciună. O dată la 4 ani cetățenii au puterea de a sancționa aceste derapaje. Veniți la vot, să reparăm împreună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te