O pesedistă explică de ce l-a amendat pe Iohannis pentru „niște penali”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 15.05.2018 - 17:34
Maria Lazar (OFSD)

Maria Lazăr (PSD), membră în Colegiul Director al CNCD de șase ani, a explicat, pentru Newsweek România, că a votat pentru amendarea președintelui Iohannis pentru că a folosit „un ton instigator”.

SHARE

Maria Lazăr, secretar general al Organizației de Femei PSD din 2005, este una dintre cei cinci membri ai Colegiului Director al CNCD care a votat pentru sancționarea cu amendă a președintelui Klaus Iohannis, pentru folosirea sintagmei penali. 

„S-a luat în considerare faptul că treaba era premeditată, că țintea anumite persoane politice, indiferent că sunt din PSD sau din altă parte a politicii românești, dar s-a referit la acești oameni, cu predilecție, cum să vă spun, cu acuzare și cu un ton aproape instigator. Eu am socotit, în ceea ce mă privește pe mine, și am explicat de ce am dat votul acesta: am socotit că, în calitatea pe care o are - de președinte, și conform Constituției, dânsul este instituția sau persoana cea mai importantă din țară, care trebuie să asigure echilibrul între instituții și așa mai departe,  ori de acolo până să ajungi să condamni niște oameni ... să le impuți faptul că sunt penali, când n-au fost nici măcar condamnați, mi s-a părut o faptă gravă”, a declarat Maria Lazăr, membră CNCD din 2012, într-o declarație pentru revista Newsweek România. 

„O întâmplare” că doar membrii CNCD susținuți de PSD și ALDE au votat sancționarea lui Iohannis 

Ea a spus că s-a stabilit cuantumul amenzii la 2.000 lei, pentru că era cea mai mică amendă. Despre faptul că numai membrii susținuți de PSD și ALDE au votat pentru sancționarea președintelui Iohannis, Lazăr a spus că este o simplă întâmplare.

„Așa s-a întâmplat. Fiecare ne-am explicat votul; să știți că la noi acolo și în lege scrie clar că suntem liberi să ne exprimăm votul, deci – sigur in limitele legii - nu pot eu să trag un coleg la răspundere pentru modul în care a votat și el n-are dreptul să facă lucrul ăsta. Votul este nominal. Eu zic că suntem într-una dintre cele mai democratice instituții din țara noastră”, a susținut Maria Lazăr. 

Lazăr: Nu fac politică în instituție, să aducă cineva probe că am făcut

Membra CNCD, care este în PSD (fost PDSR) din 1995, nu vede un conflict de interese în faptul că este membră a unui partid politic și judecă și spețe în care sunt implicați politicieni din PSD. 

”Nu, nici vorbă, pentru că toți secretarii de stat care sunt numiți în guvern sau unde suntem noi – în agenții naționale - suntem numiți pe criteriu politic. Asta-i una la mână; a doua la mână, eu niciodată nu fac politică în instituție și asta să aducă cineva probe că am făcut! Deci la mine lucrurile sunt detașate foarte clar – deci că sunt secretar al Organizației de Femei, o fac pentru că e neplătită, e ca un job politic, m-au ales colegele sau m-au desemnat și cu asta basta. Nu sunt nici conducător de partid, nu sunt nici măcar șefa organizației, c-avem președintă, care-i doamna Rovana Plumb, care este ministru, este numită și care, de asemenea, nu este incompatibilă”, a spus Maria Lazăr, pentru Newsweek România

Miercurea trecută, președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 lei de către CNCD, pentru încălcarea libertății de exprimare, după ce a folosit sintagma ”penali” într-o declarație de presă. Administrația Prezidențială a anunțat că va contesta amenda, pe care a calificat-o drept ”decizie politică”. 

În luna februarie, președintele Iohannis a declarat: ”Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze DNA și conducerea acestei instituții, după părerea mea DNA și conducerea fac o treabă foarte bună, iar acest atac din partea unor penali este de natură să-mi confirme că DNA-ul face o treabă bună”.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te