Noul șef al PNL Buzău a trecut pe la 6 partide. Aproape 7. Tatăl, condamnat într-un dosar DNA

DE Stelian Negrea | Actualizat: 11.12.2023 - 23:35
Adrian Mocanu/Facebook

PNL a decis să pună șef interimar la organizația din Buzău pe Adrian Mocanu, un traseist politic care a trecut pe la aproape toate partidele, de la PSD, ALDE, UNPR, PSRO, Pro România și PMP. Recent, Mocanu cocheta cu ideea unui transfer sau fuziuni cu partidul extremist AUR.

SHARE

Adrian Mocanu a ajuns parlamentar pe listele PSD, însă traseul său politic include nu mai puțin de șapte partide politice.

Transferurile dintr-o barcă într-alta au fost mai numeroase pentru că au fost ani când a trecut dintr-o barcă într-alta și ulterior imediat înapoi.

Au fost partide care l-au dat afară, dar care, ulterior, l-au reprimit deoarece înghițiseră, la nivel local, partidulețul, în care acesta activa la vremea respectivă.

Citește și: Aliatul politic al lui Simion, contracte de 10.000.000 lei cu statul. Jumătate, în pandemia de COVID

Ascensiunea sa politică este strâns legată de cea a tatălui său, Victor Mocanu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău și fost deputat PSD.

Seniorul a fost implicat într-o serie de afaceri controversate, unele aducându-i condamnări cu suspendare în dosare de corupție instrumentate de DNA.

Mocanu, pus șef peste noapte

Numirea fulger a lui Adrian Mocanu ca interimar la șefia organizației din Buzău a PNL a surprins pe toată lumea.

Citește și: „Traseist” politic cu dreptul la privat, pus șef de spital. Are BMW de 80.000 € și 2 case moștenite

Surse politice au descris pentru Newsweek România episodul fulger: “Parlamentarii din Buzău au fost chemați de conducerea partidului și li s-a spus că trebuie să coaguleze în jurul PNL, atât USR, cât și PMP. Mocanu a fost pus șef interimar la filiala din Buzău a liberalilor iar celor doi parlamentari de Buzău și s-a oferit o susținere pentru o funcție la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), respectiv prima poziție pentru parlamentare pe listele liberalilor de la Buzău”.

Conform surselor noastre, deputatul liberal Gabriel Avrămescu, fost șef al ANAF Galați, va fi susținut pentru funcția de prim-vicepreședinte ASF, în timp ce Vlad Pufu ar urma să fie primul pe lista de la Buzău la parlamentare.

Mocanu a avut numeroase tensiuni cu șefii PNL Buzău, fiind greu de conceput cum va colabora acesta cu membrii liberalilor din orașul natal al premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD. 

Mocanu nu a răspuns întrebărilor Newsweek România legate de cariera sa politică și de noua sa destinație, PNL. 

Mocanu junior: PSD, UNPR, PMP, ALDE, PSRO, Pro România

Traseul politic al tânărului Mocanu este unul extrem de divers.

Și-a început cariera politică la PSD, unde a ajuns deputat în 2008.

Numele său apare ca sponsor al acestui partid, conform actelor de la Monitorul Oficial, din 2009 când finanța partidul condus la acea vreme de Mircea Geoană, cu 57.150 lei.

Trei ani mai târziu, tânărul Mocanu, odată ajuns deputat, a sponsorizat PSD cu 21.000 lei, iar în 2013 a urcat la 25.500 lei.

În 2010, Mocanu junior a avut un moment de rătăcire și a părăsit PSD pentru UNPR. Numai că nu a rămas prea mult în partidul lui Gabriel Oprea pentru că votase o moțiune de cenzură împotriva guvernului Boc.

Motiv pentru care a fost dat afară din UNPR și s-a reîntors în PSD la nici două luni de la plecare.

În aprilie 2016, se implică într-un alt partid politic: PSRO al lui Mircea Geoană dat la rândul lui afară din PSD.

Însă la alegerile locale din 2016 e ales în Parlament pe listele PMP, partidul fostului președinte al României, Traian Băsescu, însă este exclus pentru că a votat o serie de modificări controversate la Codul Penal.

Unde a mai rămas până în 2018 când a plecat la ALDE, partidul fostului premier liberal Călin Popescu Tăriceanu.

A fost un an tumultos pentru că Mocanu a fost pentru o scurtă perioadă de timp deputat neafiliat pentru ca ulterior din septembrie până în octombrie 2019 să își facă un scurt transfer la Pro România, partidul fostului premier PSD al României, Victor Ponta.

Nu a făcut mulți purici nici aici pentru că a devenit din nou membru ALDE, filiala locală fiind înghițită în martie 2020 de către PMP.

Mocanu ajunge din nou membru al acestui partid, de unde fusese exclus.

Preluare ratată a organizației AUR

Pe listele PMP, Mocanu a candidat fără succes la alegerile parlamentare din 2020. 

Presa locală buzoiană a scris despre faptul că Mocanu a încercat în mod constant să preia organizația locală a AUR. 

Operațiune ce pare să nu fi reușit din moment ce domnia sa a fost desemnat ieri drept președinte interimar al PNL Buzău. 

Papa Mocanu, condamnat cu suspendare pentru abuz în serviciu

Ascensiunea politică a lui Adrian Mocanu are strânsă legătură cu conexiunile politice ale tatălui său, Victor Mocanu. 

Fost șef al Consiliului Județean Buzău, în perioada 2004-2012, Mocanu senior a fost condamnat la 3 ani și șase luni cu suspendare pentru abuz în serviciu într-un dosar instrumentat de DNA legat de o serie de achiziții ale Maternității din Buzău. 

Tot Mocanu senior fusese acuzat că a cheltuit 17 milioane Euro din fonduri europene pentru realizarea Drumului Vinului cu o firmă de casă a Consiliului Județean, pe care l-a condus, a cărei ascensiune fusese comparată cu cea a celebrei Tel-Drum controlată prin interpuși de Liviu Dragnea, fostul șef al PSD și premier al României. 

În perioada 2012-2016, Victor Mocanu a fost ales senator pe listele PSD. 

În 2012, tatăl și fiul au ajuns în același timp în Parlament pe listele aceluiași partid: Adrian în Camera Deputaților, Victor la Senat. 

Sursele politice citate susțin că între familia Mocanu și Marcel Ciolacu ar exista o adversitate declarată care ar avea la bază intenția primei de a prelua PSD Buzău în dauna actualului președinte al PSD și premier al României. 

Familia Mocanu, afaceri și controverse

Toate afacerile în care apare oficial numele său sunt fie radiate, Pavimenthal Construct SRL și Histria SRL, fie dizolvate, Adi&Cris Partners SRL, Conform SRL, fie în insolvență, Topconstruct 2007 SRL , fie au afaceri extrem de mărunte, Expert Agrograpes SRL

Singura care a raportat cifre mai bune este Romanița 93 SA: profit de 4,4 milioane lei la o cifră de afaceri de 10 ori mai mică. 

Adrian Mocanu a fost implicat într-un accident rutier în Buzău după ce a lovit o tânără pe trecerea de pietoni. Presa locală și centrală au menționat că acesta ar fi părăsit locul accidentului prezentându-se ulterior la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te