Nou pas al României spre Schengen. Predoiu și Johanson au semnat trecerea la Cooperation Framework

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.03.2024 - 14:28
Nou pas al României spre Schengen. Predoiu și Johanson au semnat trecerea la Cooperation Framework - Foto: X/ Ylva Johansson

Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, și Ylva Johanson, comisarul european pentru Afaceri Interne, au semnat trecerea țării noastre de la faza de proiect pilot la „Cooperation Framework” în materie de management al frontierelor și migrației.

SHARE

„Un pas important cu ministrul Catalin Predoiu, în momentul în care marcăm consolidarea cooperării dintre UE și România privind gestionarea frontierelor și migrației. 

După un proiect pilot de succes, trecem la Cooperation Framework (cadrul de cooperare, n. red.)

Acest lucru va ajuta pe migrație, cooperare polițienească & returnări”, a transmis Ylva Johanson, comisarul european pentru Afaceri Interne, pe contul său de X (fostul Twitter)

Comisia Europeană a lansat cadrul de cooperare cu România privind gestionarea frontierelor și a migrației

Comisia Europeană a lansat pe 4 martie 2024, împreună cu România și Bulgaria, două cadre de cooperare privind gestionarea frontierelor și a migrației. 

Cadrele de cooperare se bazează pe punerea în aplicare cu succes de către cele două țări a proiectelor-pilot privind procedurile rapide de azil și de returnare inițiate în martie 2023 și permit trecerea de la soluții ad-hoc la soluții durabile.

„România și Bulgaria au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe și a migrației. Prin cadrele de cooperare convenite astăzi, cele două țări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a securității UE la frontierele externe și a provocărilor legate de migrație”, transmite Comisia Europeană

În special, se va pune accentul pe:

- Sprijin pentru măsuri consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului și al primirii, al sistemului de returnare și al cooperării polițienești consolidate în spațiul Schengen;
- Demararea pregătirilor pentru punerea în aplicare a noului pact privind migrația și azilul în Bulgaria și România, în special în ceea ce privește planurile naționale de punere în aplicare.

Din 31 martie 2024, controalele la frontierele interne, aeriene și maritime, vor fi eliminate

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen se va aplica integral în Bulgaria și România și că, începând cu 31 martie 2024, controalele la frontierele interne aeriene și maritime vor fi eliminate.

În acest context, cadrele-cadru includ, de asemenea, acțiuni de consolidare în continuare a cooperării între statele membre, de exemplu, în domeniul cooperării polițienești, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe.

Cadrele de cooperare vor fi puse în aplicare cu sprijinul necesar din partea Comisiei și a agențiilor UE relevante.

În particular, Comisia a lansat o nouă acțiune specifică de finanțare de 85 de milioane de euro în cadrul Instrumentului de gestionare a frontierelor și a vizelor (BMVI) 2021 - 2027 pentru a consolida capacitățile naționale la frontierele externe ale UE. 

Bulgaria și România pot solicita acum finanțare suplimentară pentru extinderea sau modernizarea sistemelor existente de supraveghere a frontierelor; achiziționarea de mijloace de transport, inclusiv cu capacități de termoviziune; achiziționarea de echipamente de operare, cum ar fi camere de detectare a mișcării și camere de termoviziune, precum și dezvoltarea sau modernizarea sistemelor.

Etapele următoare

Reuniunile Comitetului director cu Bulgaria și România vor continua în mod regulat pentru a pune în aplicare măsurile convenite în cadrul cadrelor de cooperare.

Acestea vor reuni Comisia, agențiile UE, inclusiv Frontex, Agenția UE pentru Azil și Europol, împreună cu cele două autorități naționale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

Denes Kovacs 22 aprilie 2024 15:18
#1

Schengen nu fuctionaza pentru ca sunteti Complici la Grup de Crima Organizat Transfrontalier comnadat din Germania privind Uciderea tatalui meu faptuitorii au fost prinsi si cazul este musamalizat Politic la nivel inalt Milionarul din Germnaia care a comandat Crima venea la Casele de Copii din Romnaia din ani 1990 cazul poate ascunde o structura de Crima organizata mult mai vasta si mai grava . Solicit Demisia Ministului de Intrne Catalin Predoiu

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te