Nicușor Dan, clarificări în disputa cu Armand: Cele patru spitale sunt la Ministerul Sănătății

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.02.2021 - 23:55
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Sursa imagine: Facebook

Primarul general al Capitalei a declarat că este „legitimă” hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 privind transmiterea clădirilor celor patru spitale în administrarea acestora, însă Consiliul General „nu a fost niciodată în discuția asta”.

SHARE

Totodată, Nicușor Dan a declarat că cele patru spitale sunt acum în administrarea Ministerului Sănătății și, prin urmare, „Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu toate aceste spitale”. 

Primarul general a mai explicat că, dacă Ministerul Sănătății va considera „potrivit” ca Primăria Capitalei să administreze spitalele, o va face și va solicita și bani de la buget, „ pentru că administrarea presupune bani”. 

Precizările primarului general vin în contextul în care, săptămâna trecută, primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a postat pe Facebook mai multe documente și a spus că în ședința Consiliului Local au fost trecute patru spitale de la primăria de sector la Consiliul General al Municipiului București și că nu s-a pus problema tăierii finanțării pentru acestea. 

De scandal a profitat PSD, care a încercat ieri să facă circ la Primăria Sectorului 1. 

Citește și: Firea, desant eșuat la o ședință a Consiliului Local al Sectorului 1. Tudorache, lăsat acasă

„Istoria este aşa: în 2002 Guvernul a dat o ordonanţă prin care a dat spitale către autorităţi locale, în 2004 a venit Parlamentul şi a spus că sunt exceptate spitalele clinice şi universitare, care trebuie să fie administrate de Minister.

După aceea, în 2004, a venit Guvernul mai târziu şi a spus că aceste spitale trebuie administrate de către ele însele, clădirile lor, adică. Şi în 2008 a venit din nou Guvernul cu o ordonanţă în care a spus că pe de-o parte spitalele din Bucureşti care nu sunt speciale, adică clinice, universitare, de urgenţă, vin toate de la sectoare la Municipiul Bucureşti, cele care nu sunt speciale, da? Unele dintre ele veniseră deja şi aşa s-a format ASSMB-ul; și pe de altă parte, pe spitalele clinice universitare de urgenţă, pe toate acestea Guvernul va hotărî prin hotărâre de guvern pe care dintre ele le dă autorităţilor locale şi pe care nu le dă. Şi o astfel de hotărâre de guvern a apărut în 2010 şi s-a făcut pur şi simplu o listă cu unităţile spitaliceşti care sunt administrate de autorităţi locale. Aceste 4 spitale de care vorbim nu sunt în această listă. Deci ce a făcut Consiliul Local Sector 1? A făcut o chestiune absolut firească şi legitimă, ei aveau obligaţia din 2004 să le dea în administrarea acestor spitale însele, să dea clădirile în administrarea spitalelor însele şi le-a dat acum, în 2021. Deci e o operaţiune perfect juridică şi perfect legitimă. Din punct de vedere juridic, Municipalitatea din Bucureşti, Consiliul General n-a fost niciodată în discuţia asta.

Acum, aceste spitale sunt la Ministerul Sănătăţii, aşa cum sunt şi altele, cum este Spitalul Universitar, de exemplu. Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu toate aceste spitale. În momentul acesta, ele sunt în managementul medical al Ministerului Sănătăţii, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor însele, asta este situaţia în momentul acesta. Eu am spus că noi putem, dar bineînţeles că noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătăţii o are, pentru că un spital de urgenţă deserveşte pacienţi dintr-o rază mai mare decât dintr-un singur oraş, noi ne subordonăm strategiei Ministerului Sănătăţii. În ipoteza în care el consideră potrivit ca noi să le administrăm împreună cu cele 19 pe care le administrăm deja, atunci bineînţeles că o să avem şi o solicitare de bani, pentru că administrarea presupune bani”, a declarat Nicușor Dan, miercuri, într-o conferință de presă. 

Acesta a precizat că va cere acești bani de la bugetul de stat. 

Citește și: Cum a mințit PSD că Armand taie banii spitalelor Sectorului 1. Tudorache a redus 85% din finanțare

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te