Acum sunt diplomat european. Reprezint Parlamentul European la Washington, fiind primul român care asigură legătura dintre forul european și Congresul american.
Lucrez la Parlamentul European din 2007, ca expert în comisiile de agricultură și de buget și apoi ca diplomat al Uniunii Europene. Am studiat economie, politici publice și diplomație la Universitatea Georgetown din Washington, la Academia Diplomatică din Viena și la Universitatea de Vest din Timișoara. Vorbesc germană, engleză, franceză, italiană și maghiară.
Trei priorități
La 1 ianuarie 2007, multe publicații de la noi reflectau în articole pline de speranță diferitele aspecte ale intrării noastre în UE. „Marile speranțe”, titra Hotnews în acel ianuarie. Dar europarlamentarii de până acum ai României nu au îndeplinit speranțele, exportând o politică murdară, mică și fără viziune la Bruxelles.
Efortul nostru, al oamenilor care trăiesc și respiră Europa în fiecare zi, este constant anihilat de o clasă politică slabă, meschină, clientelară.
Marile speranțe din 2007 sunt și speranțele românilor în 2019: o prosperitate comparabilă cu cea din Europa, stabilitate și siguranță pentru țară, un sentiment de demnitate și mândrie europeană. De aceea candidez: pentru că vreau să conducem românii pe acel drum, noi, acest nou val de români potriviți și pregătiți să facă politică europeană.
Programul meu de candidatură are 3 priorități:
- Afirmarea drepturilor europene ale cetățenilor români;
- Protejarea banilor de care pot beneficia românii în condițiile unor replieri ale statelor net plătitoare și
- Securitatea, ca pre-condiție a prosperității, care include și conceptul de securitate climatică.
NATO și UE sunt inseparabile
Misiunea candidaturii mele este afirmarea drepturilor europene ale cetățenilor români. Situația alimentelor de proastă calitate pentru Est sau cea a transportatorilor români, dezavantajați pe unele piețe europene, sunt exemple tipice a ceea ce nu mai trebuie să se întâmple în Europa.
Este esențial dreptul cetățenilor de a beneficia de fondurile pentru coeziune și pentru infrastructură, iar folosirea proastă sau ilicită a acestora este egală cu trădarea națională.
Ca specialist în domeniul relațiilor UE-SUA, apreciez că NATO și UE sunt inseparabile pentru a garanta securitatea și apărarea
României, într-o lume tot mai fluidă, cu provocări noi – de tipul războiului informațional sau hibrid – la tot pasul.
Protejarea mediului este, de asemenea, una dintre prioritățile mele, pe care o văd în cadrul noțiunii de securitate. Un proiect al meu este întărirea mecanismului european de prevenție civilă, cel prin care anul trecut au fost stinse incendiile de pădure din Grecia și Suedia, grație efortului comun european.
Dincolo de aceste proiecte, îmi doresc să popularizez, prin cabinetul meu de europarlamentar, reușite ale Parlamentului care nu ajung la cetățeanul român. Spre exemplu, Parlamentul European a votat recent eliminarea plasticului de unică folosință, eveniment major, dar care nu a avut ecourile meritate în media românească.
La fel, faptul că Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană vor intra în trialog pe tema directivei reducerii cu 30% a emisiilor CO2 a mașinilor până în 2030 a avut ecouri foarte slabe.
Îmi doresc să fac mai vizibilă activitatea Parlamentului European în ochii cetățeanului român, căci altfel instituțiile europene rămân niște abstracțiuni, iar utilitatea lor este greu de înțeles pentru acesta.
Românii au niște drepturi europene pe care nimeni nu le poate lua
Drepturile europene ale cetățenilor români sunt tema principală a campaniei mele și o temă importantă a programului european al Alianței 2020 USR PLUS.
Românii sunt de 12 ani membri ai Uniunii care a construit cel mai dezvoltat și cel mai liber continent al lumii.
Din păcate însă, politicienii de până acum nu au știut să facă acest lucru simțit prin venituri similare cu media europeană, șosele, școli sau spitale europene. Bani au fost, dar au fost dosiți sau refuzați (cazul autostrăzii A8).
Dar românii au niște drepturi europene pe care nimeni nu le poate lua. Drepturi materiale importante. Drepturi de a opera pe piața europeană la fel ca toți ceilalți europeni. Drepturi în muncă împotriva abuzurilor, libertăți pentru tineri și lucrători. Drepturi civile în fața abuzurilor naționale.
Dar de cele mai multe ori, categorii de cetățeni își văd drepturile europene limitate:
- șoferi care nu pot concura la fel de liber din cauza unor restricții naționale impuse de alte state ale Uniunii
- tineri care merită plată egală pentru muncă egală și nu o serie de stagii neplătite
- oameni care plătesc impozite în țări europene, dar primesc indemnizații reduse pentru copii
- firme, companii mari și porturi, care pierd bani în fiecare zi pentru că Guvernul nu a reușit până azi să fim incluși în Schengen.
Românul trebuie să își cunoască aceste drepturi.
Asta este misiunea mea ca viitor europarlamentar: să ajut mii de români să își cunoască drepturile europene,
să ajut să beneficieze de ele, să le simtă efectiv în viața lor.
Europa este parte a soluției, nu a problemei.