VIDEO Moţiunea simplă „Din nou cu tancul peste Justiţie", inițiată de USR, a picat în Parlament

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 14.03.2022 - 20:05
Moţiunea simplă "Din nou cu tancul peste Justiţie", iniţiată de Uniunea Salvaţi România împotriva ministrului Cătălin Predoiu, a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor. / Foto: news.ro

Moţiunea simplă "Din nou cu tancul peste Justiţie", iniţiată de Uniunea Salvaţi România împotriva ministrului Cătălin Predoiu, a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor. S-au înregistrat 192 de voturi "împotrivă", 80 de voturi "pentru" şi 3 abţineri.

SHARE

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a calificat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, drept "un text derizoriu" moţiunea simplă "Din nou cu tancul peste Justiţie", iniţiată de USR împotriva sa.

"Pentru că sunt avocat de meserie, daţi-mi voie să iau puţin apărarea semnatarilor moţiunii. Au şi dânşii o scuză pentru că textul derizoriu trimis astăzi în dezbaterea noastră şi anume cel pe care l-am criticat la rândul meu, demonstrează scuza lor fundamentală, nu au ce căuta aici, e prea devreme, au demonstrat asta la putere anul trecut, în 2021, pe toate ministerele, a fost prea devreme, iar această vină nu le aparţine - ştim cu toţii cui îi aparţine, cei care i-au creat politic artificial şi, mă rog, nu mai continui aici. Mai mult, dintre cei 51 de semnatari, 50 au şi o a doua scuză - au fost induşi în eroare de al 51-lea. Chiar mai mult îi deplâng, pentru că erorile celui de-al 51-lea i-au costat prezenţa la guvernare", a afirmat Predoiu.

Citește și: Coaliția la putere vrea mașini cu motoare mari și scumpe, de 30.000 €, pentru angajații la stat

El i-a acuzat pe semnatarii moţiunii de mentalitate bolşevică, susţinând că aceştia "mistifică" realitatea, iar în privinţa desfiinţării Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie "ignoră întreaga complexitate a situaţiei din sistemul judiciar".

"Există realmente o problemă de mentalitate nedemocratică în moţiune. Dacă ai cea mai mică nuanţă cu privire la anticorupţie sau DNA, dacă emiţi cea mai nesemnificativă părere cu privire la această mantră şi la acest fetiş eşti automat declarat mafiot, infractor sau partizan al acestora. Exact la fel procedau şi bolşevicii. Asta este ceea ce văd eu de o bună bucată de vreme şi nu am văzut niciodată la adresa unui ministru al Justiţiei. Câtă lipsă de decenţă şi de echilibru să poţi să ai să mistifici realitatea în acest fel şi să arunci cu astfel de vorbe? Ei, bolşevicii, spuneau aşa - nu eşti cu noi eşti împotriva noastră. Ce spun USR-iştii de azi? Nu eşti cu noi eşti contra DNA, nu eşti cu noi eşti corupt, nu eşti cu noi eşti mafiot sau cel puţin ai pactizat cu ei. La fel se raţionează şi cu privire la opţiunea Legii privind desfiinţarea SIIJ. Prin simplul fapt că s-a optat pentru alt tip de competenţă legală decât competenţele DNA, DIICOT, se trage concluzia că neapărat sunt împotriva DNA şi DIICOT. Nimic mai fals, ignorându-se întreaga complexitate a situaţiei, situaţia din CSM şi din sistem, în general", a explicat Cătălin Predoiu.

În opinia sa, moţiunea USR conţine şi o altă teză "păguboasă" - cea a scindării. "Se vorbeşte de magistraţi oneşti, indicându-se la modul general că ceilalţi nu ar fi oneşti, doar pentru că nu ar protesta împotriva unei legi sau a alteia. Se vorbeşte de asociaţii bune, indicându-se implicit că restul nu sunt buni", a menţionat ministrul Justiţiei.

Citește și: Reorganizare: Uzina Ford Craiova, „vândută” Ford Otosan din Turcia cu de 10 ori prețul din 2008

Potrivit acestuia, semnatarii moţiunii nu înţeleg Justiţia, iar printre aceştia nu a găsit niciun jurist sau măcar "unul veritabil".

"O altă trăsătură a acestei doctrine este ipocrizia. Faceţi procese de intenţie în cuprinsul moţiunii că cineva ar vrea linişte, adică cineva noi, PNL, coaliţia, PSD, preşedintele Iohannis, bineînţeles vinovatul de serviciu, ministrul Justiţiei. Noi vrem linişte. Fireşte că este un clişeu depăşit, pentru că toate dezbaterile, inclusiv cea de azi, în care ne exprimăm cu argumente, spun contrariul. Da, să-mi fie cu iertare, linişte mai asurzitoare decât aţi aşternut dumneavoastră pe un anumit dosar, nu spun care şi nu spun al cui, eu nu am mai întâlnit. Sub liniştea aceasta aţi strivit şi sacrificat până şi lăudabila inţiativă 'Fără penali în funcţii publice', pentru care, personal, v-am aplaudat, dar aveţi acum ocazia să recuperaţi, aşa că rog preşedintele USR să vină după mine la acest microfon şi să strige "fără penali în funcţii publice" şi eu promit să-l aplaud", a transmis Predoiu.

El a mai afirmat că moţiunea este "o nouă descărcare de frustrări, prejudecăţi, clişee, calomnii, procese de intenţie şi atacuri" la persoana lui.

"Şi această producţie intelectuală a USR urmează acelaşi tipar al conduitei politice a USR, nimic cu finalitate practică, nimic fezabil, nimic eficient, doar vorbă şi victimizare, acuzaţii şi procese de intenţii. Pe scurt, nimic pentru fapte, totul pentru propagandă şi zgomot pentru nimic. Nimic ar putea fi sloganul descriptiv al acţiunii practice a acestui partid care promitea la fabricarea lui reformarea politicii şi salvarea naţională, ambele fiind rămase din păcate la stadiul de propagandă goală. În al doilea rând, citind textul moţiunii şi trăgând linie după el, se constată sub pretextul abordării subiectului SIIJ şi, mai general al Justiţiei, că moţiunea nu este decât o nouă descărcare de frustrări, prejudecăţi, clişee, calomnii, procese de intenţie şi atacuri la persoana celui care vă vorbeşte, amestecate într-un amalgam care replică probabil haosul din capul celui care a scris-o şi care nu are decât un singur merit şi anume că demonstrează o dată în plus neînţelegerea subiectului abordat - Justiţia -, dar şi o răutate pură şi agresivitate de limbaj care nu ar trebui să îşi aibă locul într-un parlament european", a declarat Predoiu.

Ministrul Cătălin Predoiu a anunţat că anul acesta vor fi adoptate legile Justiţiei şi Codurile penale. 

Stelian Ion: Cred că Liviu Dragnea este invidios pe ''performanţa'' celor de la putere

Deputatul USR Stelian Ion l-a criticat luni, în plenul Camerei, pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinând că acesta a împrumutat "retorica lui Liviu Dragnea".

"Vanitatea este un păcat foarte mare. Am văzut un ministru foarte vanitos astăzi, care a venit aici şi s-a zbârlit mult mai tare de la acest microfon decât a făcut-o în vremea 2017 - 2018, când erau călcate în picioare Legile justiţiei, erau făcute praf. Nu l-am văzut aşa vehement atunci. A împrumutat domnul ministru şi retorica lui Liviu Dragnea, a folosit cuvântul "nimic", "n-aţi făcut nimic", "sunteţi nimic", "sunteţi nişte crizatori". Păi nimicul acela, cel care era atât de arogant, îi făcea pe oameni ca fiind nimeni şi nimic, ştim foarte bine ce a ajuns şi ce s-a întâmplat cu el. A ieşit pe uşa din dos a politicii, exact ca cei pe care îi numea într-un anumit fel", a declarat Stelian Ion, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de USR împotriva ministrului Justiţiei.

Stelian Ion a spus că "nu prin bunăvoinţa" preşedintelui Klaus Iohannis a intrat USR, în 2020, la guvernare "pas cu pas".

"Nu "înălţimea sa" ne-a oferit această oportunitate, ci votul oamenilor. În baza votului lor am ajuns atunci la guvernare, pentru că era mult prea mult, chiar şi pentru Klaus Iohannis, să schimbe la 180 de grade ceea ce primise la rândul său ca vot din partea oamenilor, să schimbe pe refacerea USL 2.0. Nu putea s-o facă rapid, a făcut-o ulterior. Este foarte clar ce s-a întâmplat în perioada aceasta: Liviu Dragnea şi Florin Iordache au reuşit să înfiinţeze SIIJ în aproximativ un an şi jumătate, Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu au reuşit să înfiinţeze SIIJ în aproximativ o lună şi jumătate. Cred că, într-adevăr, Liviu Dragnea este invidios pe performanţa celor de la putere de azi. A învăţat Cătălin Predoiu cum să bage pe repede înainte, cu şenilele, un proiect de lege fără să facă dezbateri suficiente", a susţinut deputatul USR.

Potrivit acestuia, "politicienii, cei vechi mai ales, au refăcut USL şi şi-au dat mâna unii cu alţii, pentru că sunt miliarde de euro de tocat, la dispoziţie, din PNRR, din PNDL".

"E foarte clar că, la umbra a ceea ce se întâmplă în ţară, (...), profitând tocmai de această atmosferă în care oamenii nu mai au putere, aţi împins mai departe acest proiect, fără să ţineţi cont de semnalele primite din partea Comisiei Europene, de semnalele primite deja din partea Comisiei de la Veneţia, prin draftul de aviz", a adăugat Stelian Ion.

Laura Vicol: Moţiunea pe Justiţie este o fiţuică, USR un partid veşnic nemulţumit

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Laura Vicol, a declarat, luni, în plen, că moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Justiţiei este "o fiţuică", iar USR, care a iniţiat-o, "un partid veşnic nemulţumit" de tot ce îl înconjoară şi de tot ce fac alţii.

"Ne pierdem vremea discutând despre mofturile USR, un partid veşnic nemulţumit de tot ceea ce îl înconjoară şi tot ceea ce fac alţii. Cum putem discuta serios despre nemulţumirile USR, când acest partid aflat la guvernare a cerut, dar nu a desfiinţat niciodată SIIJ, iar astăzi ne spune că nu mai este de acord cu desfiinţarea SIIJ? (...) Dragi colegi din USR, cu tot respectul, v-aţi gândit puţin sau aţi gândit la Putin când aţi ales titlul moţiunii? Chiar credeţi că românii numai despre tancuri vor să audă acum? Moţiunea USR aduce totuşi în atenţie o problemă serioasă, una singură - capacitatea nedisimulată a acestui partid de a desconsidera, de a jigni, de a marginaliza miile de magistraţi oneşti şi competenţi din această ţară", a afirmat Vicol, la dezbaterea moţiunii USR "Din nou cu tancul peste Justiţie".

Potrivit deputatului PSD, în moţiunea USR se spune "negru pe alb cine sunt magistraţii buni şi cine sunt magistraţii răi din această ţară, cine sunt reformiştii şi cine sunt antireformiştii, cine sunt corupţii şi cine sunt nepătaţii".

"Ce aţi făcut voi încât să vă permiteţi să puneţi etichete, să daţi sentinţe, să desconsideraţi activitatea şi compeţentele unor oameni doar pentru că nu sunt dintr-o structură sau din alta sau pentru că au altă viziune decât cea pe care o aveţi dumneavoastră? Cine sunteţi voi să spuneţi că acest proiect este susţinut doar de magistraţi şi de politicieni corupţi? Nu sunteţi deţinătorii adevărului absolut. (...) Justiţia trebuie să fie nu un spectacol cu artificii, aşa cum vreţi voi, ar trebui să fie o realitate, din care, din păcate, voi nu faceţi parte. Niciodată nu v-au interesat cu adevărat aşteptările omului simplu faţă de acest domeniu. Aţi demonstrat în lunile în care aţi fost la guvernare şi o demonstraţi şi acum. Moţiunea de astăzi este strict o fiţuică", a susţinut Laura Vicol. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.