Mesajul senatoarei care se bate pentru drepturile pacienților cu cancer. Ce spune Nicoleta Pauliuc

DE Alin Crișan | 17.04.2024 - 17:39
Mesajul senatoarei care se bate pentru drepturile pacienților cu cancer. Ce spune Nicoleta Pauliuc - Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, susține că e nevoie de ore de nutriție în şcoală, încă de la clasele primare pentru ca elevii să deprindă principiile unei vieți sănătoase.

SHARE

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, susține că e nevoie de ore de nutriție în şcoală, încă de la clasele primare pentru ca elevii să deprindă principiile unei vieți sănătoase. 

Mesajul senatoarei care se bate pentru drepturile pacienților cu cancer. Ce spune Nicoleta Pauliuc

„Sigur că este util, dar NU este deloc suficient să le spunem oamenilor că trebuie să facă mişcare şi că, pentru o viaţă sănătoasă, să limiteze consumul de sare, zahăr şi grăsimi.

Să mergem mai în profunzime şi să acţionăm cât mai mult pe orizontală. În primul rând trebuie să-i educăm pe copii cât sunt la şcoală. În felul acesta, putem crea acele obiceiuri sănătoase. Este bine să ştie şi teorema lui Pitagora, dar şi faptul că o dietă echilibrată (şi să le dăm exemple) îi poate ajuta să fie mai puternici, mai sănătoşi, mai plini de energie şi mai fericiţi. Susţin total ideea introducerii (mai ales în ciclul primar) a unor ore de nutriţie. 

Citește și: VIDEO Nicolae Ciucă: România contribuie la digitalizarea și viitorul tehnologiilor digitale

Sunt studii care arată că fenomenul bullying-ului este mai pronunţat împotriva copiilor supraponderali. În România, 1 din 4 sunt supraponderali sau suferă de obezitate. Problema obezității este inclusă în planul național de diabet, care însă nu are norme de aplicare.

Putem construi un sistem de taxare de tip „bonus – malus” pentru anumite produse alimentare, astfel încât să încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase. Partea de „descurajare” o facem cumva. Rămâne ca statul să facă şi partea de încurajare activă. Dacă oamenii sunt mai sănătoşi, şi presiunea pusă pe sistemul de sănătate românesc va fi mai mică. 

Eu aş susţine inclusiv varianta ca elevii să aibă câte o oră de sport în fiecare zi. Că tot avem acele mesaje de informare care spun că „pentru o viaţă sănătoasă, faceţi minimum 30 de minute de mişcare în fiecare zi”.

Statisticile arată că lipsa de activitate fizică este un factor major de risc pentru bolile cronice și pentru deces prematur. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 1 din 4 adulți nu se implică în suficientă activitate fizică, iar aceasta contribuie la aproximativ 3,2 milioane de decese anuale la nivel global.

Citește și: Nicolae Ciucă: „Politica nu este arta compromisului. Politica este arta faptelor”

Aş vedea posibil un grup interministerial – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Agenţia Naţională pentru Sport, Ministerul Agriculturii – care să scrie o strategie pentru ce presupune un stil de viaţă sănătoasă şi ce poate face mai mult statul român pentru a le oferi oamenilor posibilitatea atingerii acestui deziderat într-un mod cât mai simplu cu putinţă”, a declarat Nicoleta Pauliuc. 

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, membră în Comisia de Sănătate, și preşedintă a Organizaţiei Femeilor Liberale, este promotoarea unui pachet de iniţiative legislative privind sănătatea fizică, emoţională şi mintală. Poate cea mai cunoscută este cea referitoare la protejarea copiilor în mediul online. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te