Marius Bostan: Comentariile Comisiei la PNRR sunt binevoitoare față de greșelile făcute

DE Valentin Mirică | Actualizat: 29.07.2021 - 22:55
Marius Bostan Foto: Facebook

Newsweek a cerut opiniile unor politicieni și experți în legătură cu criticile dure aduse de Comisia Europeană pe partea de digitalizare care ar urma să fie finanțată de PNRR. Marius Bostan, ex-ministru al Comunicațiilor, spune că Bruxelles-ul a fost blând față de greșeli.

SHARE

Comisia Europeană desființează „costurile“ cu digitalizarea din PNRR, arată un document obținut de Newsweek România. Documentul confirmă articolul din Die Welt, care a scris că experții europeni au reproșat României lipsa de informații clare privind costurile de implementare. 

În documentul obținut de Newsweek România, expresia cea mai frecvent înâlnită este “calculele nu sunt clare“. 

Citește și: DOCUMENT EXCLUSIV Comisia Europeană desființează capitolul PNRR de Digitalizare. Costuri suspecte

Fostul ministru al Comunicațiilor Marius Bostan arată că un student la matematică putea corecta aceste greșeli. În plus, el spune că apar și suspiciuni de fraudă. 

Bostan: Comentariile la PNRR sunt binevoitoare față de greșeli

Redăm integral comentariul făcut de fostul demnitar în cabinetul Cioloș, Marius Bostan: 

“Comentariile Comisiei la pilonul digital din PNRR sunt binevoitoare comparativ cu greșelile făcute. Este clar necesară o intervenție politică a Premierului României sau a Președintelui la Ursula von der Leyen să se poate asigura corectarea și trecerea documentului și România să nu întârzie investițiile și să salveze situația. Conexiunile bune pe linia PPE pot ajuta România să depășească această etapă. 

Sunt exprimate observații privind erori de calcule, de evaluare și necorelări evidente care arată graba și lipsă de profesionalism la finalizare. Ce să zic, era bun un student la matematică să ajute la final sau de fapt era foarte bun și un elev de gimnaziu care sa aibă cel puțin nota 7 la matematică. E foarte deranjant că apar și comentarii privind suspiciuni evidente de pregătire a unei potențiale fraude. E un document încropit în grabă, fără consistență cu niște fișe de proiect adunate fără să fie evaluate niște minime sinergii, redundanțele și fără să fie luat în calcul avansul noilor tehnologii.

 Asta deja ar trebui să dea de gândit și să fie evaluate mai bine persoanele care au lucrat la generarea de conținut de acest tip, să nu ne trezim prea târziu că legături tenebroase distrug viitorul României. 

Pentru efortul de concepere și depunere a documentelor finale PNRR ar fi trebuit mobilizați cei mai buni consultanți din România și coordonatori cu minte limpede alături de antreprenori din mediul privat. Din păcate și la nivel de propuneri și conținut lucrurile ar fi putut sta mult mai bine și acești bani chiar ar fi putut să aducă o pârghie care să accelereze mai mult dezvoltarea României. Atât cartea electronică de identitate cât și cloud-ul guvernamental pot fi proiecte care să genereze venituri viitoare care să acopere costurile dacă vor fi bine gândite. Orientarea ar fi trebuit să fie de parteneriat onest cu mediul privat pentru obținerea unui efect la scara întregii societăți. Altfel banii alocați în realitate sunt foarte puțini comparativ cu nevoile unei transformări digitale rapide și masive de care România are nevoie pentru o dezvoltare mai rapidă. E păcat că avem oameni talentați, resurse private remarcabile și nu sunt folosite“, a arătat Marius Bostan. 

Citește și: Pensionar special epurat de Năsui, numit șeful direcției de Integritate la ministerul Energiei

Pe măsură ce vom primi și alte opinii, le vom publica! 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te