Marcel Ciolacu: Specialiștii PSD au acces de azi la PNRR

DE Edi Neagu | 24.05.2021 - 09:06
Marcel Ciolacu va avea acces la PNRR. Foto: PSD.ro

Experții PSD vor putea analiza documentele PNRR. Până acum, Marcel Ciolacu spune că nu a văzut Planul Național de Redresare și Reziliență.

SHARE

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că, începând de luni, specialiştii PSD vor avea acces la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) propus de România, menţionând că deocamdată nu l-a consultat în mod concret.

"Nu l-am văzut. Am anumite obiective din el, anumite finanţări. Nu ştim care sunt granturi, care sunt împrumuturi. De mâine, specialiştii PSD se vor deplasa la Ministerul Fondurilor Europene şi acolo, împreună cu domnul ministru şi cu specialiştii din minister vor avea acces la întregul plan, care este încă în negociere cu Uniunea Europeană", a spus Ciolacu, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Fiul Vioricăi din Clejani a fost internat la dezintoxicare. Pierdea 100 mii euro pe seară la casino

El a apreciat că, în prezent, nu există o "viziune coerentă" în ceea ce priveşte PNRR şi o corelare cu celelalte fonduri, atrăgând atenţia asupra faptului că România riscă să ajungă la un grad de îndatorare de 55%.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Traseul complet al Autostrăzii Sebeș – Turda lot 2, ce trebuia deschis în 2016. Termen, 2022

Atac la adresa lui Dacian Cioloș

"Domnul Cioloş a lăsat o datorie publică de 36%. După trei ani şi jumătate de guvernare a PSD am lăsat o datorie publică de 35%. În acest moment, datoria publică a României este de 48%. A crescut cu 13 puncte procentuale. Ce înseamnă acest lucru? Noi ne-am împrumutat în 15 luni de zile aproape 30 de miliarde de euro. Asta înseamnă două miliarde pe lună. Mai exact e 1% din PIB. În anul 2021 guvernul României are obligaţia de rambursa 50 de miliarde de euro din împrumuturile făcute - şi ale actualei guvernări, şi ale guvernărilor anterioare. Vom plăti numai dobânzi şi comisioane în anul 2021: patru miliarde de euro. Asta înseamnă 2% din PIB. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are o componentă de granturi, respectiv 14 miliarde, şi o componentă de împrumuturi, de 15 miliarde. Dacă aceste 15 miliarde intră în datoria publică a României, vom ajunge la un grad de îndatorare de 55%, ceea ce este imens. Nu mai punem dobânzile la care se împrumută România, duble şi ceva faţă de a doua clasată, care este Ungaria, ea având şi o datorie publică mult mai mare", a precizat Ciolacu.

El a atras atenţia asupra faptului că, potrivit unei legi din 2010, în momentul în care datoria publică atinge anumite praguri, se impune îngheţarea cheltuielilor privind salariile şi pensiile din sistemul public sau a tuturor cheltuielilor privind asistenţa socială.

Îngrijorările social-democraților

"Marea problemă a noastră este scăderea nivelului de trai. Scumpirile de la energie şi de la combustibil vor duce în lunile următoare un lanţ de scumpiri, mai ales în zona alimentară. Nu ştiu dacă ei au aflat: există legea 69/2010, art. 13, e o lege în vigoare în România, care spune aşa: în cazul în care datoria publică se încadrează între 45-50%, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să prezinte un raport Guvernului şi primului ministru cu măsurile pe care trebuie să le ia, să scadă datoria publică. Dacă vom ajunge la o datorie publică între 50-55% - la asta vom ajunge dacă noi venim cu tot împrumutul de 15 miliarde din PNRR, numai noi şi Italia am venit cu PNRR cu tot cu împrumuturi - Guvernul trebuie să prezinte public programul de redresare şi reducere. Mai mult, automat duce la îngheţarea cheltuielilor privind salariile şi pensiile din sistemul public. (...) Dacă ajungem la o datorie publică între 55-65% - îngheţarea tuturor cheltuielilor privind asistenţa socială", a declarat liderul PSD, citat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te