Marcel Ciolacu a anunțat, înainte de ședința de la sediul PSD că, după ce a văzut votul românilor și faptul că coaliția nu și-a îndeplinit obiectivele, va propune colegilor săi ieșirea din coaliția de guvernare.
OFICIAL: Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de premier. PSD a ieșit de la guvernare
UPDATE 21.35: Președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu, a informat luni Administrația Prezidențială.
'Președintele a luat act de demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României, depusă în această seară de Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de mâine', a transmis Administrația Prezidențială, după întrevederea celor doi.
Consiliul Politic Național al PSD a decis, luni, ieșirea partidului din coaliția de guvernare și faptul că Marcel Ciolacu va demisiona din funcția de premier.
'Coaliția de guvernare nu are o legitimitate, cel puțin în această componență. Am propus colegilor mei ieșirea din coaliție, ceea ce duce la demisia mea din funcția de prim-ministru, lucru pe care o să îl fac după întâlnirea cu dumneavoastră. Am luat decizia că miniștrii PSD rămân să discute cu reprezentanții PNL, UDMR și cum se hotărăște așa se face (în privința interimatului miniștrilor - n.r.)', a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la sediul central al partidului.
UPDATE 20.45: Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își depune demisia din funcția de premier.
'Coaliția de guvernare nu are o legitimitate, cel puțin în această componență. Am propus colegilor mei ieșirea din coaliție, ceea ce duce la demisia mea din funcția de prim-ministru, lucru pe care o să îl fac după întâlnirea cu dumneavoastră.
Am luat decizia că miniștrii PSD rămân să discute cu reprezentanții PNL, UDMR și cum se hotărăște așa se face (în privința interimatului miniștrilor - n.r.). (...) Am luat decizia de a nu susține public niciunul dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale din turul 2', a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, la sediul central al partidului, la 5 mai.
Procedura privind demisia premierului, precum și a numirii unui premier interimar este prevăzută de Constituția României și de Ordonanța de urgență nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ.
Conform art. 106 din Constituția României, funcția de membru al guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege. OUG 57/2019 completează că funcția de membru al Guvernului încetează și dacă există o condamnare penală printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau dacă se află în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile mai mult de 45 de zile.
Articolul 107 din legea fundamentală mai arată că, în situația în care primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106 - în cazul de față demisie -, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului guvern.
Prevederile referitoare la primul-ministru se aplică în mod corespunzător și celorlalți membri ai guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile (art. 107, alin. 4 din Constituție).
În Codul administrativ se arată că, în caz de demisie, președintele României, prin decret, la propunerea prim-ministrului, ia act de demisie și declară funcția vacantă în termen de 15 zile de la primirea propunerii prim-ministrului.
De asemenea, demisia se anunță public și devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.
Președintele desemnează un alt membru al guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului, până la formarea noului guvern.
În perioada interimatului, până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern, executivul poate să emită numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi.
În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege, mai prevede Codul administrativ.
UPDATE 19.30: Marcel Ciolacu anunță că o eventuală schimbare la conducerea PSD ar putea avea loc după 18 mai, în urma unui acord cu liderii organizațiilor. Acesta afirmă ironic că a părăsit funcția de premier deoarece oricum ar fi fost schimbat de noul președinte.
"Eu văd actuala coaliție și e un lucru corect ce am propus colegilor mei și e un lucru corect. Această coaliție nu mai e legitimă fiindcă nu și-a trimis candidatul în turul 2.
Eu m-am luat după cum am văzut la dumneavoastră la televizor că ma va schimba oricum viitorul președinte. Va exista o coaliție care va guverna după ce vom avea un președinte ales.
Eu am ascultat și vocea dumneavoastră și cred că românii pot decide cine va guverna. Cât timp voi fi eu președinte la PSD nu va exista guvernare PSD - AUR. Am decis să discutăm după data de 18 vom face o analiză și a rezultatelor de la organizații de la la alegeri", a declarat Ciolacu.
UPDATE 19.00 Marcel Ciolacu spune că își depune mandatul de premier în această seară. De asemena a spus că nu va susține niciun candidat. „Am luat decizia de a nu susține public unul dintre candidați. Fiecare simpatizant va vota după propria conștiință”.
UPDATE 18.35 Săptămâna viitoare va fi reluată discuția despre schimbarea conducerii partidului.
UPDATE 18.31 Liderii PSD au mai decis ca partidul să nu își anunțe susținerea pentru niciunul dintre candidații intrați în turul 2.
UPDATE. 18.24: Conform unor surse politice conducerea PSD a aprobat luni în unanimitate demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea de la guvernare. Miniștrii PSD rămân interimari până la formarea unui nou guvern, tocmai pentru a nu produce instabilitate politică
UPDATE 18.00 Surse politice spun că Marcel Ciolacu a anunțat în ședința PSD că va merge să își depună mandatul de premier. El ar fi discutat deja cu Președintele interimar Ilie Bolojan despre demisie.
UPDATE. Surse politice spun că Sorin Grindeanu și Olguța Vasilescu susțin propunerea lui Ciolacu ca PSD să iasă de la guvernare.
Dacă va fi acceptată această soluție, el își va depune mandatul de premier.
Marcel Ciolacu: Propun ca PSD să iasă din coaliția de guvernare. Dacă se acceptă, îmi depun demisia
„După anularea alegerilor din decembrie s-a constituit o coaliție de guvernare. Primul obiectiv este de a crea un guvern cu premier din partea PSD, colegii m-au propus pe mine. Iar al doilea obiectiv este de a avea un candidat comun care să devină președinte.
Unul dintre obiective nu a fost îndeplinit: cel de a avea un candidat care să devină președinte. Domnul Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției, nu a intrat în turul doi.
În consecință, acordul coaliției nu a fost îndeplinit decât parțial.
Astăzi, după ce am văzut votul românilor și faptul că această coaliție nu și-a îndeplinit obiectivele, deci neavând nicio credibilitate după votul românilor, am să propun colegilor mei ca PSD să iasă din această coaliție.
Dacă colegii mei vor vota ca să ieșim din coaliție, normal că eu, prim-ministru al coaliției, am să-mi depun demisia tot astăzi la președintele interimar al României”, a spus Marcel Ciolacu înainte de ședința PSD.
Liderii coaliției de guvernare s-au întrunit luni, după rezultatele alegerilor prezidențiale din această duminică. La ședință, Marcel Ciolacu le-ar fi transmis că își dă demisia din funcția de premier, susțin surse politice.
Citește și: Ministrul muncii va demisiona. Vor fi pensiile afectate? Mica Recalculare începe în iunie
După acest moment, președintele interimar Ilie Bolojan urmează să numească un prim-ministru interimar care va rămâne în funcție până după alegeri.
De asemenea, surse politice au anunțat mai devreme că este posibilă și demisia în masă a conducerii PSD.
Citește și: SURSE Ciolacu va demisiona în această seară. Cine este Daniel David care va conduce guvernul?