Ciucă a argumentat că un impact de 55,6 miliarde de lei asupra bugetului va genera o creștere a deficitului bugetar al României cu 3%, o situație considerată inacceptabilă.
Noua Lege a pensiilor umflă deficitul bugetar al României: Ciucă: E de neacceptat. Boloș nu semnează
"La cifrele anunțate aseară, impactul este de aproximativ 3% din PIB, este enorm, trebuie să identificăm sursele de finanțare, nu putem să promitem oamenilor (...) Să nu venim cu promisiuni nesusținute financiar. Cu această sumă de 55,6 miliarde este pur și simplu imposibil!", a declarat Ciucă.
Președintele PNL a subliniat că liberalii vor aviza legea numai după ce vor fi identificate sursele de finanțare pentru majorarea pensiilor.
"Categoric vom da un aviz, cu toții ne dorim să eliminăm inechitățile și să echilibrăm sistemul de pensii. Ca atare, vom clarifica", a precizat fostul premier.
Citește și: Cine sunt românii care vor avea pensii cu 80% mai mari. Ministrul Muncii anunță bonusuri
Această problemă ar urma să fie discutată în cadrul ședinței de Guvern. Anterior, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2024, toate pensiile din România vor fi majorate cu 13,8%. O altă majorare este programată pentru 1 septembrie 2024.
Citește și: 3 milioane de români vor primi pensii mai mari de la anul. Unele creșteri vor ajunge și la 90%
Reacția lui Nicolae Ciucă vine în contextul în care ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a refuzat să semneze avizele pentru noua Lege a pensiilor.
Surse guvernamentale afirmă că Boloș nu a semnat Legea Pensiilor pe motiv că nu există o sursă de finanțare pentru a susține majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.