Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că, în timpul alegerilor prezidenţiale aflate în desfăşurare în România, se văd ”din nou semnele interferenţei Rusiei”. ”O campanie virală de ştiri false pe Telegram şi pe alte platforme de reţele sociale are ca scop influenţarea procesului electoral”, a arătat el, subliniind că autorităţile române au demontat ştirile false.
MAE: În timpul alegerilor prezidenţiale din România vedem din nou semnele interferenţei Rusiei
”În timpul alegerilor prezidenţiale aflate în desfăşurare în România vedem din nou semnele interferenţei Rusiei. O campanie virală de ştiri false pe Telegram şi pe alte platforme de reţele sociale are ca scop influenţarea procesului electoral”, a arătat purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Ţărnea, duminică seară, într-o postare pe reţeaua X.
El a adăugat că acest lucru ”era de aşteptat, iar autorităţile române au demontat ştirile false”.
Pavel Durov, fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, a declarat duminică că a respins o solicitare venită din partea unui guvern occidental, pe care nu l-a numit, ”de a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România, în contextul turului doi al alegerilor prezidenţiale, transmite Reuters.
Citește și: Fondatorul Telegram susține că i s-ar fi cerut să blocheze conturi din România înainte de alegeri
Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a avertizat, duminică, privind faptul că pe TikTok sunt distribuite informaţii false cu scopul de a manipula opinia publică în contextul electoral. Aceste imagini imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de ştiri şi se afirmă în mod fals că, după câştigarea alegerilor de unul dintre candidaţi, liderii partidelor tradiţionale sunt arestaţi sau fug din ţară.
Citește și: Avertisment MApN. Dezinformare pe TikTok, cu privire la militarii francezi din România
Şi Ministerul Apărării Naţionale a avertizat că pe platforma TikTok circulă un material video în care se susţine că militarii francezi dislocaţi în România ar fi pregătiţi să acţioneze, îmbrăcaţi în uniforme ale Jandarmeriei Române, la finalul procesului electoral, în situaţia în care un anumit candidat va fi declarat câştigător. ”Aceste informaţii sunt false şi au potenţialul de a crea confuzie în rândul cetăţenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraţioniste”, a precizat MApN, conform news.ro.