LIVE Parlamentare 2020: Secțiile de votare s-au deschis, românii așteptați să-și aleagă viitorul

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.12.2020 - 10:46
Foto: digi24.ro
Foto: digi24.ro

Secţiile de votare din ţară s-au deschis duminică, la ora 7.00, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a decide cine îi va reprezenta în Parlament, în următorii patru ani. În România sunt organizate 18.802 secţii de votare, peste 1.200 în Bucureşti.

SHARE

Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi - duminică, de la ora 7.00 până la 21.00. De asemenea, și toate secțiile de votare din diaspora sunt astăzi deschise. 

La ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care, la ora 21,00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara acestui sediu pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59, aceştia primind bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.

În străinătate, se votează pe parcursul a două zile - sâmbătă şi duminică, fiind organizate peste 700 de secţii.

Senatorii şi deputaţii sunt aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, pentru un mandat de patru ani.

 

UPDATE: Prezența la vot, ora 10.00 : 4,97% față de 5,27% la aceeași oră în 2016

UPDATE: Procesul de votare se desfășoară fără probleme majore, MAI a mobilizat peste 40.000 de oameni

UPDATE: Klaus Iohannis: Alegerile se câştigă la urne

"Este extrem de important să mergem la vot. (...) Alegerile nu se câştigă în sondaje, alegerile se câştigă la urne şi este între timp foarte clar: fiecare vot contează. Aşadar, dragi români, astăzi este foarte important, vă rog, mergeţi la vot", a spus Iohannis, duminică, după ce şi-a exprimat opţiunea de vot.

UPDATE: Turcan: Acest vot poate să ne ducă spre Europa

UPDATE: Prezenţa la urne la ora 9:00: 2,81% în țară, 2,95% în București

UPDATE: Ciolacu: Am votat pentru cei care au nevoie de pensii, de alocaţii

UPDATE: Firea: Nu merg în Parlament pentru imunitate, ci pentru oameni

UPDATE: Cioloş: Am votat pentru oameni care nu merg în Parlament pentru privilegii

UPDATE: Orban: Am votat pentru dezvoltarea României

UPDATE: Până la ora 8:00, au votat 1,29% dintre alegători

În mediul urban, s-au prezentat la urne 139.391 de alegători, iar în rural 96.712. În Bucureşti au votat 1,43% dintre alegători.

 

VIDEO Ce trebuie să știi despre alegerile parlamentare: unde votezi, ce restricții s-au ridicat

Scrutinul va avea loc, la fel ca alegerile locale din septembrie, în condiții speciale, în contextul pandemiei de COVID-19. La alegerile parlamentare 2020 se poate vota în altă localitate doar cu viză de flotant sau dacă aceasta se află în același județ cu domiciliul votantului.

Pentru alegerile parlamentare 2020 în ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, din care peste 1.200 în Bucureşti. Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral era în 2 decembrie de 18.191.396. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367.

Programul votării

  • Secțiile de votare se deschid la ora 7.00. La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot.
  • Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pot să își exercite dreptul de vot.
  • Alegătorii aflați în situația de mai sus pot vota până cel târziu la ora 23.59.

Cu ce acte de identitate poți vota?

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în ţară în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate,
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.
  • Cei care dețin un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020 pot vota în baza acestuia.

Poți vota în alt oraș decât cel de domiciliu?

  • Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă acesta a fost omis din lista electorală permanentă, este înscris în lista electorală suplimentară.
  • Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. Dacă alegătorul nu a formulat cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară./
  • În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa, adică în același județ. În acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.
  • Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, în acest ultim caz fiind înscris în lista electorală suplimentară.

Cum poți afla la ce secție de votare ești arondat?

  • Accesați www.registrulelectoral.ro, introduceți datele personale și veți afla secția de votare la care ați fost arondat, inclusiv adresa acesteia.
  • Orice alegător poate solicita primarului localității unde își are domiciliul sau reședința, după caz, prin cerere scrisă, datată și semnată, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal și adresa de domiciliu, informații cu privire la propriile date cu caracter personal înscrise în Registrul electoral.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te