Live ora 20.00. Crin Antonescu, Elena Lasconi, Nicușor Dan, dezbatere la Palatul Parlamentului
22.00 Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'', Crin Antonescu, i-a reproșat contracandidatului său, primarul Capitalei, Nicușor Dan, faptul că nu a demolat 22 de restaurante 'rechinești' din Parcul Herăstrău, deși acestea nu au autorizații.
El a formulat aceste critici, miercuri, într-o dezbatere electorală la Antena 3, după ce Nicușor Dan i-a reproșat că în perioada în care a fost ministru al Sportului, între 1999 - 2000, un subaltern de-al său a semnat transferul unor terenuri din Parcul Herăstrău către dezvoltatori imobiliari. Edilul general a menționat că, deși Antonescu nu a semnat personal actele respective, responsabilitatea îi aparține.
În replică, Antonescu a declarat că Nicușor Dan 'a infectat spațiul public cu minciuni' și a subliniat că, în calitate de ministru al Sportului, el a semnat doar două acte, 'perfect legale', obligatorii în baza legii 15/1990 a privatizării. Totodată, contractul prin care BTT a vândut un teren dezvoltatorilor imobiliari ar fi fost încheiat abia în 28 iulie 2003, la peste trei ani de când i se încheiase mandatul de ministru.
'Una peste alta, din 2003 au intrat rechinii în joc. Au fost procese. Acolo terenul există, rechinii nu l-au mâncat. Rechinii au făcut doar vreo 22 de restaurante, atâta tot. De ani de zile Primăria dispune de decizii de demolare a acelor restaurante rechinești, că nu au autorizație. Nu v-ați folosit niciodată de ea. Și poate ne spuneți, în atâția ani, câtă chirie a încasat Primăria Generală a Capitalei de la rechini. (...) Nu ați pus în aplicare decizii împotriva Domino, date de instanță - cum nu prea le puneți niciodată - cu care puteați pur și simplu să îi demolați, darămite să luați niște chirii', a spus Antonescu.
Nicușor Dan a replicat că extinderile amenajate pe terenul respectiv sunt proprietatea firmei Domino.
El a mai precizat că pentru clădirile și terenurile din Parcul Herăstrău au fost semnate patru contracte, iar trei dintre acestea în mandatul lui Antonescu. Unul dintre terenuri avea 7.000 mp (clubul nautic), iar unul 6,3 ha (clubul de tenis).
'Au fost patru contracte. Unul pentru clădirile de la clubul nautic - 1999, domnul Antonescu, ministru al Sportului. Unul pentru terenul de la clubul nautic - anul 2000, domnul Antonescu, ministru al Sportului. Unul pentru clădirile de la clubul de tenis - anul 2000, domnul Antonescu, ministru al Sportului. Și unul, într-adevăr, pentru terenul de la clubul de tenis, care a fost semnat în 2003 de BTT. Din patru contracte, trei au fost semnate cât domnul Antonescu a fost ministru al Sportului. Nici al patrulea nu ar fi fost semnat, dacă domnul Antonescu nu ar fi semnat actul ilegal constatat mai târziu de Curtea de Apel București ca fiind ilegal. Chiria pe care PMB o primește de la acele restaurante este derizorie, pentru că așa a fost semnat contractul de către ALPAB în anul 2015', a mai spus primarul Capitalei.
21:50 Candidatul Alianței electorale ''România, Înainte!'' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că la momentul în care se va discuta despre modificarea Legii fundamentale și-ar dori să existe proceduri mai logice și mai rapide de deblocare a unei crize prin dizolvarea Parlamentului.
Candidații au fost întrebați, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, ce articole din Constituție ar propune spre a fi modificate, în calitate de șef al statului, la o eventuală revizuire a Legii fundamentale.
''Eu nu am în program modificarea, inițierea unui proces de modificare a Constituției, dar sigur că el poate să apară.
Dacă el apare, nu prerogativele prezidențiale sunt prima chestiune, avem reformă administrativ-teritorială, avem, din punctul meu de vedere, un articol care să statueze mai clar, mai larg, mai explicit egalitatea femeii cu bărbatul, nu doar în termeni politici și formal juridici.
Dar, dacă m-ați întrebat, exact de asta aș susține toate articolele care să limpezească toate ambiguitățile în ceea ce înseamnă puterea executivă a președintelui și puterea executivă a prim-ministrului, adică atribuțiile de politică externă, tacit și prin hotărâri ale Curții, noi le avem arondate acum președintelui, dar am un articol în Constituție care spune că Guvernul face politica internă și externă a României, prezența la Consiliul European și așa mai departe și mai ales dizolvarea Parlamentului. Aș dori, atunci când se va modifica această Constituție, să avem proceduri mai logice și mai rapide de deblocare a unei crize prin dizolvarea Parlamentului'', a spus Crin Antonescu, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri, că, în cazul în care va deveni președinte, va face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului femeii la avort, menționând că dorește și adăugarea în Legea fundamentală a prevederii ''Fără penali în funcții publice'' și a Punctului 8 de la Timișoara.
''Eu nu aș modifica, aș adăuga. În timpul mandatului meu vreau să fac un referendum pentru dreptul femeii la avort, pentru că a fost câștigat cu greu acest drept și îmi doresc, la fel cum s-a întâmplat și în Franța, să adăugăm asta în Constituția României. De asemenea, aș vrea să adăugăm 'Fără penali în funcții publice'. Și cred că este foarte important Punctul 8 de la Timișoara, dacă vă aduceți aminte, poate că unii nu își mai aduc aminte de el. În rest, mi se pare că avem o Constituție bună'', a precizat Lasconi, la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.
Ea a mai spus că va fi un președinte implicat, iar Constituția îi dă dreptul de a fi vocea românilor.
''Am citit-o chiar de mai multe ori. Eram foarte preocupată de articolul 86, 87 și 88, să văd cum aș putea eu să influențez într-un fel Guvernul sau Parlamentul, cum aș putea să fiu vocea românilor, că pe mine mă interesează să mă implic. Voi fi un președinte implicat, dar îmi dă Constituția aceste drepturi și pot să lupt pentru români'', a adăugat Lasconi.
Candidații au fost întrebați, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, pentru ce soluții ar opta în situația de criză economică.
''Eu personal exclud și creșterea TVA, și creșterea taxelor, și recurgerea la FMI și tăierea din pensiile sau din salariile bugetarilor care sunt angajați. În ceea ce privește salariile demnitarilor, sigur că le putem reduce la jumătate, dar problema este să nu uităm și în termeni de echitate și de costuri că în marile companii de stat unde în conduceri și în consiliile de administrație sunt sume și câștiguri enorme de multe ori nejustificate, dar nu trebuie să uităm în același timp că în primării sunt salarii mici și foarte mulți primari nu mai pot angaja oameni valoroși.
Întrebat dacă ar susține și diminuarea indemnizațiilor pentru demnitari, el a replicat: ''Dacă e nevoie, da''.
Alte măsuri pe care le susține sunt reducerea cheltuielilor, a evaziunii fiscale și creșterea absorbției fondurilor UE.
''Un sfat pe care l-aș da românilor: nu te aștepta ca cine te-a băgat în groapă să te și scoată. În termeni imediați, sunt două locuri de unde poți să tai: din companiile de stat - noi am făcut asta, am scos 5.000 de oameni din companiile municipale - și din capitolul de cheltuieli.
El a evidențiat faptul că deficitul bugetar generează inflație, care la rândul ei aduce ''facturi mai mari'' pentru români. Nicușor Dan a reamintit că, în momentul în care a preluat primul mandat de edil general, Primăria Capitalei avea o datorie curentă care reprezenta trei sferturi din bugetul anual al instituției. În acest moment, PMB are un rating cu patru trepte peste cel al României, a mai spus el.
''Nu am să fac ceea ce a făcut Traian Băsescu pentru că, atunci când a tăiat el salarii și pensii, eu am ieșit cu mamele în stradă ca să apărăm drepturile mamelor, drepturile câștigate prin Legea mamelor. Da, am să fiu de acord să mi se taie salariul la jumătate, am să îi rog pe demnitarii români să accepte și ei același lucru, dar vom tăia pensiile speciale. Ele trebuie tăiate, de acolo vom lua bani pentru România. Nu să ne împrumutăm la FMI. Tăiem pensiile speciale, un mare abuz la care este supusă România în momentul de față'', a afirmat aceasta, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.
De asemenea, Lavinia Șandru spune că ar trebui ''pregătit'' mediul de afaceri.
''Și, da, pregătim mediul de afaceri în așa fel încât să scădem taxe și impozite, îi permitem să se relaxeze și îi permitem să asimileze funcționarii pe care vrem să îi trimitem de la stat în privat în așa fel încât acești funcționari să spună: da, vreau să lucrez în privat pentru că acum e mai bine'', a adăugat candidatul PUSL la alegerile prezidențiale.
''Am condus Ministerul Educației cu doi secretari de stat.
''Nu vrem armament suplimentar'', a afirmat acesta, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, la Palatul Parlamentului, ultima din această campanie electorală, la care participă 7 dintre cei 11 candidați la funcția de șef al statului.
Banu-Muscel a reiterat că va refuza salariul de președinte, pe care l-ar dona unei organizații non-profit și s-a pronunțat împotriva pensiilor speciale.
''Să scoatem pensionarii la cel puțin 60 - 65 de ani, nicidecum la 40 și ceva de ani, pentru că este o palmă dată condiției umane. Niciun om nu ar trebui să primească pensie la 40 de ani'', a spus candidatul independent.
Sunt prezenți la dezbatere următorii candidați: Crin Antonescu (Alianța Electorală 'România, Înainte!'), Elena Lasconi (Uniunea Salvați România), Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român), Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal), John-Ion Banu-Muscel (candidat independent), Daniel Funeriu (candidat independent) și Nicușor Dan (candidat independent).
Luni seara a avut loc prima dezbatere la Digi 24, la care au fost prezenți trei candidați, iar marți seara - la Televiziunea Publică - au participat zece din cei 11 candidați, singurul absent fiind reprezentantul AUR George Simion.
Citește și: Lașitatea lui Ponta: Nu participă la dezbaterea cu Antonescu, Simion, Nicușor Dan. De ce se teme?
„Azi-noapte după ora 12, după ce la dezbaterea TVR s-a pus din nou problema discriminării candidaților practicate pe durata acestei campanii, am primit de la A3 o invitație pentru dezbaterea din această seară. Am refuzat această invitație, nu doar pentru că ieri la ora 20:00 mi s-a spus că nu am ce să caut la dezbaterea lor ci și pentru că înțeleg să-mi respect angajamentele deja asumate”, a scris Predoiu pe Facebook, acesta spunând că va participa la o altă emisiune.
Candidații invitați la Palatul Parlemntului pentru o dezbatere electorala - Foto: Profimedia Images
George Simion a anunțat încă de la dezbaterea organizată de Digi24 la Palatul Cotroceni că el alege să nu participe.
Newsweek a scris despre motivul său.
Citește și: George Simion, dispreț și lașitate. Nu merge nici la dezbaterea de la TVR. Ce minciună a invocat? Crin
Crin Antonescu îl provoacă pe George Simion să participe la dezbaterea de la Antena 3 CNN: „George Simion, nu te mai ascunde! Dacă ai curaj și dacă ai ceva de spus României, vino la dezbatere!”, spune Crin Antonescu într-o postare pe Facebook.
Inițial, doar șase candidați ar fi fost invitați la evenimentul organizat de Antena 3 CNN, însă după dezbaterea de la TVR, organizatorii dezbaterii din această seară au decis schimbarea formatului și invitarea tuturor prezidențiabililor.
La dezbaterea care va avea loc în sala C.A. Rosetti din Palatul Parlamentului, ar trebui să vină în această seara, Crin Antonescu, Elena Lasconi, Nicușor Dan, Lavinia Șandru, Sebastian Popescu, John Ion Banu Muscel și Daniel Funeriu.
Prima dezbatere a avut loc luni seara, la Palatul Cotroceni, fiind organizată de Digi24. Au fost invitați doar 5 candidați. Au mai rămas doar 3.
Crin Antonescu, Elena Lasconi, Nicușor Dan, dezbatere înainte de primul tur - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
A doua a fost organizată de TVR, tot la Palatul Cotroceni. Acolo au fost invitați toți candidații.
Citește și: Crin Antonescu, replică pentru Nicușor Dan: ”Nu puteți jigni”. Mai mulți candidați au vrut să plece